Barınma enflasyonu yayılıyor! Barınmak dünya genelinde mi lüks oldu?
ABD’de Mortgage Bankacıları Birliği (MBA), Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) ve Ulusal Konut İnşaatçıları Birliği (NAHB) konut sektörüne ilişkin bir rapor kaleme aldı ve bu raporda barınma sorununa yer verildi. Peki barınmak dünya genelinde mi lüks oldu?
10 Ekim’de ABD’de Mortgage Bankacıları Birliği (MBA), Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) ve Ulusal Konut İnşaatçıları Birliği (NAHB) konut sektörüne ilişkin endişelerini iletmek için Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik bir mektup kaleme aldı.
Söz konusu mektupta, daha çok faiz artırımının ekonomik büyümeye ilişkin geniş riskler oluşturarak resesyon olasılığını ve boyutunu artırdığının altı çizildi.
BARINMA MALİYETLERİ AĞUSTOS'TA YÜZDE 7,3 ARTTI
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin aktardığına göre; son aylarda enflasyonun önde gelen itici güçlerinden birinin barınma maliyetlerindeki yükselişler olduğunun altı çizilen maktupta, Ağustos ayında tüketici fiyatlarının yüzde 3,7 artarken barınma maliyetlerindeki artışın yüzde 7,3 olduğuna değinildi.
Mektupta, Temmuz 2023'te tüketici fiyatlarındaki yükselişin de yüzde 90’ının barınma enflasyonundan kaynaklandığına dikkat çekildi.
Bu satırlar göz önüne alındığında “barınma enflasyonu” deneyimine yalnız ABD’lilerin maruz kalmadığı görülüyor.
KONUT SAHİPLİĞİ ORANINDA SON DURUM NE?
ABD'de ve dünyanın pek çok yerinde Kovid-19 pandemisi ve sonrasında hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarındaki artışlar sık sık gündeme geldi.
Eylül ayında Avrupa İstatistik Ofisi verilerinden derlenen bilgilere göre; Avrupa Birliği’nde (AB) yaşayan nüfusun yüzde 69,9’u kendi evinde oturuyor.
Konut sahipliği oranı Almanya’da yüzde 49,1, Avusturya’da yüzde 54,2, Danimarka’da ise yüzde 59,2 seviyelerinde seyrediyor.
TÜRKİYE'DE KONUT SAHİPLİĞİ DÜŞTÜ
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, Eylül ayında yaptığı bir açıklamasında, 2022'de kendi evinde oturanların oranının yüzde 56,7 olduğuna vurgu yapmış, "2012'da her 100 kişiden yaklaşık 61 kişi ev sahibiyken, bu oran 2022'de yaklaşık 57 oldu" diye konuşmuştu.
Ayrıca, inşaat maliyetlerindeki artışa da değinen Hakan Akdoğan, "İnşaat maliyet endeksi, 2023 yılı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 62,25 yükseldi. Finansmandaki daralmayla da yeni üretime erişim ev alacaklar için oldukça zor hale geldi" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz seneye göre ruhsat sayısında bir artış olsa da sınırlı olduğunun altını çizen Akdoğan, "2023 yılı II. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 5,7 daire sayısı yüzde 31,3 ve yüzölçümü yüzde 25,6 yükseldi. Tamamlanan ve aslında oturuma hazır hale gelen konutlarda ise düşüş oldu" açıklamasını yapmıştı.
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt: Kentsel dönüşüm planlanırken İBB'yi masadan uzak tutmak yanlıştır!
Yeni yasayla devlet konuta el mi koyuyor? Kentsel dönüşüm yasası hakkında tüm detaylar!