27 / 04 / 2024

Marmara depremi er ya da geç olacak! Prof. Dr. Kadıoğlu, İstanbul için acil eylem planını açıkladı!

Marmara depremi er ya da geç olacak! Prof. Dr. Kadıoğlu, İstanbul için acil eylem planını açıkladı!

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, beklenen büyük Marmara depreminin er ya da geç olacağını dile getirdi ve önemli uyarılarda bulundu. İşte o açıklamalar...



Esenler Belediyesi, Şehir ve Düşünce Akademisi ile daha güvenli bir geleceğe adım atılmasına yardımcı olmak, afete dayanıklı binalar yapmak ve  felaketler karşısında bilinçli hareket etme yetenekleri kazandırmak için  başlattığı “9 Haftalık Eğitim Atölyeleri”ni sürdürüyor. Her hafta farklı bir konu çeşitli uzman isimlerle masaya yatırılıyor. 

9 hafta sürecek olan programın 4’üncüsü bu hafta sonu “Şehir ve Planlama” konu başlığında yapıldı. 

Prof. Dr. Seda Kundak, Doç. Dr. M. Ziya Paköz ve Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu'nun katılımıyla, şehir planlamasının geleceğine ilişkin önemli bakışlar paylaşıldı. 

Marmara depremi er ya da geç olacak! Prof. Dr. Kadıoğlu, İstanbul için acil eylem planını açıkladı!

MARMARA DEPREMİ ER YA DA GEÇ OLACAK, BUNU YAPMAZSAK FELAKET OLUR

Gerçekleştirilen etkinlikte konuşan  Ankara  Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu çok konuşulan Marmara depremine değindi. 

Marmara depreminin Türkiye için çok ses getirecek bir deprem olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, "Bu deprem er geç yaşanacak. Fakat ne zaman olacağı hakkında hiçbir bilim insanı tahmin yapamaz. Deprem, yakın mıdır diye düşündüğünüz zaman yakındır tabii ki. Fakat yapılarınızı sağlam yaptığınız sürece İstanbul o kadar etkilenmeyecek" ifadelerini kullandı. 

Kadıoğlu, Marmara depreminin fay hattının Marmara'nın üzerinden geçmediğinin altını çizdi ve "Doğu Anadolu'daki gibi Kahramanmaraş’taki gibi veya Erzincan'daki gibi doğrudan İstanbul'un içerisinden geçen etkili bir fayımız, canlı bir fayımız yok. Bu nedenle İstanbul'un altyapısı mimari proje için uygun durumda. Fakat üst yapı itibariyle, mimari proje açısından bakıldığı zaman sağlam binalar yer almıyor" açıklaamsında bulundu. 

Kadıoğlu, bu binaların kentsel dönüşüm ile en kısa zamanda yenilenmesinin gerektiğini ve yenilenmezse o zaman felaket olacağını belirtti. 

Marmara depremi er ya da geç olacak! Prof. Dr. Kadıoğlu, İstanbul için acil eylem planını açıkladı!

İSTANBUL İÇİN ACİL EYLEM PLANLARI

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, İstanbul için acil eylem planlarının olması gerektiğine vurgu yaptı ve "İlk acil eylem planı kesinlikle kentsel dönüşümün tamamı yapılmalı. Yani 50 yaşının üzerindeki binaların tümü yenilenmeli, yeni yapılan binalar kontrol edilmeli ve genel anlamda yapı denetimden geçmeli. Bina sağlam değilse bu binalar da kentsel dönüşümden faydalanmalı" ifadelerini kullandı. 

İkinci acil eylem planının mutlaka deprem olacağı sebebiyle yolların belli yerine park yasağı konulması olduğunu aktaran Kadıoğlu, "Park yasağı olmalı ki, eğer bu araçlar deprem sırasında park etmiş olsalar kaçış noktalarını engellemiş olacak ve depremden daha çok zarar göreceğiz. Deprem yangınlara, su baskınlarına oluşturabilir. Bu sebeple bunlara dikkat edilmeli.  Üçüncü acil eylem planımız halk sürekli ilk yardım eğitimi almalı. Afetlerde ne şekilde hareket etmesi gerektiği okullarda, özellikle İstanbul çok büyük bir şehir olmasından dolayı ilkokul ve ortaokullarda mutlaka işlenmeli ve insanlar bilinçlenmeli" açıklamasında bulundu.

Marmara depremi er ya da geç olacak! Prof. Dr. Kadıoğlu, İstanbul için acil eylem planını açıkladı!

Olası Marmara depremi öncesinde bina güçlendirmelerine hız verilmesi gerektiğinin de oldukça önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, güüçlendirmelerin yapı denetim kontrolünde yapılması halinde yeterli olacağını vurguladı ve "Arkeolojik alanlarda da ciddi anlamda bir güçlendirme var. Fatih Yarımadası’nda bunu bariz bir şekilde görebiliyoruz, şu aşamada yeterli görülebilmektedir. Çok az bir kısmına güçlendirme yapılmış, tamamına yapılmalı ve buna ciddi anlamda önem verilmelidir" diye konuştu. 

Vatandaşların devlete destek olması gerektiğinin de altını çizen Yusuf Kağan Kadıoğlu, açıklamasını "Yani vatandaşların devlete başvuru yaparak kentsel dönüşümden faydalanabilmeleri için kesinlikle devletin yanında olmaları gerekiyor. Vatandaşlar kentsel dönüşümden faydalanmak için başvuru yapmazsa bir şekilde uzak dururlarsa en çok zararı yine kendileri alır.Bu sebeple kentsel dönüşümden yararlanmalı ve kesinlikle belediyelere destek vermeliler" diye konuşarak tamamladı. 

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan korkutan açıklama: Hiçbir senaryo İstanbul'un deprem tehlikesini önleyemez!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Deprem öncesinde harcanan 1 TL, afet sonrasında 7 TL'ye karşılık geliyor! 

Ev almayı düşünenler dikkat! Tapuda yeni dönem başlıyor!

65 yaş üstü kişilerin ev satışında hangi belgeler istenir?


Geri Dön