22 / 11 / 2024
fuzul

Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi yıkılıp yeniden inşa edilecek!

Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi yıkılıp yeniden inşa edilecek!

Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı’nın Balıkesir'deki Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi yıkılıp yeniden depreme dayanıklı olarak inşa edilecek...




Dünya gazetesi köşe yazarlarından Vahap Munyar bugün köşesinde "Balıkesir’de SYAL’i yıkıp depreme dayanıklı yapacak" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları;

BALIKESİR Valisi Ersin Yazıcı, Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı’ya kentteki okul binaları ile ilgili konuyu açtı:

-İlimizdeki 1999’daki deprem yönetmeliği öncesi inşa edilmiş bazı okul binalarının yenilenmesi gerekiyor. Bunlar arasında babanız Sırrı Yırcalı’nın adını taşıyan okul da yer alıyor.

Rona Yırcalı, okulun inşasını 1987’de tamamlayıp Milli Eğitim’e bağışladıklarını belirtti:

-Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi’ni (SYAL) 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal açmıştı. Okulumuz Türkiye’deki ilk 10 Anadolu Lisesi arasına girdi. 1987’den bu yana 5 bin 400 öğrenci mezun oldu.

Vali Yazıcı, Yırcalı Ailesi’ne teşekkür edip, beklentisini aktardı:

-Binayı yıkıp, depreme dayanıklı yenisini yapmanızı bekliyoruz. Okulun 32 derslikli olmasını planlıyoruz.

Rona Yırcalı, Vali Yazıcı’ya olumlu yanıtı verdi:

-Biz aile olarak bu projeyi üstlenmeye hazırız. İnşaatına en kısa zamanda başlar, eğitime açılmasını sağlarız. Ailemiz eğitime destek vermeye devam edecek.

Bu görüşme sonrası geçen hafta SYAL binasının yenilenmesi protokolüne imza atıldı. Vali Yazıcı, imza sırasında Balıkesir insanının “gönlü zengin” olduğunu vurguladı:

-Yırcalı Ailesi, her bir çocuğun eğitiminde, her bir ailenin kalbinde olacak. Toplum olarak insanlık için iyi şeyler yapanları sahiplenmemiz, takdir etmemiz, örnek almamız gerekiyor.

Eğitimi ihmal etmenin, her şeyin ihmali anlamına geldiğini kaydetti:

-Eğitime önem verirseniz her şeye önem verirsiniz demektir. Hayırseverlerimizin özellikle eğitim yatırımlarına desteklerinin artarak devamını bekliyoruz.

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözlerini anımsattı:

-En mühim ve feyizli işlerimiz milli eğitim işleridir. Milli eğitimde mutlaka muzaff er olmak lazımdır. Bir milletin hakiki kurtuluşu ancak bu suretle olur.

Rona Yırcalı, SYAL öyküsünü Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı, Hizmet İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Akbalık’ın ev sahipliğindeki buluşmada anlattı:

-SYAL’in binasının yenilenmesi gündeme gelince elbette devreye girdik. Binayı yıkıp yeniden mevcut deprem yönetmeliğine göre yapacağız.

Akbalık’ın ev sahipliğindeki buluşmada Erdal Bahçıvan, Nurettin Özdebir, Edip Yenigün, Oğuz Satıcı, Bülent Aymen, Kemal Güneş, Hayri Uğur, Haluk Okutur, Hikmet Tanrıverdi, Faruk Kayar, İsmet Güral, Ali Rıza Arslan, Halim Mete, Ruşen Çetin, Sefa Gömdeniz, Abdurrahman Bilgiç, Prof. Ali Alp, Aydın Mistaçoğlu vardı.

Yırcalı, SYAL öyküsünü anlatınca masada bulunanların ortak mesajı şu oldu:

-Ülkemizin ihtiyacı olan eğitime verdiğiniz destek için kutluyor, teşekkür ediyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Okullardan Yarınlara” kampanyasını başlatırken 13 bin yeni okula ihtiyaç olduğunu bildirmesi, hayırseverlerin devreye girmesinin önemini ortaya koyuyor.

Erdoğan’ın okul yaptırmaya dönük yardımlarda deprem riski yüksek bölgelere öncelik verileceğini işaret etmesi, durumun aciliyetini gösteriyor.

Her hayırsever depremden etkilenen okulu yenileyebilir mi?

85 yaşındaki iş insanı Kadir Eriş, Malatyalı İş İnsanları Derneği’nin (MİAD) aylık buluşmasında konuyu Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı Bülent Tüfenkci ile AK Parti Milletvekili Öznur Çalık’a açtı:

-Malatya’da yaptırdığım okullardan birinin adı bize haber verilmeden değiştirilmiş.

İsim değişikliğinden kaynaklanan üzüntüsünü yansıtırken, şu soruyu da gündeme getirdi:

-Biz memleketimize yıllar önce okullar yaptırıp Milli Eğitim’e bağışladık. Şimdi onlardan biri Sivrice depremi nedeniyle yenilenmesi gerekenler arasına alınmış.

Yenileme nasıl olacak?

MİAD Başkanı Yunus Akdaş, iş insanları Vahap Küçük, Şahin Nalbant, Mehmet Çeker, Nurettin Yaşar, Turan Tuna, Nuri Tuna, Haluk Özcan, Ömer Çokyaşar, Hasan Yıldırım, Aziz Yeniay, Murat Gönültaş’ın bulunduğu masada şu soru ortaya atıldı:

-Eğer hayırseverin o okulu yeniden yaptıracak gücü yoksa, daha önceki bağışı yok mu sayılacak?

Malatya ve Elazığ’da söz konusu okulların yenilenmesinde yeni hayırseverler devreye girerse, önceki bağışçıların adı bir yerlerde korunabilir mi?

MEB'in 13 bin yeni okul binası için bağış kampanyası başladı!
 


Geri Dön