21 / 08 / 2024

Barınma krizi büyüyor! Öğrenciler artık kiralara göre üniversite belirliyor!

Barınma krizi büyüyor! Öğrenciler artık kiralara göre üniversite belirliyor!

Yeni öğretim yılı ile ilgili yaşanması muhtemel barınma krizi ile ilgili önemli açıklamalar yapan Eğitim-Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Lülüfer Körükmez öğrencilerin artık kiralara göre üniversite belirlediğini söyledi.



Üniversiteye kayıtların tamamlanmasından sonra öğrenciler barınma arayışı içine girdi. Egedesonsöz’den Oktay Güçtekin imzalı habere göre Eğitim-Sen  İzmir  3 Nolu Şube Başkanı Lülüfer Körükmez yaşanan barınma krizine değinerek, önemli açıklamalar yaptı.

BARINMA SORUNU SON İKİ SENEDİR İNANILMAZ BOYUTTA

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamadan üniversite öğrencilerinin eğitimlerinden barınma problemi nedeniyle vazgeçtiğini kaydeden Lülüfer Körükmez "Barınma son birkaç yıldır giderek daha büyük problem olmaya başladı. Her zaman bir sıkıntı vardı fakat kira bedellerinin artışıyla beraber çok daha büyük problem oluştu.  Son olarak Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü'ndeki yurt ücretlerinin fahiş artışıyla beraber öğrencilerimizin eylemlerini de gördük. Ve maalesef ki barınma sorunu öğrencilerin eğitim hayatlarını sürdürebilmelerinin önünde büyük engel haline gelmeye başladı. Üniversite eğitimini almak isteyen öğrenciler sırf barınma problemleri nedeniyle istedikleri üniversitelerden vazgeçmeye başlıyorlar ya da kazandıkları yerlere gitmiyorlar. Nihayetinde son birkaç yıldır eğitimden ayrılan, kayıtları silinen öğrencilerin sayısının fazlalığını görüyoruz istatistiklerde. Ve dolayısıyla hem üniversite idarelerinin hem de hükümetin bu konuda bir adım atıyor olması gerekli. Ücretsiz, erişilebilir, koşulları düzgün, yeterli ve gerekli koşullarda barınma imkanlarının öğrencilere sağlanması gerekli fakat ne yazık ki  bu yönde herhangi bir adım görmüyoruz" dedi.

Barınma krizi büyüyor! Öğrenciler artık kiralara göre üniversite belirliyor!


KİRALARIN DURUMUNA GÖRE TERCİH YAPIYORLAR

Körükmez konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Artık kira bedellerine göre üniversite belirleniyor. Başlangıçta öğrenciler bir üniversite tercihi yaparken de o kentte yaşayıp yaşamayacaklarına bakarak belirliyorlar. Yani eğitim hayatının giderleri, bölümün gereklilikleri, kitapları, kırtasiyesi dışında barınma da en temel problemlerden biri.  O kentin konut kiralarının ya da yurtların ne kadar pahalı olduğuna göre tercih yapar hale geldi öğrenciler artık. Bu öğrenciler için de veliler için de temel parametrelerden bir tanesi haline geldi.” dedi.

İzmir'deki barınma durumunun yeni gelen öğrencileri karşılamaya yeterli olmadığına da değinen Körükmez, “Ne yazık ki ders almıyoruz ve bu konuda yeterli adımları atmıyoruz.  Hem yurt koşullarının iyileştirilmesi hem de yurt sayısının arttırılması yeterli sayıda öğrenciyi barındırması şu koşullarda mümkün değil. Öğrenciler ne yazık ki özel yurtlara ve kiralık ev piyasasına terk ediliyorlar. barınma krizinin içerisindeyiz.” dedi.

 

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Temmuz’da yükseldi!

Kıbrıs’ta emlak sektöründe kaos: Yeni yasa sektörü çıkmaza soktu!

Balıkesir'de 10 milyon TL'ye satılan arsanın ilanı ağızları açık bıraktı: ‘Savaş yaklaşıyor, sen hala şehirde misin?’


Geri Dön