08 / 05 / 2024

Bamtec ve Beeplate teknolojileri ile inşaatlar hızlanıyor!

Bamtec ve Beeplate teknolojileri ile inşaatlar hızlanıyor!

Bamtec ve Beeplate teknolojileri sayesinde inşaatlar 2 ay erken bitiyor. 1 saatte 2 tonluk işin bitirilmesini sağlayan teknolojiler sayesinde şantiye maliyetleri azalırken, demir ve betondan da tasarruf ediliyor



Bamtec teknolojisi, aslında çok basit bir çözüm sunuyor; kat aralarına döşenen çelik çubuklar, halı şeklinde üretiliyor. Normalde her kat için bu demirleri teker teker döşemek gerekirken, rulo haline getirilmiş Bamtec ürünleriyle süreç çok daha hızlanıyor.

Argemann Yönetim Müdürü Ali Kocaer, sistemi şöyle anlatıyor: "Çok geniş alanları düşünün, havaalanı zemini gibi. Bu gibi alanlarda betonarme içindeki demiri bir hah şeklinde yayarak yerleştiriyorsunuz. Mevcut işçilikte bu, zaman alan bir iş. Hem demirin yerleştirilmesi, hem de bağlantıların yapılması zaman alıyor. Bamtec teknolojisiyle ise, normalde kullanılan demirlerin yüzde 75 kadar miktarı, halı döşer gibi, hızlıca seriliyor. Katlar kısa zamanda betonlamaya hazır hale getiriliyor. Normalde 1 kişi 1 günde en fazla 600 kilogramlık iş yapabiliyorken, bu sistemle 1 kişi 1 saatte 2 tonluk iş yapıyor. Almanya'daki inşaat sisteminde bu şekilde yüzde 80-90 arası işçilik kazancı oluyor. Almanya'daki işçiliğin ne kadar verimli ve hızlı olduğunu düşünürsek, Türkiye'de bu oran yüzde 95-98'e çıkabilir" diyor.

Halılar, en fazla 1.5 ton ağırlığında ve 15 metre uzunluğundaki çubuklardan üretilebiliyor. Kocaer, "15 metreye 25 metre bir hah üretebiliyorsunuz, ama ağırlığı 1,5 tonu geçemiyor. Yarımda bir bilgisayar var. Bunun operatörü hem bilgisayarı idare ediyor, hem de halının halı haline getirilebilmesi için spiralleri koyuyor" diyor ve ekliyor: "Her türlü döşeme şekli mümkün; kenarları düz ya da yuvarlak katlar için de üretim yapılabiliyor."

Bamtec'in programını kullanabilmek için bir operatör eğitiliyor. Bamtec firmasından gelen bir yetkili, 3-4 hafta kadar yoğun bir eğitim veriyor. Bu operatör, firmanın internet sayfasındaki "Bamtec Easy Supertec" programım kullanarak projeyi hazırlıyor. Daha soma proje için yapılması gereken üretim, e-mail ya da USB kullanılarak lisanslı üreticiye gönderiliyor ve direkt üretime geçilebiliyor. Montajı büyük bir uzmanlık istemiyor. Firmanın iş verimine ve müşteri potansiyeline göre, 1,5 seneyle 3 sene arasında kendisini amorti edebiliyor.

Arı kovanı teknolojisi
Bamtec halılar serildikten sonra, üzerlerine Beeplate denilen yuvarlak birimler yerleştiriliyor. Bu aşamada da betonlama işlemi başlıyor. Arı  kovanı görüntüsü oluşturan Beeplate birimleri, belli aralıklarla yan yana yerleştiriliyor. Bunun ardından aradaki kısımlara beton dökülmeye başlanıyor. Petek birimlerinin içi boş olarak kalıyor ama aralanna dökülen beton sayesinde, binanın sağlamlığı garanti altına alınmış oluyor. Betonlama sırasında peteklerin hareket etmemesi için, aralarına basit bir şekilde plastik tutucular konuyor. Daha sonra üzerlerine tekrar Bamtec halılar konuyor.

Bütün iş 1 günde bitiyor

Kocaer, sistemin hem mimarlar hem de müteahhitler için faydalı olduğunu belirtiyor. "Mimarlar için düz  olmayan tabanlar hep problemdir, geniş açıklıkların olması problemlidir. Müteahhitler ve mühendisler için de bu sistem faydalıdır. Çalışmayı kolaylaştırır, basitleştirir ve ekonomik hale getirir. Aynı gün içinde betonlama yapılıyor. Normalde büyüklüğüne göre 5 gün ya da 1 hafta süren iş, 1 günde yapılıyor."

Sistem büyük iş merkezlerinde, konutlarda, zemin plakları olan ve saha betonu olan her yerde ciddi bir avantaj sağlıyor. Burada günlük şantiye maliyetleri kısılıyor, daha doğrusu yapılmamış oluyor. Havaalanı ya da hastaneler gibi hızlı açılması gereken yerlerde de ciddi avantaj sağlıyor.

Yüzde 40 tasarruf
Bamtec'in en önemli faydalarından birisi de, yüzde 40'a kadar demir tasarrufu sağlaması. Kocaer, "Projeye göre değişmekle beraber, yüzde 20-40 arası demir tasarrufu sağlıyor. Bamtec Easy Süper isimli bilgisayar programıyla döşemeyi yeniden planlıyorsunuz ve yüzeyin yüzde 40'ı kadar bir demir tasarrufu sağlamış oluyorsunuz. Bu sayede de doğaya, dolaylı da olsa büyük katkı sağlanmış oluyor. Demir üretimindeki karbondioksit salımı azalıyor çünkü. Ayrıca yüzde 35'e kadar beton tasarrufu sağlanıyor. Bu açıdan büyük bir faydası var" diyor.

Kocaer, kaynak sisteminde 15 kişinin yapacağı işi 1 kişinin yapabildiğini söyleyerek, "Kaynak sistemini öyle geliştirmişler ki
1 kişi 15 kişilik hattı tek basma yönetebiliyor. 10 milimetrelik bir çapta demir işi yapıldığını düşünürsek, yılda yaklaşık 9 bin tonluk bir iş yapılabiliyor. 14 milimetre söz konusu olduğunda da 16 bin tonluk iş yapılıyor. Türkiye büyük bir inşaat ülkesi, sürekli inşaat yapılıyor. Zaten her yıl yaklaşık 500-600 bin konut ihtiyacı çıkıyor. Bunlar düşünüldüğünde, yatırım için çok düşünmeye gerek kalmıyor" diyor.

Lisanslı üretici aranıyor
Bamtec, Almanya'daki Haussler Ingenieure firmasının geliştirdiği bir sistem. İsviçre'deki Bamag firması ise satış kısmını yapıyor. Bamag firmasının Türkiye temsilcisi olan Argemann, şu anda Bamtec'i üretecek lisanslı üretici arıyor. Kocaer lisanslı üretici ararken firmalarla, müteahhitlerle, mimarlarla, inşaat mühendisleriyle ve statikçilerle görüştüklerini belirtiyor. Çünkü Bamtec teknolojisini üretmek isteyenler, kaynak sistemini satın alıyor ve lisanslı üretim yapıyorlar. "Beeplate direk Almanya'dan geliyor, ama Bamtec'i üretecek lisanslı partnerler arıyoruz. Aynı firma Beeplate'i de ithal edecek ve satacak."

Rekorlar kitabına girdi
Bamtec, 'Betonarme döşemelerin yapı çeliğini döşeme hızı' alanında dünya rekoru kırdı ve 2000 yılında Guinness Rekorlar kitabında yerini aldı. Almanya'daki Markgraf şirketinin 2 yapı işçisi toplam ağırlığı 6,36 ton olan 7 adet Bamtec elemanını, 42 dakika içinde monte etti. Bu da demek oluyor ki, günde 8 saat çalışan 1 yapı işçisi, teorik olarak 36 ton Bamtec güçlendirme montajı yapabilir. 2 kişilik bir ekip ise, gün basma yaklaşık 70 ton iş yapabilir. Geleneksel yöntem ile bu iş takriben 5 haftalık montaj işi anlamına geliyor.

Bamtec ayrıca, 2010 yılında Alman Ekonomi Bakam tarafından 'İnovasyon Ödülü' aldı. 324 firmanın inovasyon dalında yarıştığı yarışmada, Haussler Innovation firmasının CEO'su Mr. Franz Haussler ödülü Eğitim ve Araştırma Federal Bakanı Prof. Dr. Annette Schavandan aldı.

Eda Utku/Hürriyet


Geri Dön