21 / 05 / 2024

Bankamatiklerde yeni para furyası! Piyasada ‘200 TL bollaştı?

Bankamatiklerde yeni para furyası! Piyasada ‘200 TL bollaştı?

Dünyada bol paranın sonuna yaklaşılırken, Türkiye’de ise tersi bir durum yaşanıyor. Türk lirasının alım gücü her geçen gün düşerken piyasadaki para miktarı da artıyor. Buna en son örnek, en büyük banknot olan 200 TL’nin de miktarının artması.



200 TL İLE 125 DOLAR YA DA 4,8 GRAM ALTIN ALINIYORDU!

Habere göre, piyasada dolaşan en büyük kağıt para olan 200 TL ile, tedavüle girdiği sene ortalama 1.6 TL olan kurla 125 dolar ya da 4.8 gram altın alınabilmekteydi.

Ancak artan enflasyonla bugün ise 18.8 liralık dolar kuruyla 200 TL ile sadece 10.6 dolar alınabilmekte. Diğer taraftan bir gram altın alabilmek için ise 5 adet 200 liralık banknot ve 144 liraya ihtiyaç var.

Diğer yandan, Türkiye’de en büyük kağıt para olan 200 TL ile yapılacak bir market alışverişi de oldukça sınırlı hale geldi.

Bankamatiklerde yeni para furyası! Piyasada ‘200 TL bollaştı?

Tedavüldeki banknot sayısının bu şekilde artışı ise enflasyonun bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Zira paranın alım gücü düştükçe dolaşımdaki banknot sayısı da artmış oluyor.

Sürekli yükselen enflasyona bağlı olarak halkın alım gücündeki gerileme nedeniyle 500 ve 1000 TL’lik banknotların tedavüle gireceği iddia edilmiş, ancak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 500 ve 1000 liralık banknot iddiaları reddetmişti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön