22 / 11 / 2024
fuzul

Bankalar gayrimenkul deposu oldu!

Bankalar gayrimenkul deposu oldu!

Konuttan villaya, fabrikadan dükkana binlerce gayrimenkul bankaların eline geçti. Ödenemeyen krediler sebebiyle 5 bin 206 ipotekli gayrimenkul, bankaların oldu. Kamu bankalarında hala satılık toplam 2 bin 133 konut bulunuyor.




Ödenemeyen krediler sebebiyle 5 bin 206 ipotekli gayrimenkul, bankaların oldu. Cumhuriyet Gazetesi'nden Şehriban Kıraç'ın haberine göre; sektörde 353 milyar TL kredi kullanıldı. Prof. Dr. Şenol Babuşcu bankalarda da sorun yaşanabileceğinin altını çizdi. 

Bankalar fabrika, atölye, tarla, bağ, bahçe, dükkân, villa, çiftlik, arsa ya da konutu aldığı bireysel ve ticari krediye ipotek olarak gösteren binlerce borçlunun gayrimenkullerini aldı. 

Bankalar gayrimenkul deposu oldu!

Bankaların resmi internet sitelerinde bulunan bilgilere göre; kamu bankalarında hala satılık toplam 2 bin 133 konut bulunuyor. Ziraat Bankası el koyduğu 1404 gayrimenkulle ilk sırada yer alırken, Halkbank’ın elinde ise 606 satılık gayrimenkul bulunuyor. 

Özel bankaların ise elinde 2 bin 572 gayrimenkul var. Bunlardan Şekerbank 946 gayrimenkulle ilk sıraya yerleşirken, ikinci sırada 548 gayrimenkulle İş Bankası bulunuyor. Katılım bankalarında ise 401 gayrimenkul mevcut. 224 konutla Albaraka Türk 224 de birinci sırada yer alıyor. Koronavirüs önlemleri çerçevesinde kredilerin takibe düşme süresi 90 günden 180 güne yükseltilmiş bu süre 1 Ekim tarihinde bitmişti.

Bankalar gayrimenkul deposu oldu!

160 MİLYAR LİRA

Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenol Babuşcu, bankaların hala 150 milyar Türk Lirası olan donuk alacakların son bir aydır 160 milyar TL'ye doğru gittiğine dikkat çekti. Babuşcu, yakın izlemedeki kredilerin 450 milyar Türk Lirası olduğunu bu kredilerin bir bölümünün gelecek altı ayda donuk alacağa dönüşeceğine ve donuk alacak miktarının 200 milyar Türk Lirası'nda doğru gideceğine vurgu yaptı. 

Bankalar gayrimenkul deposu oldu!

Bankaların elindeki satılık gayrimenkul sayılarından çok, onların fiyatlarına bakılması gerektiğini belirten Babuşcu, gelecek süreçte el konulacak gayrimenkul sayısında da miktarında da yükseliş olacağına dikkat çekti. 

Bankalar gayrimenkul deposu oldu!

Ayrıca Eylül 2021 itibarıyla inşaat sektöründe takipteki kredi miktarı geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 17 yükselişle 29.4 milyar Türk Lirası'na çıktı.

Kamu bankaları gayrimenkul zengini oldu!

Bankalar konut zengini oldu! 

Bankalar emlakçı oldu! Daha ucuz ev fırsatı!


Geri Dön