09 / 05 / 2024

Banka hesabınıza bir anda bloke konulabilir! Bu habere göz atmadan işlem yapmayın!

Banka hesabınıza bir anda bloke konulabilir! Bu habere göz atmadan işlem yapmayın!

Milliyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Erol Ulusoy, bugünkü yazısında banka hesabına bloke konulması konuşa ilişkin okurlarına çok önemli bilgiler aktardı.



Prof. Dr. Ulusoy, “Zarar gören kişinin hukuka aykırı işlemin yapılmasına onayı varsa, hukuka aykırılık da ortadan kalkmış olur. Bankalar da sözleşmelere matbu ve standart bir şekilde hesaba bloke onayının verildiğini yazarlar...” dedi.

İşte Ulusoy’un bugünkü yazısının tamamı:

“Az yaşanan bir durum değildir... Bankadaki hesabınızda para olduğunu biliyorsunuzdur. Ödemeleriniz vardır. Tam da işlem yapacakken sizi çok kötü bir sürpriz karşılar: Banka hesabınızdaki parayı bloke etmiştir! Başına bu kötü olay gelen Peker Bey, “Peki bankalar istedikleri gibi banka hesaplarındaki parayı bloke edebilirler mi?” diye sorgulayınca siz değerli okurlarımla bu konuyu paylaşmak istedim.

Aslında herhangi bir bankanın hesaptaki parayı bloke etmesi hukuka aykırıdır. Çünkü Bankacılık Kanunu’nunda vadesiz mevduat, kişinin istediği zaman, vadeli mevduat ise belirli bir vadede geri ödenmek şartıyla kabul edilen paradır. Mevduattaki para niteliği gereği, bankanın mülkiyetindeymiş gibi farz edilir.
Bir an için bu konu size şaşırtıcı gelebilir; madem mevduattaki paramızın mülkiyeti geçici olarak bankanın eline geçiyor, o halde nasıl oluyor da, mevduat sahibinin borcu için bankanın mülkiyetindeki paraya haciz konabiliyor?

Banka hesabınıza bir anda bloke konulabilir! Bu habere göz atmadan işlem yapmayın!

İşin aslı şu...

El cevap; bankanın mülkiyetindeki mevduata haciz konmuyor, mevduat sahibinin bankadan alacağı paraya haciz konuyor! Yani aslında bankaya yatırdığımız mevduat kadar (faizi, vergisi, hesap işletim ücreti vs hariç) bankadan alacaklı oluyoruz ve haciz konulan da mevduattaki paranın mülkiyeti değil, bankadan mevduat tutarı kadar alacağımız oluyor."

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön