28 / 04 / 2024

Barclays, Türkiye’nin döviz rezervi artışının devamını bekliyor!

Barclays, Türkiye’nin döviz rezervi artışının devamını bekliyor!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in kısa süre önce yayımladığı Türkiye ekonomisine ilişkin yıllık analizden sonra Barclays de gelişmekte olan piyasalar araştırma raporunda, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerindeki artışın sürmesini beklendiğini paylaştı.



İngiltere'nin önde gelen bankalarından Barclays, yayımladığı konuya ilişkin raporunda, "Ağustos ortasından gelecek senenin sonuna kadar yabancı para cinsinden rezervlerde 17 milyar dolarlık ek bir iyileşme öngörüyoruz. Seçimlerden bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, (TCMB) brüt rezervlerini 17 milyar dolar artırdı. Fakat 2023 senesinin geri kalanında, sonbaharda mevsimselliğin tersine dönmesi ile beraber  trendin yavaşlayarak 2 milyar dolar daha yükseleceğini tahmin ediyoruz. Metodolojimiz, gelecek yılda rezervlerde 14 milyar dolarlık ek bir iyileşme daha gerçekleşeceğini gösteriyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nden finansman akışları, öngördüğümüzden daha önden yüklemeli bir şekilde gelirse döviz rezervlerindeki iyileşme daha büyük olacak gerçekleşecektir” ifadeleri kullanıldı.

 Barclays, Türkiye’nin döviz rezervi artışının devamını bekliyor!

Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de Türkiye ekonomisine ilişkin yıllık analizinde, "Seçimlerden önce Merkez Bankası, döviz kurundaki değer kaybının hızını sınırlamak amacıyla müdahalelerde bulundu. Bu durum da rezervlerde bariz derecede düşüşlere neden oldu. Fakat kanıtlar, büyük kur müdahalelerinin bundan sonra sona erdiğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Söz konusu analizde, TL’nin piyasa kaynaklı değer kaybının, ihracatçıların rekabet gücünü geri kazanmasına yardımcı olurken, Merkez Bankasının da döviz rezervlerini geri kazanmasına olanak verdiğine vurgu yapıldı.

TCMB’NİN REZERVLERİ YÜKSELİŞ EĞİLİMİNİ 8'İNCİ HAFTAYA TAŞIDI

Bunun yanı sıra, 2023 yılı Mayıs sonu itibarıyla 98,5 milyar dolar seviyesinde olan brüt rezervler, 4 Ağustos haftası itibarıyla 115,6 milyar dolara kadar çıktı.

 Barclays, Türkiye’nin döviz rezervi artışının devamını bekliyor!

Rezervlerdeki yukarı yönlü eğilim peş peşe sekizinci haftaya taşınırken, son 60 günde rezervlerdeki artış 17,1 milyar doları buldu. Bu süreçte net rezervler de 20,1 milyar dolar artışla beraber 15,7 milyar dolar seviyesinde yaşandı.

Analistler, rezerv artışlarının, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşlerinin rekor düzeyde olduğu ağustosta sürdüğüne dikkati çekerek, ekonomi yönetimince 28 Mayıs’ta kesinleşen cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının ardından atılan adımların söz konusu seyirde etkili olduğunu söyledi.

Araç sahipleri dikkat! Çok konuşulacak karar resmen açıklandı! Acilen göz atın!

Tamı tamına yüzde 50 indirim geldi! Sadece 5 gün geçerli olacak! Son gün 16 Haziran! Acele edin!

Jeoloji mühendisinden korkutan deprem açıklaması! ‘Artçı sarsıntılar en az 3 yıl daha devam sürecek!’


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön