07 / 10 / 2024
fuzul

Bankalara  borç arttı, konut, tarla, bağ, bahçe satışta..

Bankalara  borç arttı, konut, tarla, bağ, bahçe satışta..

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi bankalara olan borçları nedeniyle  çiftçilerin tarlalarının, çiftlik arazilerinin ve meyve bahçelerinin satışa çıkarıldığını belirtti. Güler, çiftçinin kredi borcunun bir ayda 31,5 milyar TL arttığını söyledi.




Vatandaşların ipotek karşılığında bankalardan aldığı  kredi borçaları her geçen gün artıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ipotekli kredilere dikkat çekerek, bankalar tarafından satışa sunulan 1.717 gayrimenkul borçlarını ödeyemeyen vatandaşların evlerini,  tarlalarını ve iş yerlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.

27 Eylül 20024 tarihi itibarıyla vatandaşların bankalara olan ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borcu toplamı sene başından bu yana 763 milyar 942 milyon Türk Lirası artış göstererek,  trilyon 453 milyar 550 milyon liraya yükseldi. Bu rakamın 465 milyar 293 milyon Türk Lirası konut kredileri oluşturuyor.

TAKİBE ALINAN BORÇ MİKTARI İKİYE KATLANDI

Vatandaşın, bankalara olan borçlarını ödeyememesi nedeniyle borç tutarının da arttığını kaydeden Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kredi kartı borcu nedeniyle, 27 Eylül 2024 haftasında takibe alınan tutarın sene başına göre 43 milyar 960 milyon Türk Lirası yükselerek, 90 milyar 79 milyon liraya ulaştığını kaydetti. Gürer, vatandaşın borcunun iki katına çıktığını ifade ederek, aynı dönemde ödenemeyen konut kredilerinin tutarının da 473 milyon liradan 615 milyon liraya çıktığına dikkat çekti..

Bankalara  borç arttı, konut, tarla, bağ, bahçe satışta..

TARLALAR,  MEYVELİKLER , BAHÇELER SATIŞTA

Bankalara olan borçların nedeniyle çiftçilerin tarlaları, çiftlikleri ve meyve bahçelerinin satışa çıkarıldığını belirten Gürer, “Bankalar tarafından 331 arsa ve tarla satışa çıkarılmış durumda. Gümüşhane’de besi çiftliği, Erzurum’da 1.311,83 metrekare ahşap ahır, Osmaniye’de 190 zeytin ağacı bulunan zeytinlik, Isparta’da gül bahçesi, Samsun’da çiftlik ve Niğde’de yaklaşık 9 bin metrekarelik kısmında bodur elma ağaçları ve kiraz ağaçları bulunan bahçeler de bu listede bulunuyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN BORÇU HIZLA ARTIYOR 

Tarım sektörünün borcunun her ay düzenli olarak arttığını belirten Gürer, Ağustos ayında yaşanan 31,5 milyar lira artışın dikkat çekici olduğunu  ifade ederek şunları söyledi: “Çiftçinin bankalara olan borçları ağustos ayında 31,5 milyar lira artış göstererek aylık artış rekoru kırdı ve toplam 746 milyar 548 milyon Türk Lirası’na yükseldi. Bu artışın ilerleyen aylarda da süreceği görülüyor. Bu durumun temel nedeni, tarımsal üretimde çiftçilerin ürettiğini satamaması, bu yıl  üründen beklenen getirinin sağlamaması, birçok ürünün ise tarlada kaldığı bir yıl olmasından kaynaklandı. Tarım sektörünün bankalar tarafından takibe alınan borç tutarı 2 milyar 944 milyon  liraya yükseldi.”

BORÇ ERTELENMELİ, FAİZLER SİLİNMELİ

Niğde Milletvekili Gürer, çiftçilerin zor durumda olduğunu ve topraklarını kaybetmemek için acil çözüm beklediğini belirterek, yetkililerin bu duruma göz yumduğunu ifade etti.

Gürer, çiftçilerin yaşadığı bu sorunları çözmek için hazırladığı kanun teklifinin bir an önce Meclis’te görüşülmesi gerektiğini kaydetti. Teklif, çiftçilerin borçlarının 2027 Ocak ayına kadar ertelenmesini ve borç faizlerinin silinmesini öngörüyor.

Gürer, iktidarı çiftçilere karşı duyarlı olmaya çağırdı. Çiftçilerin geleceği ve ülkenin tarımsal üretimi için bu düzenlemenin önemli olduğunu belirtti. 

 

Belediyeler iki şehirde konut, arsa, iş yeri satıyor! 114 bin TL'den başlayan fiyatlarla... 

Türk tapusu'na KKTC'de rağbet! Yatırımcıların ilk adresi Türk tapulu evler oldu!
Asgari ücretliye İstanbul'da ev kiralamak hayal oldu: 20 bin TL'den düşük kiralar sadece 2 ilçede kaldı! 

TOKİ, 47 şehirde 151 konut, 218 iş yeri satıyor! 72 ay vadeyle gayrimenkul almak için son 9 gün! 

 

 


Geri Dön