16 / 05 / 2024

Bal fiyatları sinyal veriyor! Üreticiler uyardı! İşte detaylar!

Bal fiyatları sinyal veriyor! Üreticiler uyardı! İşte detaylar!

Bal fiyatlarında beklenmedik fiyat artışı bekleniyor. Artan girdi maliyetleri bal fiyatlarını da etkilemeye başladı. İşte detaylar!



BAL FİYATLARI KATLANACAK!

Artan enflasyondan nasibini arıcılar da aldı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, geçen yıl 1 kilogram çiçek balının üretici maliyetinin 25 ila 26 TL civarında gerçekleştiğini ve kendilerinin de bunu 30 TL’den toptan olarak satabildiklerini iletti. Üretici fiyatları bu şekildeyken market raflarına göz atıldığında aynı balın fiyatının 80 ile 90 TL’den satıldığına vurgu yapan Şahin, aradaki 3 kat farkın da sorgulanması gerektiğini söyledi.

Bu sezon da fiyatlar hem üretici hem de tüketici tarafında iki üçe katlanacak gibi gözüküyor. Son 1 yılda mazotun 3 ila 4 kat arttığı bir ortamda arıcıların 1 kilogram çiçek balını 58 ile 60 TL civarında mal ettiğini dile getiren Ziya Şahin, “60 TL’ye mal ettiğimiz balı kimse bizden 50 TL’ye vermemizi beklenmesin. O yüzden bu yıl üreticinin 1 kilogram çiçek balı için toptan satış fiyatı en az 75 ile 80 TL aralığında olacaktır” dedi. Ziya Şahin'in açıklamalarına göre geçen yıla göre üretim maliyeti yüzde 131 artan balın üretici satış fiyatının da yaklaşık yüzde 150 ile 160 yükseleceği görülüyor. Söz konusu artışların raflardaki bal etiketlerine de en az iki kat olarak yansıyacağı bekleniyor.

MAZOT FİYATI GEZİCİ ARICILARI FRENLEDİ

Artan mazot maliyetinin de arıcıların rotasını etkilediğini kaydeden Şahin, "Arıcılarımızın yüzde 25-30'u gezginci arıcılılıktan geri adım attı. Bu çok tehlikeli bir durumdur. Çünkü önünü göremiyor. Bir arıcımız yılda 4-5 nakil yapıyor. Bu durumda 20 bin kilometre yol yapan arıcılarımız olduğunu göstermektedir. Nakliye maliyetimiz 4 kat arttı. Daha önce 20-30 bin TL harcayan bir arıcılık işletmesi şimdi ise 100-150 bin TL nakliye ödemek zorunda kaldı. Bulamayacağı ve böyle bir sermayesi olmadığından dolayı arıcılarımızın yüzde 30'u gezginci arıcılıktan elini eteğini çekti. Dolayısıyla gelecek yıllarda bu konu üzerinde çok ciddi şekilde durulması gerekir" diye konuştu.

Altın bugün ne kadar? 26 Ağustos 2022 gram altın kaç TL? İşte altındaki son durum

Dolar bugün ne kadar? 26 Ağustos 2022 dolar kaç TL? İşte dolarda son durum!

Akaryakıta peş peşe zam geldi! İşte 26 Ağustos Cuma güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön