Bankalardan İnşaatçılara proje destek kredisi geliyor!
bul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Finansbank’ın gerçekleştirdiği yeni bir işbirliği ile yaklaşık 1.000 firma, 5 milyon TL’lik proje kredisi alabilecek
İnşaatçı 5 milyon TL’lik krediyi alacak, projesini ön satışla finanse etmekten kurtulacakİstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Finansbank’ın gerçekleştirdiği yeni bir işbirliği ile yaklaşık 1.000 firma, 5 milyon TL’lik proje kredisi alabilecek. Kredinin 2011’den itibaren verileceğini belirten Dernek Başkanı Durbakayım, “Firmalar, ön satışla inşaatlarını finanse etmekten, kısa vadeli yüksek faizli kredi çekmekten kurtulurken, yapı denetimlerine tabi olarak tüketicilere güven verecek. Pek çok önde gelen banka ile görüşüyoruz. Rekabetle tüm bankalar bu krediyi verir hale gelecek” dedi
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, Finansbank ile başlattıkları yeni bir işbirliği kapsamında, bankanın şehir merkezinde inşaat yapan yaklaşık 1.000 küçük ve orta ölçekli firmaya 2011 yılından itibaren 5 milyon TL proje kredisi vereceğini açıkladı.
Bu firmaların şu anda proje inşaatlarını erken yaptıkları ön satışlarla, yüksek faizle kısa vadeli kredi çekerek veya en kötü ihtimalle tefecilere başvurarak finanse ettiğini belirten Durbakayım, “Bu formüller ise şehir içinde inşaat yapan inşaatçıları geriletiyor, projelerinden en uygun fiyatlardan ev kapatanlar, bunu yüksek fiyatlardan satıyor. Merkezi bölgelerde inşaat yapan firmalar, bugün 1.000 metrekarelik bir arsada 2 emsalden ortalama 2 bin metrekarelik emsal alanlı bir inşaat yapabiliyor. Firmalar inşaatın metrekaresini de 1.000 dolardan malederse, inşaat 2 milyon dolarlık, yani 3 milyon TL’lik bir bütçeyle yapılıyor. Kabaca 5 milyon TL’lik bir proje kredisi bulan bir inşaatçı, hiç ön satış bile yapmadan projesini finanse edebilecek” dedi.
Tapu teminat olacak
Bu yolla bankalarla, onlardan hiç yararlanmayan inşaatçıları buluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Durbakayım, “Böylece banka kredisini alabilen firmalar, hem bankaların gerekli gördüğü standart ve şartları taşıyacak hem de gerekli yapı denetimlerinden geçtikleri için, piyasa daha şeffaf, daha güvenli bir sistemle tanışacak. Bu projelerden daire alacak kişiler, proje ve firmanın bankanın denetiminden de geçtiğinden, hukuki ya da teknik bir sorun olmadığından emin olabilecek. İnşaatlar, planlı ve programlı ilerlerken, inşatçılar da hesabını kitabını bilebilecek. Sektörde artık daha güçle işine başlayan firmaları görüyor olacağız” diye konuştu.
Durbakayım, “Altyapı çalışmaları sürdürülen bu işbirliği ile firmalar 2011 itibarıyla proje kredisi çekebiliyor hale gelecek. Finansbank ile başlayan bu uygulamaya pek çok önde gelen bankadan talep var. Görüşmelerimizi sürdürüyoruz. 2011 yılında ciddi bir rekabet oluşacak. Bütün bankalar bu krediyi verir hale gelecek” dedi. İnşaatçılardan arsa sahibi olanların bankalara tapularını teminat olarak göstereceğini belirten Nazmi Durbakayım, kat karşılığı ev yapanlar arasında ise tapuyu başta alanların yine tapularını, hakediş usülü inşaatı tamamladıkça hisse alanların ise inşaat sözleşmelerini teminat göstereceğini söyledi.
Bankalar kolaya kaçmıyor, firmalar işbirliğini öğreniyor
Kriz döneminde inşaat sektöründen bazı firmaların bankaların kredi vermemesinden yakındığını hatırlatan Durbakayım, “Bankalar o dönemde riske girmeden, firmalar arasında ince eleyip sık dokuyarak kredi vermek için sadece belli başlı firmaları seçiyorlardı. Ancak kimi firmalar da sözleşmesi veya gerekli bazı belgeleri olmadığı halde kredi çıkmadığından yakınıyordu. Geçen sürede hem inşaatçılar bankalarla çalışmayı öğrendi, hem de var olan ekonomik ortam, istikrar ve sektördeki canlanma, bankaları riski daha çok genele yayan, bir noktaya getirdi. Bankalar da artık işin kolayına kaçmıyor” diye konuştu. Durbakayım, Finansbank’ın vereceği proje kredisi için pek çok inşaat firmasının beklediğini sözlerine ekledi
Depremden önce her firma çürük bina yapmadı, tüketiciler iyi araştırmalı’
Teknİk Yapı’nın da Başkanı olan Nazmi Durbakayım, yapı denetiminden geçmeyen hiçbir firmanın İNDER’e üye olamayacağının altını çizdi. Durbakayım, Türkiye’de kötü yapı stoğunun başladığı 1970’li yıllarda tüm firmaların çürük yapılar inşa etmekle suçlanamayacağını ifade etti. “Depremden önce 3 kuruşun hesabını yapan firmalarla kaliteli üretim yapanlar aynı kefeye konulamaz” diyen Durbakayım, şöyle devam etti: “Teknik Yapı’nın da aralarında yer aldığı ve mühendislikten gelen firmaların yaptığı çoğu bina, depremde yıkılmadı. Depremin ardından Çiftehavuzlar’da 23 katlı Perek Residence projemizdeki 36 daire, 15 günde satıldı. Tüketicilerin firmaları iyi araştırması, her firmayı bir tutmaması gerekiyor.”
Vatan/Nihal Yuvacan