18 / 05 / 2024

Bankalar dev projelerin kredilerini yabancılara satıyor!

Bankalar dev projelerin kredilerini yabancılara satıyor!

Yeni kaynak yaratmak ve likiditelerini artırmak isteyen Türk bankaları dev projelerin finansman kredilerinin bir bölümünü yabancı bankalara satmaya başladı.



Hazine garantili proje kredilerine yabancıların ilgisi arttı. Konuya yakın bir kaynağın verdiği açıklama şu şekilde: “Bu kredi satışları likidite sağlamanın yam sıra bazı aktiflerin serbest hale getirilmesi ve yeni projelere girmek için daha ucuz maliyetli kaynak yaratmak amacı ile de gerçekleşebilir. Bu ihtiyaçlar da bankadan bankaya değişir.”

 

250 milyon dolarlık kredi satışı

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre kaynaklar, bugüne denk aralarında altyapı, enerji sektörü ve hastane projelerinin de bulunduğu 10'a yakın büyük projenin 250 milyon dolar civarında kredi satışını gerçekleştirildiğini açıkladı. Satılan kredi tutarları, bu tür projeler için verilen her bir kredinin bir bölümünü oluşturuyor.

Üçüncü bir kaynak ise bu satışların kredi sözleşmelerinde olduğunu ve Avrupa’da da yıllardır yapıldığını belirtti. Kaynak,  “Bu bankaların mali bünyesinin bozulduğu anlamına gelmiyor. Banka daha uygun maliyetle kaynak sağlıyor” açıklamasında bulundu.

 

Dev projeler Hazine garantisinde

Türkiye’de özellikle son 10 yılda artış gösteren proje finansman kredileri ile aralarında üçüncü köprü, İstanbul üçüncü havalimanının da olduğu pek çok büyük altyapı yatırımları finanse ediliyor. Bu projelerin pek çoğunda ise Hazine garantisi bulunuyor.

Kredilerin yüzde 11'i gayrimenkul için

Türkiye Bankalar Birliği’nin 20 bankadan derlediği verlere göre, proje finansmanı kredileri risk bakiyesi Aralık 2017’de bir önceki yılın aynı dönemine göre artış gösterdi. üzde Risk bakiyesi 15.6 artışla 89 milyar dolara ulaştı. Proje finansmanı amacıyla kullandırılan kredilerin yüzde 47’sini enerji, yüzde 19’unu altyapı, yüzde 11 ‘ini gayrimenkul sektöründen meydana geliyor.

 


Geri Dön