Sektörel

Ulaş Aydın'dan barınma krizi açıklaması: Kamu eliyle dar gelirlilerin erişebileceği sosyal konutlar yapılmalı!

İzmir Bayraklı Belediye Başkan Aday Adayı Ulaş Aydın, barınma krizi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Satılık ve kiralık ev fiyatlarında yaşanan artışları rakam rakam açıklayan Aydın, barınma sorununun çözümü için önerilerini de sıraladı...

İzmir Bayraklı Belediye Başkan Aday Adayı Ulaş Aydın, X sosyal medya hesabından konut ve kira krizi ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

"Ülkemiz tarihinin en büyük barınma krizlerinden birini yaşıyor. Servet sahibi olmayanlar için konut almak imkansızlaştı, kiralık evlere erişim ise giderek zorlaşıyor" ifadelerini kullanan Ulaş Aydın, 2015 yılındaki kira bedelinin 100 kabul edildiği kira endeksinin, 2023 son çeyreğinde nominal olarak 1294, reel olarak ise 519 olduğunu vurguladı. Aydın, bu durumda kiraların nominal olarak 13 katına, reel olarak ise 5 katına çıktığını belirtti. 

Aydın, ekonomisi bizden çok daha küçük olan Yunanistan’da reel endeks in hala 100 puan olduğunu yani 2015 yılı ile aynı durduğunu dile getirdi. 

BAYRAKLI'DA KONUT FİYATLARI NE KADAR?

Ulaş Aydın, https://twitter.com/UlasAydin X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında İzmir Bayraklı'daki durumu da tek tek açıkladı. 

"Kasım 2023 verilerine göre ortalama kiralık m2 fiyatı 123 TL. Kasım 2022’de bu 54,6 TL’ydi. Yani sadece bir yılda Bayraklı’da kiralar ortalama yüzde 125 yükseldi" bilgilerini veren Aydın, Bayraklı’daki konutların kira bedellerindeki 2 yıllık artış oranının da yüzde 475,58 olduğuna, aynı 2 senelik süreçte dolardaki yükselişin sadece yüzde 118,46 olduğuna vurgu yaptı. Aydın, kiraların dolar bazında da olağandışı artış gösterdiğinin altını çizdi. 

"Normal şartlarda sürdürülebilir bir hane ekonomisi için konuta harcanan giderin %30’u aşmamasını bekleriz" ifadelerini kullanan Aydın, bugün Bayraklı’da ortalama bir evin kirasının 14 bin 767 TL olduğunu, evine iki asgari ücret giren bir ailenin gelirinin yüzde 65'ini kiraya ayırmak zorunda olduğunu aktardı.

BARINMA KRİZİ NASIL ÇÖZÜLEBİLİR? 

Ulaş Aydın, barınma krizinin çözümü ile ilgili de konuştu. 

"Kira krizine karşı alınan tek bilinen tebir iki senedir yürürlükte olan ve Temmuz 2024’te sona ereceği ilan edilen yüzde 25 zam sınırı. Ancak uygulamada sorunu çözmekten çok daha içinden çıkılmaz hale getiren, konut sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getiren bu uygulama sebebiyle birçok insan mağdur oldu" açıklamasında bulunan Aydın, sorunun çözülmesi için kamu eliyle dar gelirli ve ücretli çalışanların erişebileceği kiralık ve satılık sosyal konutların yapılmasının şart olduğuna dikkat çekti. 

Ulaş Aydın, barınma güvenceye alınması için, evin bir hisse senedi gibi elden ele dolaşan yatırım aracı şeklinde ele alındığı piyasa temelli bakış açısından hak temelli bir bakış açısına terfi edilmesinin şart olduğunun altını çizdi.

Aydın söz konusu açıklamasını "Özellikle yerel yönetimlerin de kentsel dönüşüm süreçlerini imar rantının belirlediği piyasa koşullarına terk etmeden, sosyal ihtiyaçları gözeten şekilde barınma hakkı temelinde ele alması büyük öneme sahip" diyerek tamamladı.  

İki ve daha fazla konuta vergi gelirse ne olur?

Büyükşehir ‘yargıda’ demişti: Seferihisar'da SİT alanına otel planları yeniden askıya çıkarıldı!

Gayrimenkul alırken veya satarken tapu harcı ile emlak vergisini hangi taraf öder?

Marmara depremi er ya da geç olacak! Prof. Dr. Kadıoğlu, İstanbul için acil eylem planını açıkladı!