Bankacılıkta yeni dönem resmen başlıyor!
Sadece dijital kanallar üzerinden müşterilerine hizmet veren bankalar, BDDK'ya başvurmaları halinde gerekli izinleri tamamladıktan sonra gelecek yıldan itibaren sektörde faaliyet göstermeye başlayabilecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) şubesiz faaliyet gösterecek dijital bankalara yönelik yeni düzenlemesi "Dijital Bankaların Çalışma Esasları ve Hizmet Modeli Bankacılığına İlişkin Yönetmelik" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Dijital bankacılığın çalışma esaslarını belirleyen ve 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme ile bankacılık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması ve finansal katılımın artırılması hedefleniyor.
Düzenlemeye göre dijital bankalar, kredi kuruluşlarının mevduat veya katılım bankası olmalarına bağlı olarak gerçekleştirebilecekleri tüm faaliyetleri gerçekleştirebilecekler. Dijital bankaların kredi müşterileri yalnızca finansal tüketicilerden ve KOBİ'lerden oluşabilir.
Dijital bankalar, genel müdürlük ve merkeze bağlı hizmet birimleri dışında muhabir, acente, temsilcilik gibi herhangi bir ad altında örgütlenemeyecek, fiziki şube açamayacak, genel müdürlüğe bağlı hizmet birimlerini kullanamayacak. amaçları dışında herhangi bir amaç için fiziksel dallar olarak. Bu bankalar ayrıca dijital ortamda gerçekleştirilecek olanlar dışında kiralık kasa, saklama işlemleri ve saklama hizmetleri sunamayacaklardır.
Dijital bankaların bir müşteriye kullandırabileceği teminatsız nakdi ihtiyaç kredisi toplamı, ilgili müşterinin dijital bankalarca beyan ve teyit ettiği aylık ortalama net gelirinin 4 katını ve müşterinin ortalama aylık net gelirinin hesaplanamaması durumunda 10 bin lirayı aşamaz. belirlenen. Bu maddede belirtilen oran ve tutarı değiştirmeye Kurul yetkilidir.
Söz konusu bankaların faaliyet izni alabilmesi için ödenmiş sermayesinin en az 1 milyar lira olması gerekiyor. Bu miktar Kurulca artırılabilir. Kurul, gerekli asgari ödenmiş sermaye tutarını 2 milyar 500 milyon TL'ye çıkaran dijital bankaların başvurusu üzerine yeni durumda risklerini yönetebileceğine inandığı dijital bankaların operasyonel kısıtlamalarını kaldırabilecek, ya tamamen ya da kademeli olarak uygun gördüğü bir geçiş planı çerçevesinde. Başvurunun Kurul tarafından onaylanması ve faaliyet kısıtlamalarının tamamen kaldırılmasının ardından dijital bankalar, diğer kredi kuruluşlarının yapabileceği tüm bankacılık işlemlerini ilgili mevzuat çerçevesinde gerçekleştirebilecek.
Müşteri şikayetlerini ele almak için en az bir fiziki ofis kurması zorunlu olan dijital bankalar, müşterilerine kendi kuracakları ATM ağları veya diğer ATM ağları üzerinden hizmet verebileceklerdir.
Yönetmelik kapsamında hizmet modeli bankacılığına ilişkin hükümler de belirlendi. Buna göre hizmet bankası, hizmet modeli bankacılık hizmetlerini sadece yurtiçi arayüz sağlayıcılarına ve sadece kendi faaliyet izinleri çerçevesinde sunabilecektir. Bankalar arayüz sağlayıcı olmayacak.
"Dijital bankaların hayata girmesi önemli bir dönüm noktası"
BDDK'nın yapmış olduğu açıklamada, bankacılık sektöründe yeni bir dönem başlatacak dijital bankaların, şubeye gidilmeden yalnızca dijital kanallar üzerinden hizmet vereceğini belirterek, "Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından yalnızca dijital kanallar üzerinden müşterilerine hizmet verecek olan bu bankalar, BDDK'ya başvurarak gerekli izinleri almaları halinde gelecek yıldan itibaren sektörde faaliyet göstermeye başlayabilecek. Şube olmaksızın sadece dijital kanallar üzerinden hizmet verecek bu bankaların hayatımıza girmesi ve servis bankacılığı yoluyla inovatif sayısız iş modeline imkan sağlaması, ülkemizin finans sektörü ve fintek ekosisteminin gelişimi için önemli bir dönüm noktası." ifadeleri kullanıldı.