Bankalarda mevduat yarışı tam gaz! Hoş geldin faizi yüzde 30'lara yükselebilir!
Bankaların hoş geldin faizi yüzde 28’lere kadar yükselirken, bankacılar oranların yüzde 30 barajını geçmesini öngörüyor. İşte ayrıntılar..
Merkez Bankası'nın '2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi'nde senenin ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefi yüzde 50’den yüzde 60’a yükseltilmişti.
Dünya Gazetesi'nden Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın haberine göre; Merkez Bankası’nın yayımladığı makroihtiyati tedbir duyurusunda 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi Metni'nde, liralaşma stratejisi kapsamında uygulanacak politikaların, bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafında Türk lirasının ağırlığının kalıcı olarak artırılması için güçlendirilerek kullanılmaya devam edileceğinin ifade edildiği anımsatıldı.
Ayrıca, kur korumalı mevduat dışındaki Türk lirası mevduatın öncelikli olarak özendirilerek, Türk lirası mevduat tercihinin güçlenmesine ilişkin hamlelerin yapılmaya sürdürüleceğinin de kamuoyuyla paylaşıldığını belirten Merkez Bankası'ndan “Bu kapsamda Türk lirası mevduatın vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat için zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak belirlenmesine karar verilmiştir” açıklaması geldi.
Ayrıca yurt dışından, doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yılsonuna kadar zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır şeklinde uygulanacağını duyuran Merkez Bankası’nın bu adımı ise sendikasyon, euorobond ihraçlarını kapsıyor.
Değişikliklerin, tesisi 3 Şubat 2023 tarihinde başlayacak olan 20 Ocak 2023 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacağı açıklandı.
Merkez Bankası geçtiğimiz senenin son, bu yılın ise ilk günlerinde de bankaların TL mevduat oranına göre ek menkul kıymet tutma zorunluluklarında değişim yapmış ve 2022'nin sonuna kadar yüzde 50 olarak uygulanan hedefi yüzde 60’a yükseltmişti. Yüzde 50 hedefini tutturmak için de geçen yılın son aylarında bankacılık sektöründe TL mevduat faizleri hızla artmıştı.
Bu hedef kapsamında bankalar agresif bir şekilde döviz mevduatlarını TL veya döviz korumalı mevduata çevirmek için çalışıyor. Liralaşma çerçevesinde yüzde 60’lık oranı tutturmak için uğraşan bankalar da mevduat tarafında ciddi bir rekabete girdi.
Tabelada yüzde 25’leri gösteren bankaların, son gelen düzenlemelerle TL mevduat faiz oranlarının yüzde 30’ları geçeceği öngörülüyor. TCMB politika faizi yüzde 9 iken, 3 aya kadar ağırlıklı mevduat faiz oranları ise 6 Ocak haftası itibarıyla yüzde 24.03 seviyesini gördü. 6 aya kadar vadeli TL mevduat faizi yüzde 13,98, 1 seneye kadar vadeli TL mevduat faizi yüzde 14,62, 1 sene daha uzun vadeli TL mevduat faizi ise yüzde 13,73 seviyelerinde bulunuyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre 6 Ocak itibarıyla bankalardaki toplam mevduatın yüzde 55.57’si TL mevduat şeklinde görülüyor. Bu oran 2022 yılının son 2 ayında döviz tevdiat hesaplarındaki düşüş ile yüzde 56.34 olmuştu. Fakat 2023 yılının ilk haftasında vatandaşın yeniden dövize yönelerek 3.4 milyar dolarlık alım yapması ayrıca KKM’de son üç haftada 95.4 milyar liralık çıkışla beraber TL'nin ağırlığında gerileme yaşandı.
Ayçiçek yağına vergi indirimi! 15 gün sonra fiyatlar peş peşe dibi görecek!