09 / 01 / 2025

Banu Altay: Araplar, evlerinde Osmanlı mimarisinden etkiler görmek istiyor!

Banu Altay: Araplar, evlerinde Osmanlı mimarisinden etkiler görmek istiyor!

Konut yatırımlarında Türkiye'yi markaja alan Arapların lüks ve ihtişamlı projeleri tercih ettiğini belirten mimarlık ofisi sahibi Banu Altay, "Osmanlı'dan etkilenen Araplar, evlerinde Osmanlı mimarisinden etkiler görmek istiyor" dedi.




Konut yatırımlarında Türkiye'yi markaja alan Arapların lüks ve ihtişamlı projeleri tercih ettiğini belirten mimarlık ofisi sahibi Altay, "Osmanlı'dan etkilenen Araplar, evlerinde Osmanlı mimarisinden etkiler görmek istiyor" dedi. 

Konut yatırımlarında Türkiye'yi markaja alan Arapların lüks ve ihtişamlı projeleri tercih ettiğini belirten mimarlık ofisi sahibi Altay, "Osmanlı'dan etkilenen Araplar, evlerinde Osmanlı mimarisinden etkiler görmek istiyor" dedi. 

Araplar 'Osmanlı' tarzı konut istiyor. 


Türkiye, yabancıya gayrimenkul satışından beklediği 10 milyar dolarlık gelir hedefine Osmanlı tarzıyla ilerliyor. Saray yaşantısından etkilenen Araplar, ihtişamlı mimariye yöneliyor. 


Ortadoğu coğrafyasında yaşanan olaylar her ne kadar Türkiye gayrimenkul piyasasını etkilese de, bireysel alıcıların halen Türkiye'yi birçok Arap ülkesinden daha güvenli bulduğunu ifade eden Sia & Moore Mimarlık'ın sahibi Banu Altay, Türkiye'nin ideal bir ülke olduğunu düşünen Arapların, özellikle Türk dizilerinin etkisiyle, konutlarında Osmanlı tarzını benimsediğini ifade etti. 


Arap mimarisini, Osmanlı mimarisiyle buluşturduklarını anlatan Altay, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirliklerinde 'saray' esintili lüks konutların yoğun ilgi gördüğünü söyleyerek, "Aynı rüzgâr Türkiye'yi de etkiledi. Modern 21. 

Yüzyıl sarayları inşa ediyoruz" dedi. 


Banu Altay, "Bizim Sia Moore olarak genel tarzımız Neoklasik ile Eklektik tarzın kombinasyonudur. 

Ancak proje hazırladığımız müşterilerin genel istekleri, yaşadıkları coğrafi bölge ve kültürlerine göre değişiklik gösteriyor" diye konuştu. 


Tasarımlarda, müşteri taleplerini kendi tasarımlarına göre harmanlayıp ahenk içinde sunmaya çalıştıklarını söyleyen Altay, genel olarak Türk İslam sanatı geometrik motiflerini mekânlarda yoğun olarak kullandıklarını vurguladı. 

Kaddafi'ye konut tasarladı Geçtiğimiz aralık ayında Dubai'de ofis açtıklarını söyleyen Banu Altay, şunları dile getirdi: "Pazara giremeyen nice büyük Türk firmalarına kıyasla, bölgenin bir kadına gösterdiği tüm olumsuz çalışma şartlarına rağmen BeydağıSirte ve Bingazi şehirlerinde Muammer Kaddafi'ye ait toplam 14 villanın mimari ve iç mimari tasarımlarını yaptık. Kuzey Irak'ta, Erbil ve Süleymaniye'de cesaretle çalıştık." Katar Emiri El Tani Ailesi'ne ait malikanelerin ve sarayların, mimari ve iç mimari tasarımlarını tamamladıklarını söyleyen Altay, "Uygulamaya geçtik. Yine Katar'da bir ofis projesinde yer alan yaklaşık 50 bin adet svvarovski taşla, tamamen el işçiliği ile işlenmiş panoramik Katar sülieti de dikkat çeken bir işimiz oldu" dedi. 


Aliyev'e yazlık konut Birçok ülke cumhurbaşkanlarının özel konutlarının yanı sıra farklı projeler içerisinde cumhurbaşkanlarının kullanacakları özel VIP alanlarının tasarımlarını yapan şirket, özellikle Polimeks firmasının Türkmenistan'da yaptığı projelerin iç mekân tasarımlarında yer alıyor. 


Cumhurbaşkanı Kurbankulu Verdimuhammedov'un kullanacağı sosyal mekânların tasarımları ve Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı Aliyev Ailesi'ne ait yazlık konut tasarımı tamamlanmış projelerden bazıları olarak öne çıkıyor. 

Boğaziçi Yalısı'na uluslararası ödül Banu Altay, 2013 yılında, Sinpaş Bosphorus City projesi dahilinde 600 metrekare alana sahip, 3 katlı Boğaziçi Yalısı'nın iç mekân konsept tasarımıyla International Property Awards 2013'de Highly Commended Interior Design Private Residence ödülünü kazandıklarını söyledi. Projedeki tüm ayrıntıları ince ince detaylandırdıklarını anlatan Altay, "El işçiliği özellikle tercih edilmiş olup, hat sanatı, kalem işlerinin yanı sıra kullandığımız Hint ipekleri kumaşlar ve halılar ile el dokuması perdeler, günümüz Osmanlı yaşam kültürünü yansıtmaya çalıştık" dedi. 


Ekonomi Gazetesi


Geri Dön