29 / 04 / 2024

Balkon kapatanlar imar barışına başvurabilir mi?

Balkon kapatanlar imar barışına başvurabilir mi?

Balkon kapatanlar imar barışına başvurabilir mi? Balkon kapatanlar bağımsız bölümleri için yapı kayıt belgesi alabilir mi?



Bir apartman içerisindeki daire sahipleri oybirliği olmadan evinin balkonunu, terasını kapatarak odayla bütünleştirebiliyordu. 

Ancak geçtiğimiz yıl Yargıtay’dan çıkan emsal bir karar gereğince balkon kapatılabilmesi için ilgili binadaki tüm kat maliklerinin onayı gerekli oldu.

Peki, balkon kapatanlar imar barışına başvurabilir mi? Balkon kapatanlar bağımsız bölümleri için yapı kayıt belgesi alabilir mi?

Balkon kapatanlar imar barışına, bir bağımsız bölümü ilgilendiren aykırılıklar dahiline başvurabiliyor. İskan alındıktan sonra balkon/teras kapatılması, ıslak hacimlerde yer değişikliği gibi aykırılıklar, bir bağımsız bölüm için Yapı Kayıt Belgesi alınması gereken durumlar olarak sıralanıyor.

İmar barışı başvuru işlemleri

8 Haziran'da başlayan imar barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabiliyor. E-devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra imar barışı sayfasından yapının bilgileri doldurularak başvuru yapılabiliyor.Yapının aykırılığı tanımlamasına ise balkonun kapatılması belirtiliyor. Akabinde yine balkonun kapatıldığını gösteren dış cephe fotoğrafı da yüklendiktan sonra başvuru tamamlanabiliyor.

İmar barışı başvuruları 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılıyor. Yapı kayıt belgesi bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebiliyor.


İmar barışına giren yapılar!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön