Kira

Barınma krizi ‘aileye kira’ devrini bitirdi! Ev sahipleri yüksek gelirlileri seçiyorlar!

Eylül ayı kira zammı oranlarında yüksek tavan, kiracıyı sınamayı sürdürüyor. Emlakçılara göre konut sahipleri artık “Haneye gelir girmiyor” diyerek ücretli kesimden olan ailelere konut kiralamayı istemiyor. İşte detaylar...

Barınma krizinden en fazla dar gelirli vatandaşlar etkilendi. Ücretli kesimin, günden güne eriyen alım gücü sebebiyle derinden hissettiği ekonomik krizin oluşturduğu probleme kira zamları da eklendi. 

Asgari ücrete bu sene ara zam yapılmazken en düşük emekli aylığındaki artış ise 12 bin 500 TL yapıldı. Fakat, kira bedellerine Eylül'de yüzde 65 oranında tavan zam gelebilecek. 

BirGün'den Melisa Ay'ın haberine göre; zaten düşük seviyelerde gelir elde edebilen ücretli kesim ise alt sınırdan bile zam alamamış durumda. Emlak uzmanlarına göre adım atılmazsa sorun daha da derin bir hale gelecek.

Kira tavan zammını belirleyen 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 64,91 olurken, tavan artış oranlarının yüksekliği, kiralık konut krizi yaşanmaya devam ederken barınma krizinden etkilenen kiracıların daha da mağdur olmasına neden olacak. 

Ağustosta kira için 10 bin lira ödeyen bir kiracı, eylül ayında kirasını 9 bin 750 TL zamlı ödeyecek. 

İstanbul Şişli’de emlakçılık yapan Fatih Gök, ekonomik krizin hem kiracıları hem de ev sahiplerini zor duruma soktuğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: 

"Kiracı çok daha zor durumda. Ancak konut sahibi de enflasyondan yakınınca uzlaşma sağlamak çok zorlaşıyor. Kiracılar öyle mağdur durumda ki, hepsi de yüksek zamlardan muzdarip oldu. 

Geçmişten beri konut sahipleri hep ‘Kiracımız aile olsun’ derdi. Artık bu durum değişti. Ev sahibi de biliyor ki haneye gelir girmiyor. Memurlar neyse ama özellikle işçiler için konut sahipleri, ‘Kiramızı ödeyecek kadar kazanmıyor’ diye düşünüyor. Bu sebeple de ailelerden kaçıyorlar, yüksek geliri olan kişileri seçiyorlar."

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam da açıklanan oranların kiracıları zor duruma düşüreceğinin altını çizdi. 

Enflasyonda gözle görülür düşüş olmadığı için kiracıların zor günlerden geçtiğine vurgu yapan Akçam, yükselen kiralara karşı semte göre tavan ve taban ücret uygulamasına gidilmesinin önemli olduğunu belirtti. 

"Herkes kafasına göre fiyat belirleme yarışına girmiş" diye konuşan Akçam, acilen düzenleme talep ettiklerine dikkat çekti. 

Akçam, konuya ilişkin açıklamasında geçen sene ev kiralayan ve kiralarken yüzde 25 tavan uygulamasını baz alan kiracıların hesabının bozulduğunu, zam oranının çok yüksek olduğunu dile getirdi. 

Türkiye’de kira fiyatları için belirlenen bir sistemin olmamasının konut piyasasının dengesini bozduğunu da aktaran Akçam, şunları söyledi:

"Bundan dolayı da herkese kafasına göre bir kira belirleme yarışına girmiş. Düzenleme olmazsa sorun çözülemez” dedi. Akçam da tıpkı Gök gibi, çekirdek ailelerin ciddi bir konut krizi yaşadığını vurguladı. Akçam, “Çeşitli konut projeleri devreye girse de bu konuda istenilen düzeye gelinemedi. En azından yoksul ailelerin ev sahibi olması için daha çok projenin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim önerimiz sosyal konut projelerinin artırılmasından yana. TOKİ, Emlak Konut gibi kurumlara ürettikleri konutların yüzde 10 oranında sosyal konut imal etme zorunluluğu getirilirse ve gerçekten ihtiyacı olan ailelere konutlar hibe edilirse sorun bir nebze çözülmüş olur."

Gayrimenkule olan ilginin önümüzdeki yıl artması bekleniyor!

Bankalardan sıfır faizli kredi için yeni dönem! Hangi banka sıfır faizli kredi veriyor?

Ortalama kira ödemeleri iş yerlerinde yüzde 100, konutlarda yüzde 96 arttı!