21 / 07 / 2024

Bakanlıktan tarımdaki önemli ürünlere transit ticaret yasağı

Bakanlıktan tarımdaki önemli ürünlere transit ticaret yasağı

10 Mart’ta dağıtım bölgelerine yazı gönderen Ticaret Bakanlığı, aralarında nohut, mercimek, arpa, buğday, ayçiçek yağı, çavdar ve tohumun da yer aldığı transit ticaret yasağı getirdiğini duyurdu.




TRANSİT TİCARET NEDİR?

Bir ününü, başka bir ülkeden satın alıp, Türkiye’nin gümrük sahasına sokmadan başka bir ülkeye satmaya transit ticaret denir. Söz konusu bu mallar, herhangi bir harca ya da vergiye tabi tutulmaz. Alınan mallar, Türkiye’ye getirilip, gümrüklü antrepolara indirilerek, başka ülkelere satılır, bunun için de antrepo beyannamesi düzenlenir.

Söz konusu ticarette, malın alındığı ülkedeki firmanın fatura kesmesi gerekiyor. Ürünlerin satıldığı ülkedeki alıcılara da fatura kesilir. Müşterilere kesilecek fatura, İngilizce ve KDV eklenmeden kesilir. Kazancın vergilendirilmesi için kesilecek Türkçe faturanın da KDV’siz olarak düzenlenmesi gerekir.

Bakanlıktan tarımdaki önemli ürünlere transit ticaret yasağı

Ürünler alınırken KDV ödenmediği için satarken de ihracat için yapıldığından dolayı bu faturalarda KDV yer almayacaktır. 

Bir ticaret şekli olan transit ticaret, ithalat ve ihracat rejimlerine tabi değildir. Bundan dolayı herhangi bir gümrük beyannamesi düzenlenmez. Bu ticaret yöntemi, vergi resim harç istisnasına tabi tutulur. İhracat ve ithalatta uygulanan tüm ödeme şekilleri, transit ticarette de uygulanabilir. 

Akreditif, peşin ödeme, vesaik karşılığı ve LC ödeme gibi ödeme şekilleri kullanılabilir. Türkiye’de yerleşik olarak vergiye tabi çalışan, esnaf odalarına kayıtlı tüm tüzel ve gerçek kişiler transit ticaret yapabilir ve bu kişilere de transit taciri denir.  

Türkiye’de birçok tüzel ve gerçek kişi transit ticaret yoluyla ticaret yapar. İthalat ve ihracattan kolay olan transit ticarette amaç Türkiye’ye döviz kazandırmaktır. 

Yeni İpek Yolu, Çin ile Avrupa'yı birbirine yaklaştırıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön