02 / 05 / 2024

Bankalar işin suyunu çıkardı, yüzde 12 ile alıp yüzde 60'la satıyorlar

Bankalar işin suyunu çıkardı, yüzde 12 ile alıp yüzde 60'la satıyorlar

Bankaların kullandırdıkları bireysel ve ticari kredilerde faiz oranları düşmüyor ama MB'nin faizleri düşürmesi bankaların ekmeğine yağ sürüyor.



Sözcü Gazetesi'nden Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre  tüketici kredisinde faiz oranları yüzde 60 bandına kadar çıktı. Bireysel kredi kullanmak isteyenler, ihtiyaç kredilerinde yıllık yüzde 27 ile yüzde 60'a varan oranlarda maliyetlerle karşı karşıya kalırken, konut kredilerinde ise  faizler yüzde 15'den başlayıp yüzde 49'lara kadar çıkıyor. Kamu bankaları konut kredilerinde sıfır konuta yüzde 1.20, ikinci el konutta yüzde 1.29 faiz oranları ile kredi kullandırıyor ancak bu oranlarla kullanılmak istenen krediler bile onay süreçlerinden zor geçiyor.

Habere göre bazı kamu bankaları 200 bin liranın üzerinde konut kredisi kullandırmıyor. Böyle olunca da kamu bankalarında uygulanan düşük faiz oranları, kredi kullandırım hacmine aynı ölçüde yansımıyor. Ticari kredi ayağına bakıldığında ise KOBİ'ler ancak yüzde 50'leri bulan yıllık maliyetlerle kredi kullanabiliyor. Bankalar ticari kredi verme konusunda da oldukça isteksiz davranıyor. 20 Ağustos itibarıyla bankalara kredi faizinde, TCMB tarafından belirlenen ve son olarak yüzde 16.32 olan yıllık bileşik referans faiz  oranının 1.4 katı olarak uyguladıkları krediler için yüzde 20 menkul kıymet bulundurma zorunluluğu getirilmişti.

TCMB'nin bu kararı ticari kredi faizlerinin yüzde 30'u aşmasını engelleyince bankalar da bu kez kredi tahsis ücreti ve yüksek komisyonlar uygulamaya başladılar. Bu uygulamayla birlikte rotatif krediler kamu bankalarında 18.50-19 seviyelerine, özel bankalarda ise yüzde 20-21 seviyelerine geriledi. Piyasalarda son olarak bankaların ticari kredi kullandırmak için müşterilerinden bloke mevduat teminatı da talep ettikleri ifade ediliyor.

Tüketici kredilerinde yeni dönem! Bankaların keyfi uygulamaları son bulacak

Vatandaş borca battı faizler yükseldi

Goldman Sachs: Faizler arttıkça konut piyasasındaki düşüş devam edecek!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön