27 / 04 / 2024

Otomobil piyasası görünümü: Reel fiyatlar düşmeye devam ediyor!

Otomobil piyasası görünümü: Reel fiyatlar düşmeye devam ediyor!

Sahibinden.com ‘’Otomobil Piyasası Görünümü’’ Raporuna Göre; otomobil piyasasında reel fiyatlar düşmeye devam ediyor.



Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’da yayınlanan ilanlardan hazırlanan ve ikinci el otomobil piyasasının genel durumunu, fiyatlarını, arz ve talep dengesini; araç sınıflarına, yaş gruplarına ve yakıt türlerine göre analiz eden ‘’Otomobil Piyasası Görünümü’’ raporunda son dönemde otomobil piyasasında yaşanan değişimler ele alındı. 

OTOMOBİL REEL FİYATI YÜZDE 8,5 GERİLEDİ

Rapora göre satılık otomobil reel fiyatı geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 8,5 bir önceki aya göre ise yüzde 6 düşmüştür. Öte yandan, otomobil cari fiyatı geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 50,9 artmış, Aralık ayına kıyasla ise değişmedi. 

Ocak ayında ortalama otomobil fiyatı 860 bin 443 TL oldu. Otomobil talep endeksi Aralık ayına kıyasla yüzde 5,6 arttı. Otomobil piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlediğimiz satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı 0,8 puan artarak yüzde 17,7 oldu. Bu göstergenin detayları incelendiğinde ilan sayısı azalırken satılan otomobil sayısının arttığı görülüyor.

SATIŞ FİYATLARI DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR 

Enflasyondan arındırıldığında otomobil ortalama reel fiyatının yedi aydır düştüğü görülüyor.  Reel fiyat endeksi Aralık ayına kıyasla yüzde 6 azalarak 198 oldu. Reel fiyatlardaki yıllık artış oranı da düşmekte.  Mayıs ayında yüzde 47,9’a ulaşan artış oranı takip eden aylarda sürekli azalarak Ocak’ta yüzde -8,5’e geriledi. 

ORTALAMA OTOMOBİL FİYATLARINDA YATAY SEYİR

Otomobil fiyatları ve fiyatlardaki yıllık artış oranı düşmekte. Ortalama otomobil fiyatı önceki üç aydaki düşüşün ardından Ocak’ta değişmedi.  Aralık’ta 860 bin 480 TL olan ortalama otomobil fiyatı Ocak’ta 860 bin 443 TL’ye geriledii. Benzer şekilde otomobil fiyatlarındaki yıllık artış oranı da düşmeke. Aralık’ta yüzde 65,9 olan yıllık artış oranı Ocak’ta yüzde 50,9’a geriledi. 

Otomobil talep endeksi Kasım ve Aralık’ta olduğu gibi Ocak’ta da yükseldi.. 2024 Ocak’ta talep endeksi önceki aya kıyasla yüzde 5,6 artarak 98,3 olmudu.  Ancak, talep endeksi bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,6 düşük olduğu ortaya çımakta. 

SATILAN OTOMOBİL SAYISI ARTTI 

Satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı bir önceki aya kıyasla 0,8 puan artarak yüze 17,7 odu. Bu artışın arka planı incelendiğinde satılık otomobil ilan sayısının yüzde 1 azaldığı, satılan otomobil sayısının ise yüzde 3,5 arttığı görülüyor.

Otomobil piyasasının bir diğer canlılık göstergesi olan kapatılan ilan yaşı diğer göstergelerin ima ettiğinin aksine yedinci ayda da yükseldi. 2024 Ocak ayının verilerine göre kapatılan ilan yaşı bir önceki aya kıyasla 0,3 gün artarak 25,1 gün oldu. 

En ucuz elektrikli otomobiller hangileri? İşte bayilerden kapış kapış alınan o arabalar!

Chery Omoda 5 modelinde 150 bin TL kredi, 12 ay vade ve sıfır faiz avantajı! Araba almak isteyenler bayilere akın etti!

Geri Dön