04 / 05 / 2024

Başarılı sektörlerde vergi indirimine devam

Başarılı sektörlerde vergi indirimine devam

Emek yoğun sektör olan mobilyada oluşan istihdamdan dolayı, yaz boyunca ÖTV indiriminin sürdürülmesi ele alındı



EKK, ÖTV ve KDV indirimlerinde gerçekleştirilecek kararların son rötuşlarını yaparak, Başbakan Erdoğan'a sunulacak hale getirirken, otomotiv gibi fiyat ve etkinlik bazında olumlu yansımaların olduğu sektörler için devam kararı alınacağı bildirildi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), küresel krizin etkilerini hafifletmek için başlatılan ÖTV ve KDV indirimi uygulamalarının bir kısmının sürdürülmesini, bazılarında ise kalıcı indirim kararlarının alınmasını tartıştı. Bu kapsamda, otomotivde üretim bantlarının çalışması için ÖTV'nin indirilerek sabitlenmesi üzerinde duruldu. Emek yoğun sektör olan mobilyada oluşan istihdamdan dolayı, yaz boyunca ÖTV indiriminin sürdürülmesi ele alındı. Başbakan Erdoğan'a sunulacak çalışma bugün Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak.

HURDA İNDİRİMİ RAFA KALKTI
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında dün toplanan EKK, ÖTV ve KDV indirimlerinde gerçekleştirilecek kararların son rötuşlarını yaptı. Buna göre, ÖTV indiriminin otomotiv sektöründe stokların tükenmesini sağladığı değerlendirmesini yapan Kurul, önümüzdeki dönemde üretim bantlarını harekete geçirecek önerileri tartıştı. Bu kapsamda, sektör temsilcilerinin de "yerinde olur" görüşleri ile sektörde yüzde 37 olarak uygulanan ÖTV'nin yüzde 25'e indirilmesi üzerinde duruldu. Hurda indiriminin üretimi artıracağı da tartışılırken, daha önce yapılan indirimler sürecinde suistimallere yol açtığı için bu uygulamanın daha sonra ele alınması görüşü toplantıda hakim oldu.

MOBİLYA İSTİHDAM YARATTI

Emek yoğun sektörlerin başında gelen mobilya sektöründe ise üç ay boyunca uygulanan KDV indirimi sayesinde satışların ve üretimin ciddi bir hareketlenme getirdiği tespiti yapılırken, sağlanan istihdamın yaz boyunca sürdürülmesi için KDV indiriminin önümüzdeki 3 aylık dönemde de uygulanmasının doğru olacağı dile getirildi. Mart-Haziran döneminde beyaz eşya sektörüne getirilen ÖTV sıfırlamasının ise istihdama fazla bir katkı sağlamadığı değerlendirmesi yapıldı. Bayilerin indirimleri fiyatlara yeterince yansıtmadığı görüşünün tartışıldığı Kurul'da bu nedenle beyaz eşya sektöründe yaz dönemi boyunca indirimin durdurulması yönünde görüş dile getirildi.

Son kararı Erdoğan verecek

EKK toplantısında alınan öneriler bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Erdoğan'la da yapılacak değerlendirmenin ardından, bugün toplanacak olan Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Bu arada, 15 Haziran'a kadar ÖTV, 30 Haziran'a kadar da KDV indirimi uygulamasının önümüzdeki dönemde birleştirilerek aynı tarihte son bulması sağlanacak. Mevcut durumda olduğu gibi 15 günlük uygulama fark süresi ortadan kaldırılacak.

30 Haziran'a kadar olan indirimler

Konut, işyeri ve diğer gayri menkullerin alım satımlarından alıcı ve satıcının her birinden binde 15 oranında alınan tapu harcı binde 5'e düşürüldü.

Ev ve ofis mobilyasında yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e indirildi.

Bilgisayar, bilişim ve büro makinelerinden alınan yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e çekildi.

KOBİ'lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerinin alımında uygulanan yüzde 18'lik KDV, yüzde 8'e düşürüldü.
Cahit SARAÇOĞLU/Yenişafak


Geri Dön