19 / 05 / 2024

Bakanlıktan marketlerdeki fiyat ve etiketlere sıkı denetim!

Bakanlıktan marketlerdeki fiyat ve etiketlere sıkı denetim!

Ticaret Bakanlığı yurt genelinde çeşitli illerde market denetimlerini sürdürdü. Ankara Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer yapılan denetimleri değerlendirdi. İşte detaylar...



Ekipler, marketlerde,  makarna, sıvı yağ, sebze ve meyve, pirinç ve temizlik malzemesi gibi temel gıda ve ihtiyaç maddelerine ilişkin fiyatları mercek altına aldı.

Denetimlerde, ürünün etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunup bulunmadığına, ürünlerde fahiş fiyat olup olmadığına,  etiketlerdeki ürün fiyatının son değişim tarihi ve önceki fiyatı gibi bilgiler incelendi. Meyve ve sebze reyonunda da ürünlerin menşei ve geliş fiyat bilgisi Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden kontrol edildi.

Ankara Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer, yaptığı değerlendirmede, haksız fiyat artışları ile ilgili fiyat ve etiket denetimi yaptıklarını kaydetti.

Karaer, Denetimlerde Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a göre haksız fiyat artışları olup olmadığını, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince ürünlerin rafta, üzerinde etiketi olup olmadığını, etiketle kasa arasında fiyat uyumu olup olmadığını kontrol ettiklerini belirti.

Uygunsuzluğa rastlanılması durumunda her bir fiyat etiketi için 1371 TL idari para cezası uygulandığını belirten Karaer, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun da fahiş fiyatla ilişkin her bir uyuşmazlık için maksimum 331 bin TL'ye kadar idari yaptırım uygulayabildiğine işaret etti.

Bakanlıktan marketlerdeki fiyat ve etiketlere sıkı denetim!

Karaer, Bakanlık olarak hem tüketici şikayetleri üzerine hem de resen denetimleri sürekli yaptıklarına vurgu yaparak, sebze ve meyvede HKS mobil uygulamalarının olduğunu ve vatandaşlar uygulamayı indirip oradan da kontrol edebileceklerini söyledi. Gördükleri uyumsuzlukları veya şikayetlerini ticaret il müdürlüğüne ya da Alo 175 Tüketici Danışma Hattı aracılığıyla bildirebileceklerini belirtti.

CEZAİ MÜEYYİDE UYGULANACAK

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe de Kağıthane'de gerçekleştirdikleri denetimin ardından yaptığı açıklamada, fiyat etiketlerinin usule uygun olup olmadığını ve indirimli ürünleri kontrol ettiklerini anlattı.

İNDİRİM ORANLARI KONTROL EDİLDİ

Adana Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri de Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun çerçevesinde bugün 16 firmada 3 bin 6 ürünü denetledi.

Kentteki marketlerde denetim yapan ekipler temel gıda, temizlik gibi başlıklarda seçtikleri ürünlerin reyon ve kasa fiyatları, indirim oranları gibi unsurları kontrol etti. Denetimde 1 firmaya, 6 üründe reyonda fiyat etiketi olmaması nedeniyle ürün başına 1371 lira idari para cezası uygulandı.

TCMB Para Politikası Kurulu beklenti anketi sonuçları açıklandı!

Artaş Grubu'ndan Mecidiyeköy'e yeni proje! Yerine konut yapılacak Profilo AVM yıl sonunda yıkılıyor!

7 kg Alo Toz Deterjan 198 TL'ye, 70'li Fairy 220 TL'ye, tereyağı 139 TL'ye düştü!


Geri Dön