29 / 04 / 2024

Balbey Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi kaderine terk edildi!

Balbey Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi kaderine terk edildi!

Balbey Mahallesi’nde 2011 yılında bazı meslek odaları tarafından açılan Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi, senelerdir hiçbir araştırmaya ev sahipliği yapmadan kaderine terk edildi.



CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde “Güneşev” projesini yaptığı tarihlerde Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve Otel Teknik Müdürleri Derneği’nin ortak bir çalışmasıyla Balbey Mahallesi’nde Antalya Yapı Malzemeleri Yenilenebilir Enerjiler Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi açıldı. Söz konusu ‘Güneşev’ projesinin günde 120 kilovat saate kadar elektrik üretebileceği, hatta enerji ihtiyacını ürettiği elektrikten sağlayacağı vaat edilmişti. Ancak daha sonra ‘Güneşev’ için kullanılan elektriğin Antalya Kültür Merkezi’nden (AKM) 26 milimetrelik kablolarla taşındığı ortaya çıktı. Araştırma merkezi de yenilenebilir enerji teknolojileri ile ilgili AR-GE çalışmalarına öncülük etmesi amacıyla açılmıştı.


Kaderine terk edildi

21 Haziran 2011 tarihinde açılışı yapılan, hatta içine güneşten saatte 1 kilovat enerji üretebilen sistemlerin kurulduğu merkez, yıllardır kaderine terk edilmiş durumda. Merkezin, yenilenebilir enerji alanıyla ilgili şimdiye kadar ne gibi bir araştırma yaptığını kimse net olarak bilmezken; sadece çok kısa bir süreliğine birkaç firmanın ürün tanıtımı için burayı kullandığı ve güneş enerjisiyle ilgili birkaç sempozyuma ev sahipliği yaptığı biliniyor.


Antalya Yapı Malzemeleri Yenilenebilir Enerjiler Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi’nin faaliyetleri ile ilgili ulaştığımız Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İlhan Metin, orada sadece belli bir dönem faaliyet yaptıklarını ve merkezin şu anda Antalya Mimarlar Odası yönetiminde olduğunu kaydetti. 


İrtibat bürosu olacak

Araştırma merkezinin faaliyetiyle ilgili yönelttiğimiz sorularla ilgili net bir cevap vermeyen Mimarlar Odası eski Başkanı Osman Aydın ise, araştırma merkezinin yapılacak Balbey Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi kapsamında Mimarlar Odası’nın irtibat bürosu olacağını söyledi. Telefonla ulaştığımız Otel Teknik Müdürleri Derneği yetkilileri de merkeze sadece dışarıdan destek verdiklerini, merkezin Mimarlar Odası’na bağlı olduğunu kaydetti.


Araştırma merkezinin açılışına katılan Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İlhan Metin, Antalya’nın, Türkiye’nin ‘güneş başkenti’ olduğunu söyleyerek, “Dışa bağımlılığın önüne geçmek için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını aktif şekilde kullanmamız gerekiyor. Antalya’da büyük güneş yatırımlarının, AR-GE çalışmalarının yapılması ve bunun da meslek örgütleri tarafından desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için tüm kurum ve kuruluşları birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” demişti. Araştırma merkezinin Balbey Mahallesi Projesi için irtibat bürosu olacağını kaydeden Aydın ise, o gün yapılan tanıtım toplantısında, oda olarak güneş ve teknoloji araştırmalarına devam ettiklerini, bundan sonra da gelişmiş teknolojileri bu merkezde tanıtmaya devam edeceklerini anlatmıştı.



Antalya Akdeniz Manşet


Geri Dön