09 / 10 / 2024

Başbakan Erdoğan bize söz verdi, leasingde KDV düşecek!

Başbakan Erdoğan bize söz verdi, leasingde KDV düşecek!

KDV avantajının kaldırılmasıyla zora düşen leasing şirketleri, üç yıldır sürdürdükleri girişimlerinin sonuçlarını almaya hazırlanıyor  




KDV avantajının kaldırılmasıyla zora düşen leasing şirketleri, üç yıldır sürdürdükleri girişimlerinin sonuçlarını almaya hazırlanıyor. Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Eyüboğlu, 'Başbakan konuyu sahiplendi. Umudumuz arttı' dedi. KDV oranının yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılmasıyla işleri bıçak gibi kesilen leasing şirketleri hükümetin leasing işlemlerinden alınan vergi oranlarında iyileştirme yapmasını bekliyor. Bu konuda hem leasing sektörünün hem leasingden yararlanan diğer sektörlerin hükümet nezdinde yoğun girişimlerde bulunduğunu ifade eden Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü ve FİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurgün Eyüboğlu, 'Başbakan 'Artık bu sorunu çözün' demiş. Son dönemde bizim Başbakan'ın konuyu sahiplenmesinden kaynaklanan artan bir umudumuz var' dedi.

2010 yılında sektörün ekonomik gelişmelerin, piyasaların açılmasının ve ertelenmiş yatırımların devreye girmesiyle yüzde 43 oranında büyüdüğünü dile getiren Eyüboğlu, 'Geçen yıl beklentilerimizin üzerinde bir büyüme oranını yakaladık. 2011 yılında ise yüzde 25 büyüme bekliyoruz' diye konuştu.

Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü ve FİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurgün Eyüboğlu ile sektördeki son gelişmeleri konuştuk.

- Leasingde KDV oranının iyileştirilmesine ilişkin girişimler vardı. Son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz
KDV tarafında bir takım iyileştirmeler olabileceğinden bahsediliyor. Bununla ilgili olarak başbakan seviyesine varıncaya kadar yapılan çeşitli odaların lobi faaliyetleri var. Sadece leasingcilerin değil leasingden yararlanan bütün kesimler KDV oranının iyileştirilmesini istiyor.   çözüm ortada sadece birilerinin oraya odaklanıp bir iki rötuş yapmasına bakıyor. Artık seçim dönemidir onun rüzgarı ile bir şey olur mu Bilmiyorum.

- Somut bir çalışma var mı
çalışma kurultaylarına leasingcileri de çağırıyorlar.   çeşitli formüller üretildi. Sadece iş karar vermeye kaldı. Son dönemde Başbakan'ın konuyu sahiplenmesinden kaynaklanan artan bir umudumuz var. Başbakan 'Bunu çözün' demiş.

Krediyle leasing arasındaki fark

- Bir işletme açısından bankadan kredi almak ile leasing işlemi arasındaki temel farklar neler
Bankadan kredi kullanımında biraz daha bilanço bazlı yaklaşım söz konusu oluyor.Bizimkisi daha varlık bazlı bir yaklaşım. olması şart. Maddi bir değeri olmayan bir şeyi kredilendirirsek bankadan farkımız kalmaz. Bu yaklaşım farkılılığı teminattaki farkılılığı da beraberinde getiriyor. Bir binayı banka kredisiyle satın almak için arkasında projesi olması lazım. Binanın ekspertizinin yapılması, alacak olan kişilerin kefalet değerliliği şart. Bizde ise binanın direkt bizim mülkümüz olmasından kaynaklanan (borç ödenene kadar) kendiliğinden bir teminat durumu olması söz konusu.

Yerli malları teşvik için kolları sıvadı

- Geçen yıl Yapı Kredi Leasing olarak neler yaptınız
Sektör liderliğimizi perçinledik. Sektör yüzde 43 büyürken, biz yüzde 72 büyüdük. Kriz döneminde çok fazla KOBİ'leri ellememiştik ama 2010 yılının ikinci yarısından itibaren  KOBİ'lerle de iş yapar hale geldik. Bir sürü KOBİ teknoloji tarafındaki yenilikleri yapmak için leasing ürününden yararlandı. şžirket bünyesinde KOBİ masası kurduk. çeşitli sektör analizleri, paketler oluşturduk. Anadolu'da toplantılar yapmayı planlıyoruz. Ağlayarak şikayet ederek değil de biraz da kendimiz de özendirerek yol almayı planlıyoruz. Anadolu'daki illerde temsilciliklerimizi kuvvetlendirip daha fazla müşteriye ulaşmaya çalışıyoruz. çeşitli organize sanayi bölgeleriyle tanıtım faaliyetleri çerçevesinde anlaşmalar imzalayıp oralarda daha çok iş yapmak istiyoruz. Lokal yerli satıcılarla ithal ürünlerin leasingi değil, yerli ürünlerin de leasinginde de hareket oluşsun düşüncesiyle onların da satışlarına aracılık edilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz.

Maliyetimiz kredi faizi ile aynı

- Leasing banka kredisine göre daha pahalı mı
Duruma göre değişiyor. Bizim bilançolarımızın konumuna göre değişiyor. Fakat bizim gibi büyük leasing şirketlerinin fiyatlamada rekabet edememe gibi bir durumu yok. Bankalarla aynı fiyatı verebiliyoruz. Bizi de bankalar kredilendiriyor zaten. Orada çok çok büyük fark olmuyor.

612 milyon dolarlık yatırımı finanse etti

- şžirket olarak geçen yıl ne kadarlık bir yatırıma aracılık ettiniz
612 milyon dolarlık bin 550 işleme aracılık ettik. Yüzde 19 pazar payımız var. Ağırlıklı inşaat makineleri sektörü, gayrimenkul leasingi var. Enerji özellikle yenilenebilir enerji projeleri bu yıl aktif olacak. Daha küçük megavatlı işlemlerde müşteriler leasingi de tercih edebilirler. Bu yıl gayrimenkul ve enerjiyi daha fazal göreceğiz. Otel, iş merkezleri, AVM'lerle ilgili projeler gelebilir.

Geçiçi değil kalıcı çözüm istiyoruz

-   KDV'nin yeniden yüzde 1'e çekilmesi söz konusu mu
Bunu isteyen kesimler var. şžu anda leasingde yüzde 8 ila yüzde 18 arasında değişiyor. Gelişen ekonomilerde bu tür teşviklerin verilmesi zaten gerekiyor ki, o ülkede büyüme motoru olarak kullanılabilsin. İlk başta yüzde 1'den yavaş yavaş artırarak bir şey yapılsaydı sektör KDV oranlarının yükseltilmesinden bu kadar darbe yemezdi.Yeniden bir ayarlama yapılacaksa kalıcı olması gerekir. Yoksa tekrar yüzde 1 yap, ondan sonra fikir değiştir yüzde 18'e çek.Sektöre daha büyük zarar veriyor. İşte o çalışma kurultaylarında bu tür şeyler çalışılıyor.

Kayserili işadamı çok hesapçı, zeki!

- Sizi en çok etkileyen il hangisi oldu
Antep beni çok etkilemiştir. Hem kredibilite tarafında hem patronun işine sahip çıkması anlamında. Kendi yaşantısı çok mütavazıdır ama fabrikası pırıl pırıldır. Uçaktan bile cüsseli bir yer kaplar. Kayserililer çok hesapçıdır, zekidir. Geçersiniz karşınıza oturursunuz; 'Sen onu bunu boşver bacım. Bu işlemin fiyatı ne olacak' diye sorar. Genel müdür olarak da gitsen işin maliyetinden yola çıkar.

K.Afrika'daki isyan etkiledi

- Yatırım iştahı açısından ekonomiden gelen sinyaller nasıl
2010 yılının son çeyreği epey canlıydı. Ocak ayında da canlılık vardı. İşlem adetlerine olan yansımadan hissedebiliyoruz. Ne kadar süreceğiyle ilgili somut bir şey yok. Dış etkenlerden çok etkilenen bir yapımız var. Örneğin, demir çelik sektörü etkilendi. Kuzey Afrika en önemli pazarlarıydı.Mısır'daki olaylar etkiledi. Oralara çok ihracat yapan müşteriler var.

Gayrimenkul leasingine talep

- MB ve BDDK'nın kredilere ilişkin önlemleri leasingi etkiledi mi
Gayrimenkul tarafında yeni bir kural geldi. Ticari gayrimenkulde bankalar ekspertiz değerinin yüzde 50'sini kredilendirebiliyor. Gayrimenkul kendi varlığımız olduğu için bizde öyle yüzde 50 kuralı yok. O nedenle son dönemde bayağı bir gayrimenkul işi geldi. Arsa alıp üzerine bina, fabrika kuracağım diyen de geliyor.

İstanbullu yatırımcı yaprak kıpırdasa kafası karışıyor

- Leasingde hangi il önde
Ankara önemlidir. İnşaat müşterileri, müteahhitler çok fazla olduğu için.  Ankara  piyasasını iyi işlemek önemlidir. Güneydoğu önemlidir. Antep,  Adana  hattı, Orta Anadolu'da Konya, Ankara, Kayseri yatırım iştahı kesinlikle bitmeyen iller.

- Anadolu yatırımcısı ile İstanbullu arasında ne fark var
İstanbul'a kıyasla Anadolulu yatırımcısı daha cesur. İstanbul'da yaprak kıpırdasa etkilenen yatırımcı tipi daha çok var. Daha çabuk kafalar karışıyor burada. Anadolu'da ise fabrikaları çocukları gibi onların.

Akşam/Ayfer ARSLAN


Geri Dön