18 / 05 / 2024

Balın kilogram maliyeti 110,76 TL olarak belirlendi!

Balın kilogram maliyeti 110,76 TL olarak belirlendi!

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, kır çiçek - yüksek yayla balının 1 kilogram maliyetini 110,76 TL olarak açıkladı. İşte detaylar...



Şahin, yaptığı açıklamada, en temel hedeflerinin Türkiye'de bal üretimi gerçekleştiren arıcılık işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, bal kalitesi ve kovan başına veriminin yükseltilip dünya ortalaması seviyesine çıkarmak olduğunu kaydetti.

Başkanı Ziya Şahin, "2023 yılı için kır çiçek - yüksek yayla balının 1 kilogram maliyeti 110,76 TL, 26 kilogram teneke bazlı olarak arıcıdan satın alma fiyatı 2.879 olarak belirlendi." diye kaydetti.

Arının ve arıcının doğal şartlarda ürettiği balın piyasada hakim olması ve zor koşullarda üretim yapan arıcıların emeklerinin karşılığını alması için çalışmalarına devam ettiğini aktaran Şahin, Türkiye'nin arıcılığının yüzde 75-80'lik dilimi gezgincilik faaliyeti ile sürdürüldüğünü kaydetti.

Balın kilogram maliyeti 110,76 TL olarak belirlendi!

Şahin, gezgincilik yapan arıcının gittiği her bölgede üretim yaparken aynı zamanda ücretsiz olarak tarım ve hayvancılık sektörü için polinasyon hizmeti de verildiğinin bilgisini aktardı.

Her gezginci arıcının senede 5-6 konaklama bölgesi değiştirerek, senede ortalama 20 bin kilometre yol kat ettiğini söyleyen Şahin, "Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle üretici, ürüne ulaşmak için daha fazla gezgincilik yaparak daha fazla kilometre yapmak durumunda kalıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Son yıllardaki akaryakıt, sarf malzeme, besleme, makine/ekipman ve işçilik benzeri giderlerin yükseliş gösterdiğine vurgu yapan Şahin, bu girdi maliyetlerinin de balın maliyetini etkilediğini belirtti.

Balın kilogram maliyeti 110,76 TL olarak belirlendi!

Şahin, birliklerinin geleneksel olarak her sene haziran-temmuz aylarında üreticilere 1 kilogram balın maliyetini yayınladığını ifade ederek bu yıl için kır çiçek - yüksek yayla balının 1 kilogram maliyetinin 110,76 TL, 26 kilogram teneke bazlı olarak arıcıdan satın alma fiyatının ise 2 bin 879 olarak belirlendiğini söyledi.

Bu bahsettiğimiz rakamların bal üretim maliyetleri olduğunun altını çizmek istiyorum diye belirten Şahin, "Arıcılarımızın işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için, maliyetler üzerinde kazanç elde etmeleri gerekmektedir" dedi.

Söz konusu fiyatın altındaki tüm alımların Türk arıcılığının tükenişi demek olduğunu söyleyen Şahin, "Bu noktada arıcılarımızın ve birlik başkanlarımızın duyarlılık göstererek, bu fiyatı baz almalarını önemle rica ederim." diye kaydetti.

Emekliye son dakika şoku! Meclis’ten geçti, yeni zam oranı resmen belli oldu! İşte o oran!

BİM'de yumuşatıcı 34 TL'ye, 2'li sıvı bulaşık deterjanı 42 TL'ye düştü! BİM aktüel ürünler kataloğu

Emeklilere seyyanen zam yapılacak mi? Uzman isim tek tek rakam verdi: Emeklilere 13'üncü maaş! 


Geri Dön