Balıkesir kentsel dönüşümde son durum ne?
Erol Menteş şöyle konuştu: "Kentsel dönüşüm için vatandaşın bize müracaatı yetiyor. Biz binada risk tespiti yapıyoruz ve riskli ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığına rapor sunuyoruz. " dedi.
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığından alınan yetki ile vatandaşlardan aldıkları müracaatlar sonrasında risk tespitlerini yaptıklarını söyleyen Erol Menteş şöyle konuştu: 'Kentsel dönüşüm 2012 yılında 6 bin 306 sayılı kanunla birlikte riskli alanların kentsel dönüşüme sokulması ile başladı. Bizde Nisanda yapılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetki alarak Balıkesir'de il bazında 8 firma ilçe bazında 2 merkez ilçede 5 firma bu işi yapıyor. Kentsel dönüşüm için vatandaşın bize müracaatı yetiyor. Biz binada risk tespiti yapıyoruz ve riskli ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığına rapor sunuyoruz. Çevre ve şehircilik Bakanlığı da tapuya şerh düşüyor 'riskli bina' diye süreç bundan sonra işliyor. ' dedi.
Erol Menteş, ' Bina riskli ise 60 gün içinde yıkım kararı çıkıyor. Verilen süre içinde Bina sahipleri kendileri binayı yıkmaz ise sonraki bir ayda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kanalı ile bina yıkıma gidiyor
Menteş, 'Bu süreçte binada oturanlara ne fayda var dersek te Bina riskli bina olmaktan çıkmış ve yeni yapıldığında güvenli bir binaya oturmuş oluyor. Bunu yaparken proje masraflarının dışında bina ruhsat harçları ve otopark ücretleri Belediye tarafından alınmıyor. Önemli bir rakam buda. Tapu masraflarından muafiyet var. Bina yapımı süresinde 12 ila 18 ay içinde de kira yardımı alıyor. Bina yardımı alanlar kira yardımı alamıyor. Yani daire başına 100 bin liraya kadar kredi yardımı var düşük faizlerle ama bina yardımı alırsa bunlardan faydalanamıyor' dedi.
Balıkesir Büyükşehir Merhaba