05 / 05 / 2024

Bankacılıkta yeni dönem bugünden itibaren başlıyor!

Bankacılıkta yeni dönem bugünden itibaren başlıyor!

Bankacılık sektöründe artık yeni bir dönem giriliyor. İmza olmadan banka müşterisi olabileceksiniz. Bankalar müşterileri uzaktan tanımlama ile alabilecek.



Bankacılık sektöründen yeni dönem bugünden itibaren başlıyor. Artık banka müşterisi olmak veya hesap açmak için bankaya gitmeye  gerek kalmayacak. Aynı zamanda  ıslak imza da atmak zorunda kalınmayacak. Banka uzaktan kimlik tespiti ile mobil cihazlar ve bilgisayarlarla müşteri kabul edebilecek.

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre;  Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Bankalar Birliği hazırlıklarını tamamladı. Dün de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Mobil, web tabanlı uygulamalar, internet şubesi ve telefon hizmeti gibi elektronik hizmetlerle uzaktan kimlik tespitinde istenecek bilgiler düzenlendi.

 Bankacılıkta yeni dönem bugünden itibaren başlıyor!

ADRES VE BİLGİLER TEYİT EDİLECEK

Uzaktan kimliklendirmede uygulanacak yöntem, yüz yüze kimlik tespiti için gerekli tüm bilgileri içerecektir. Bilgilerin doğrulanmasında minimum riski içerecek şekilde tasarlanacaktır. İmza örneği gerekli olmayacaktır. Kalıcı bir iş ilişkisi kurulmadan önce uzaktan tanımlama tamamlanacaktır.

Kimlik tespiti İkullanılan adres ve kimlik bilgileri de İçişleri Bakanlığı'nın veri tabanı üzerinden sorgulanıp teyit edilecek.  Uzaktan kimlik tespiti ile elde edilen bilgiler, her türlü teyit için kayıtlı olacak ve talep edildiğinde yetkili makamlara verilebilecek şekilde saklanacaktır.

HESABIN İŞLEM HACMİ İSTENECEK

Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında müşteri ile ilgili bilgiler alınacaktır. Asgari olarak, iş ilişkisinin amacı ve niteliği (hesap açma amacı, talep edilen ürünler vb.) Belirlenecektir.

Müşteriden,işlem yapılan konudaki makvarlığı ve müşteriye ait fonların kaynağı ile ortalama gelir bilgisi istenecek. Açılacak hesabın aylık tahmini işlem hacmi ve işlem sayısına yönelik bilgiler alınacak. Uzaktan kimlik tespitine ve müşterinin tanınmasına ilişkin olarak tebliğle getirilen hususlara uyulmaması durumunda 5549 sayılı Kanun gereğinde cezalar uygulanacak.

  Bankacılıkta yeni dönem bugünden itibaren başlıyor!

NE YAPACAKSINIZ?

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) de rehber niteliğinde bir infografik hazırladı. Bu rehber ile uzaktan banka müşterisi olmak veya hesap açtırmak isteyen kişiler bilgilendirilecek.

Uzaktan kimlik tespiti sırasında görüntülü görüşmeye başlamadan önce, bankanın mobil uygulamasında veya hesap açmak istediğiniz banka web sitesinde elektronik olarak doldurulmuş bir form ile başvuracaksınız.

İŞTE ADIM ADIM YAPILACAKLAR…

Uzaktan kimlik tespiti için mutlaka yeni T.C. Kimlik Kartı ve akıllı telefon olması gerekiyor.
Kimlik kartınızın üzerindeki bilgiler net birşekilde okunur olmalı. Hasar görmüş eski  bir kimlik kartı ile işlem yapılamayacak. Hesap açmak istediğiniz bankanın mobil uygulamasını kullanmış olduğunuz telefonunuza indirmeniz gerekiyor ya da banka internet sitesinin adresine gitmeniz gerekiyor.

Mobil uygulamayı indireceğiniz platformun güvenliğini veya giriş yapacağınız bankanın internet adresinin doğruluğunu kontrol edin. Görüşme sırasında güneş gözlüğü ve maske gibi yüz tanımayı engelleyici unsurları kullanmayın. İşleminizi bilgisayarla yapacak dahi olsanız, telefonunuzu yanınızda tutun. Görüşmede kameranız açık olsun.

Banka bilgilerinizi doğruladıktan sonra uzaktan kimlik tespiti işlemini gerçekleştirmek için banka temsilcisi ile irtibata geçeceksiniz.
Bankanız, telefonlardaki NFC'yi (Yakın Alan İletişimi) kullanmanızı isteyebilir. NFC'nin nasıl açılacağını öğrenmeniz gerekiyor. Doğrulama için hesap açmak istediğiniz banka, başka bir bankadan, para transferi yapmanızı isteyebilir.

İşleml yaptığınız esnada başvuru formuna girdiğiniz bilgilerin güncel ve eksiksiz olduğundan emin olup.  sorulan sorulara eksiksiz ve net cevaplar vermeniz gerekiyor.
Görüntü ve ses kalitesinin, şüpheye yer bırakmayacak ve kimlik tespitinde herhangi kısıtlamaya imkân vermeyecek şekilde olduğundan emin olun.
Görüşme yapılan süre boyunca işlemler sadece sizinle gerçekleşir. İşlem güvenliğiniz için üçüncü bir kişiden yardım almayın.

Bankacılıkta yeni dönem başlıyor! İşte yeni sistem!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön