18 / 05 / 2024

Banka hisselerindeki ralli devam eder mi?

Banka hisselerindeki ralli devam eder mi?

Hisse senetleriyle ilgilenenlerin bugünlerde en fazla konuştuğu konu kesinlikle bankacılık hisselerinde yaşanan sert yükseliş. Yıllardır çok sayıda düzenlemeyle karşılaşan ve öyle olunca da hareket alanları daralan bankaların bu durumu hisselerinin performansına da yansımıştı.



Sanayi sektörü hisselerinde tarihi zirveleri görülürken banka hisseleri borsadaki tarihi yükselişi biraz kenardan izledi. Taki geçtiğimiz aya kadar. Büyük banka hisseleri bir anda ‘bir daha hiç bulunamayacakmış’ gibi talep akınına uğradı. Sanki küçük tahtalar gibi dev banka hisseleri peş peşe tavan yaptı. 

Endeksteki fark açıldı


Son 1 ayda BİST 100 Endeksi % 29 artarken Bankacılık Endeksi’ndeki yükseliş % 87’ye ulaştı. Hisse bazında bakıldığında ise 1 ayda % 200’e varan değer artışları yaşandı. Akbank hisseleri 1 ayda % 66, İş Bankası C hisseleri % 105, Vakıfb ank hisseleri % 198, Halkbank hisseleri % 158 prim yaptı. Peki bu yükselişin altında yatan nedenler neler? Sözün özü Türkiye’den çıkan yabancı yatırımcıların bir kısmının seçim sonrası ekonomi politikası değişebileceği ihtimalini satın almak isteyebileceği ve bu durumda ucuz kalmış likit hisseleri tercih edebilecekleri şeklinde. 

Fitili ateşleyen yabancı 

Bu tanıma uyan ve geçmişte yabancıların gözdesi olan banka hisseleriydi. Piyasa değeri/Defter Değeri 0.40-0.50, Fiyat/Kazanç oranları 1-1.5 civarı olan banka hisseleri hem Borsa İstanbul’daki rallinin oldukça gerisinde kalmış ve de yurtdışındaki rakiplerine göre ‘ucuz’ fiyatlanıyordu. Gelişmekte olan ülkelerdeki banka hisselerinin PD/DD rasyosu ortalama 0.90 seviyelerindeydi. Banka hisselerindeki yükselişin fitilini ilk yabancı alımları ateşledi denilebilir. Ancak yabancı alımları son 1 ayında tamamında hakim olmadı. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön