30 / 04 / 2024

Başbakan Konya'da 904 milyon TL'lik yatırımların açılışını yaptı!

Başbakan Konya'da 904 milyon TL'lik yatırımların açılışını yaptı!

Konya’da Mavi Tünel, Bağbaşı Barajı ile Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli kurumların 904 milyon TL tutarındaki yatırımlarının açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya’nın 7,5 asır öncesinde olduğu gibi bugün de bir merkez haline geldiğini belir



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya’nın 100 yıllık hayali olan Mavi Tünel, Bağbaşı Barajı, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 94 milyon 85 bin TL tutarında 89 adet bina ve tesisi ile çeşitli kurum ve kuruluşların 904 milyon TL tutarındaki yatırımlarının açılışını yaptı.

Mevlana Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış töreninde konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Şeb-i Arus törenleri için 2004 yılından bu yana Konya’ya gelerek yüzlerce tesisin açılışını yaptığını belirterek teşekkür etti.


Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajı ile Konya’nın 100 yıllık rüyasının gerçekleştiğini kaydeden Başkan Akyürek, “Gerçekleşen bu rüyanın altında Başbakanımızın imzası var, emeği var. Konya’mız ve ülkemiz adına Başbakanımıza ve emek veren herkese teşekkür ediyoruz. Bu yatırımla Konya’mız zenginleşecek, 50 yıllık içme suyu ihtiyacı da karşılanmış olacak. Ayrıca burada 100’den fazla tesisin açılışını yapıyoruz. Büyükşehir Belediyemizin Elektrik Üretim Tesisi, Mevlana Meydanı, İl Halk Kütüphanesi, Zindankale Otoparkı, 3 cami ve 44 sivil mimari restorasyonu, Mor Şebeke, yaya alt ve üst geçitleri, Hanımlar Lokalleri ve onlarca tesisi açıyoruz. Sizlerin hizmet yolculuğunda atınızın nal izleri Konya’mızda ve tüm ülkemizde yankılanıyor. Açılışlarımızın Konya’mız için, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hasretle beklenen Mavi Tünel ile birlikte bakanlığın 6 tane dev tesisinin açıldığını belirterek, bu hizmetlerle bakanlık olarak 10 yıldır Konya’ya 2,5 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını dile getirdi. Mavi Tünel ile Akdeniz’e boşa akan suların Konya’ya kazandırıldığını kaydeden Eroğlu, “Bu hizmeti tamamlamak Sayın Başbakanımıza nasip oldu. Mavi Tünel ile yılda 414 milyon metreküp su Konya Ovasına hayat verecek. Bin Günde bin Gölet Projemiz kapsamında da 45 gölet yapmak için harekete geçtik” diye konuştu.


KONYA’YA HİZMET İFTİHAR VESİLESİDİR


Vuslatının 739. yılında Hazreti Mevlana’yı hep birlikte yad ettiklerini dile getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Konya’nın bu yıl yine dünyanın dört bir yanından önemli misafirlere ev sahipliği yaptığını ifade etti. Hazreti Mevlana’nın 7,5 asır önce yaptığı davete icabet edenlerin Konya’dan dünyaya sevgi, barış ve hoşgörü mesajlarını ileteceklerini vurguladı.


Konya’nın 7,5 asır öncesinde olduğu gibi bugün de bir merkez haline geldiğini belirten Başbakan Erdoğan, “Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan, Mevlana ve onun gibi ilim insanlarına, gönül dostlarına ev sahipliği yapan Konya; bugün sevginin, barışın, hoşgörünün merkezi konumuna geldi. Bu kadim başkente hizmet etmek bizim için bir iftihar vesilesidir. Mevlana’nın, Sadreddin Konevi’nin, Tahir Büyükkörükcü’nün, Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın şehrine hizmetkar olmak bizim için gurur vesilesidir. Her zaman yanımızda olan, ahde vefasıyla bizleri destekleyen Konyalı kardeşlerimize eser üretmek, hizmet üretmek bizim için büyük bir şeref vesilesidir” dedi.


KONYA’YI ADETA YENİ BAŞTAN İNŞA ETTİK


Konya’ya 10 yılda yaklaşık 10 milyar liralık yatırım yaptıklarını, Konya’yı geçmişteki ilim merkezi vasfına yaraşır şekilde bugün yeniden güncellediklerini, 10 yılda üniversite sayısını 4’e çıkardıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu bir ufuk meselesidir, anlayış meselesidir. Neyi, nerede, ne zaman, kiminle yapacağını anlamak, bilmek her yiğidin kârı değildir. Bu AK Parti kadroların kârıdır. Konya,  Ankara  ve Eskişehir’den sonra yüksek hızlı trenle tanışan 3. şehrimiz oldu. Bu, bizim Konya’ya verdiğimiz önemin en güzel ifadesidir. Görev aldığımızda Konya’da 168 km bölünmüş yol vardı. 10 yılda 4 katından fazla, 711 km bölünmüş yol inşa ettik. Yollarıyla, konutlarıyla, okullarıyla, üniversiteleri, hastaneleri, sanayisi, barajları, adalet saraylarıyla adeta yeni baştan inşa ettik.”


SU HAYATTIR, MEDENİYETTİR


Konya’nın asırlardır beklediği, hayalini kurduğu Mavi Tünel’in de açıldığını vurgulayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, projeyi 2004 yılında yeniden ele aldıklarını, Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajı’nı 1994 yılında yapılan ihalenin yarı fiyatına tamamladıklarını dile getirdi. Projeyle Konya’ya ulaşan suyun 100 milyon metreküpünün içme ve kullanma suyu olarak değerlendirileceğini belirten Başbakan Erdoğan, “Mavi Tünel de dahil olmak üzere KOP kapsamında yapılan yatırımlarla Konya havzasını suya kavuşturmuş oluyoruz. Su hayattır, su medeniyettir. Suyunuz yoksa hayat tehlikededir. Su yoksa medeniyetten nasibinizi alamamış olursunuz. Çünkü temizlik imandandır” diye konuştu.


“GENÇLER, 2071 NESLİNİ SİZ YETİŞTİRECEKSİNİZ”


2023 yılında dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girme hedefiyle yola devam ettiklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Hedef 2071. Anadolu yürüyüşünün başladığı andan 1071’in bininci yıl dönümünde, Türkiye Selçuklu’daki, Osmanlı’daki ulaştığı dereceye yeniden ulaşacaktır. Bizler 2071’i göremeyebiliriz. Gençler, 2071’in neslini siz yetiştireceksiniz. Öyle bir şuurla yetiştireceksiniz ki, bu milletin dünyadaki yerini ilk 10’un içinde farklı bir yere taşıyacaklar. Çünkü biz farklı ufukların insanlarıyız. Bu istikrarlı yürüyüşü hiç zaman kesintiye uğratmayacağız. Hep birlikte çalışarak, üreterek, birbirimize inanarak, güvenerek 2023 hedeflerimizi tutturacak ve ilk 10 devlet arasında yer aldığımız göreceğiz. Tek isteğim var, ne olur birbirimizi çok sevelim, bizi birbirimize düşürmek isteyenlere prim vermeyelim.”


904 MİLYON TL’LİK TESİS HİZMETE AÇILDI


Konuşmaların ardından Aslım Katı Atık Elektrik Üretim Tesisi, Başbağı Barajı ve Onkoloji Hastanesi ile canlı bağlantılar kuruldu. Daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Prof. Recep Akdağ, AK Parti Konya Milletvekilleri, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,  TOKİ  Ahmet Haluk Karabel, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun hep birlikte kurdele keserek tüm eserlerin açılışını gerçekleştirdiler.


Konya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön