06 / 05 / 2024

Bakü Avrupa Oyunları için yeni tesisler inşa edildi!

Bakü Avrupa Oyunları için yeni tesisler inşa edildi!

2015 Bakü Avrupa Oyunları’na sayılı günler kaldı. İlk kez düzenlenecek organizasyon için tüm hazırlıklar tamamlandı. 6 bin sporcunun 20 branşta 836 madalya için yarışacağı, beşi yeni, yedisi yenilenen, altısı da geçici inşa edilen 18 tesis hazır.



6 bin sporcunun 20 branşta 836 madalya için yarışacağı, beşi yeni, yedisi yenilenen, altısı da geçici inşa edilen 18 tesis hazır. Açılış Ulusal Stadyum’da olacak.


Azerbaycan tarihinin en büyük spor organizasyonu Bakü 2015’e sayılı günler kala, müsabakaların yapılacağı tesisler asıl sahipleri sporcu ve seyircileri bekliyor. 2012 yılında Avrupa Olimpiyat Komitesi’nin Azerbaycan’da düzenlenmesine karar verdiği Avrupa Oyunları, 49 ülkeden 6 bini aşkın sporcu, beşi yeni inşa edilen yedisi ise yenilenen on iki tesiste mücadele edecek. 12-28 Haziran tarihlerinde 20 branşta devam edecek yarışlar altı geçici tesisle birlikte toplam 18 tesiste yapılacak.


Oyunların açılış ve kapanış törenleri, yeni inşa edilen 640 milyon 500 bin

dolara malolan 68 bin seyirci kapasiteli Ulusal Stadyum’da gerçekleştirilecek. Açılış seremonisinde 6 bin gönüllü oyuncu ile Azerbaycan’ın ünlü kültür ve sanat adamlarının da yer alacağı gösteri düzenlenecek. Gösteride daha çok Azerbaycan tarih, kültür ve sanatı ön plana çıkartılacak. Beş yüz sporcunun mücadele edeceği Atletizm müsabakaları da Ulusal Stadyum’da gerçekleştirilecek. 21 Haziran’da başlayacak müsabakalar iki gün sürecek. Diğer branşların yapılacağı tesisler ile yarışacak sporcu sayıları şöyle:


Plajlar şenlenecek


6 bin seyirci kapasiteli Bakü Su Sporları Merkezi’inde senkronize yüzme, yüzme ve atlamada 836 sporcu madalya için yarışacak. Artistik jimnastik dalında 446 sporcunun mücadele edeceği müsabakalar, Ulusal Jimnastik Arena’da düzenlenecek. 730 seyirci kapasiteli Bakü Atıcılık Merkezi’nde 330 atıcı bireysel ve takım halinde nişancılık yeteneklerini sergileyecek. Toplamda 339 sporcunun pedal çevireceği BMX, sokak ve dağ yarışları, üç etapta geçecek olan bisiklet yarışları BMX Velopark ile sokaklarda yapılacak. Basketbol 3x3, plaj futbolu, plaj voleybolu, triatlon ve su topu müsabakaları Hazar Denizi kıyısında yeni inşa edilen tesisler ile Bilgeh plajındaki Plaj Arena ve Sutopu Arena’da düzenlenecek. 180’i altın madalya kazanacak sporcular, 2016 Rio Yaz Olimpiyatları’na katılma hakkı kazanacağı triatlonda olmak üzere bu alanda toplamda 460 sporcudan oluşan 72 takım mücadele edecek


Yeni konukları sporcular


1951 yılında inşa edilen ve yakın zamanda yenilenen Tofig Behramov Stadı’nda ise 64 erkek ve 64 bayan olmakla 128 sporcunun mücadele edeceği okçuluk yarışları yapılacak. 160 sporcunun yarışacağı badminton ile 128 sporcunun raket sallayacağı masa tenisi 2 bin seyirci kapasiteli Bakü Spor Merkezi’nde yapılacak. 2012’de 57. Eurovision Şarkı Yarışması’nın düzenlendiği Bakü Kristal Hall, bu kez toplamda 754 sporcunun altın için yarışacağı boks (330), eskrim (200), karate (96), tekvando (128) ve 24 takımın sahne alacağı voleybol müsabakalarına ev sahipliği yapacak. Judo, güreş ve sambo ise tamamen yenilenen 7 bin 800 seyirci kapasiteli Haydar Aliyev Arena’da yapılacak. Judo müsabakalarında 400’den fazla sporcu tatamiye çıkacak. Sambo dalında 77 sporcu mücadele edecek. Serbest ve grekoromen stilde, 24 kategoride toplam 480 sporcu minderde güç sınayacak. Kano Sprint yarışları Bakü’den 250 kilometre mesafedeki Mingeçevir kentinde, Kura nehrinde yapılacak. Yarışlarda 150 sporcu kürek çekecek.


Bakü Oyunlarına First Lady damgası


2015 Avrupa Oyunları’nın Organizasyon Komitesi Başkanlığı’nı üstlenen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi Dr. Mehriban Aliyeva kendini tamamıyla oyunlara verdi. Tüm dünyaya Azerbaycan’ın adını bir kez daha duyurmayı amaçlayan First Lady Dr. Mehriban Aliyeva gece gündüz demeden spor arenalarını geziyor. Yapımı biten spor komplekslerini bir bir denetleyerek hizmete açıyor. Bakü’yü çok güçlü bir program çerçevesinde uluslararası spor federasyonlarının kriterlerine uygun üst düzeyde tesislerle oyunlara hazır eden Aliyeva bundan önce de büyük organizasyonlara damgasını vurmuştu. First Lady, 2002 yılında Azerbaycan Jimnastik Federasyonu’nun başkanlığına seçildi. Uluslararası Jimnastik Federasyonu’nda yürüttüğü yoğun çalışmalarla 2005 Dünya Ritmik Jimnastik Şampiyonası’nın Azerbaycan’da yapılmasını sağladı. 2015’ te ise ilki düzenlenecek olan oyunların ülkesine alınmasında büyük rol oynadı.


Yeniçağ


Geri Dön