10 / 05 / 2024

Bankamatiklerde yeni para furyası! Piyasada ‘200 TL bollaştı?

Bankamatiklerde yeni para furyası! Piyasada ‘200 TL bollaştı?

Dünyada bol paranın sonuna yaklaşılırken, Türkiye’de ise tersi bir durum yaşanıyor. Türk lirasının alım gücü her geçen gün düşerken piyasadaki para miktarı da artıyor. Buna en son örnek, en büyük banknot olan 200 TL’nin de miktarının artması.



Dünya genelinde başgösteren resesyonla, birçok ülke faiz artırarak piyasadan para çekerken, Türkiye’de ise dolaşımdaki para miktarının hızla arttığı belirlendi.

Küresel çapta yükselen enflasyona karşı merkez bankalarının faiz oranlarını agresif bir şekilde artırması, para arzının da kısılması anlamına geliyor.

Sözcü’nün haberine göre, Ocak 2009’da dolaşımda 1,77 milyar TL’lik 8,8 milyon adet 200 TL banknot bulunurken, Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre 2022 yılının Aralık sonu itibarıyla tedavüldeki 200 TL’lik banknot sayısı, 2021 sonuna kıyasla yüzde 104 artarak 966 milyon 978 bin adede yükseldi.

Bankamatiklerde yeni para furyası! Piyasada ‘200 TL bollaştı?

Merkez Bankası verilerine göre piyasada 193 milyar 335 milyon 560 bin liralık 200’lük banknot bulunurken, bankamatiklerden para çeken vatandaşlar gıcır gıcır 200 liraları seri bir şekilde elini alıyor.

Türkiye’de enflasyonun son 20 senenin zirvesine çıkması ile Türk Lirası’nın alım gücü eriyince tedavülde bulunan en büyük banknot olan 200 lira da hızla değer yitirmeye başladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön