29 / 04 / 2024

Başbakan Erdoğan: Çamlıca Cami, Abdülhamid Han Camii gibi olacak!

Başbakan Erdoğan: Çamlıca Cami, Abdülhamid Han Camii gibi olacak!

Başbakan Erdoğan'ın Çamlıca'ya Kahramanmaraş'taki devasa camiyi örnek verdi



Kahramanmaraş'taki Abdülhamid Han Camii diğer camilerden farklı çünkü, 1990'ların başında Kahramanmaraş'ın önde gelen bürokratları ile halkın önde gelen simaları Mercimek Tepe'ye ne yapacaklarını konuşuyorlardı. Öneriler arasında otel yapma, park yapma, heykel yapma, seyir mekanı yapma düşünceleri vardı. Ali Rıza Kırboğa cami yapılmsını istedi ve cami yapıldı.


Ali Altunköprü  Abdülhamid Han Camii'nin olduğu yeri Fransızların Maraş'ı topa tuttuğu tepe olarak belirtiyor. Ali Rıza Kırboğa'nın isteğiyle 500 kişilik olarak düşünülen camii, on bin kişilik olarak değiştiriliyor ve temelini Necmettin Erbakan'ın atıyor.


Abdülhamid Han Camii Türkiye'nin Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmış en büyük 3. camisi oluyor. Caminin kubbe genişliği 23 metre yüksekliği ise 46 metre. Bu özelliği ile Sultanahmet Camii'nden daha geniş kubbe çapına sahip. Dört minaresi bulunan caminin minarelerinden kuzey doğu yönünde olanına asansör ile çıkılıyor. 83 metrelik minarenin ilk şerefesine 236 basamak çıkılarak ulaşılıyor. 


1993 yılında temeli atılıyor, açılışı ise 2011 de yapılan Abdülhamid Han Camii inşaatın neden bu kadar uzun sürdüğünü Müezzin Ali Altunköprü şöyle açıklıyor:


Batı Çalışma Grubu dönemin sıkıntılı vaziyetleriydi, çok şükür geçti.


Maraş halkının ve iş adamlarının katkılarıyla yapılan camii 13 trilyona mal olduğu gibi içeri girdiğinizde buranın İstanbul'daki Selatin camii ile benzerliği dikkat çekiyor. İçinde Maraş'a özel unsurlar var, ahşap işleme sanatının merkezi olan Maraş'ın en güzide ustalarının elinden çıkan vaaz kürsüsü ve minberin alemi ahşap ve bakır ustalığının geldiği en son noktanın ürünü. Üç ustanın birkaç senede ince ince işlediği sedef kakmalı vaaz kürsüsü ahşap işlemenin en nadide örneklerinden gösteriliyor.


Başbakan Erdoğan: Bu camiyi örnek alın


Camiyi ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da hoşuna gitmiş ve son günlerde Çamlıca 'ya yapılması düşünülen camiyi yapacak olan mimara bu camiyi örnek almasını tavsiye etmiş. 



Yeni Şafak


Geri Dön