Baş edilemez hale gelen kira sorunuyla ilgili çok ilginç öneri!
Yaşanan deprem felaketinden sonra bölgeden başlayan büyük göç, zaten yüksek olan kira fiyatlarını daha da artırırken, buna dur demek için uzmanlardan çok önemli çözüm önerileri geldi.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli büyük deprem felaketinden sonra bir rapor hazırlayan Dünya Bankası, Türkiye genelinde 1,25 milyon insanın geçici olarak evsiz kaldığı tahmininde bulundu.
Yaşanan büyük depremlerin ardından bölgede artçı sarsıntılar sürerken, yaşanan göç nedeniyle kira fiyatları da astronomik rakamlara yükseldi.
Konu hakkında çözüm önerileri sunan ve BloombergHT’den Begüm Nur Alkış’a konuşan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, öncelikli etkinin, depremzede vatandaşların kısa süreli barınma için yakın şehirlere ya da akrabaların olduğu illere göç etmesi olduğunu hatırlattı.
An itibariyle özelikle göç alan yakın illerde kısa süreli kiralık konut talebinde bir artış gözlemliyoruz” diyen Maya, ancak deprem öncesinde de talebin oldukça canlı olduğunu bildirdi.
Maya, büyük afetin ardından İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerin haricinde Mersin, Antalya, Diyarbakır, Konya gibi yakın illerde kiralık konut talebi çok hızlı bir şekilde arttığına işaret ederek, göçlerin ilerleyen dönemde kira fiyatlarının görece daha düşük ve iş bulma potansiyelinin yüksek olduğu illere kayabileceğini söyledi.
Önümüzdeki dönem için geçici barınma problemlerini yerinde çözmek ve güvenli konutların devreye alınmasının en öncelikli konu olacağını vurgulayan Maya, kira sınırlamasının artan talep karşısında yapılacak kısa dönemli yeni kiralamalar için çözüm olmayacağına da dikkat çekti.
Yaşanan sorun hakkında kalıcı çözüm önerilerini de sıralayan Maya, “Düzenlenen kira kontratlarının e-devlet sistemine kayıt edilmesi, biz değerleme uzmanlarının hazırladığı raporlara ilişkin verinin tek merkezde kira değerleri ile birlikte tutulması, bu verinin ilgililerine açık olması gibi bir sistem planına ihtiyacımız bulunmakta” diye konuştu.
"KONUT, YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKARILMALI"
Maya, “Bunun haricinde konutu bu dönem için yatırım aracı olmaktan çıkartmak da göz ardı edilmemeli”şeklinde konuştu.
İSTANBUL’DA YAŞAYIP DA ANKARA'DA GAYRİMENKUL ARAYANLAR YÜZDE 500 ARTTI
Diğer yandan güvenli ilçelere önemli bir göçün yaşandığı İstanbul’da da kiralarda yeniden önemli artışlar gerçekleştiğini bildiren Zingat Satış ve Ticari İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Eser Karaismailoğlu, “İstanbul’dan, Anadolu’nun farklı noktalarında arayışlar olduğunu gözlemlemekteyiz. İstanbul’da yaşayıp da, Ankara’da gayrimenkul arayanların sayısı, deprem sonrasında yüzde 500, Konya’da yüzde 700, Sivas’ta yüzde 400 arttı” ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi: İşte en çok göç alan 4 il!
Ev alacaklar dikkat! Rakam rakam açıklandı! Yeni konut kredisi limitlerine hemen bakın!
Deprem bölgesindeki müteahhitlerden hükümete çağrı!