29 / 04 / 2024

Başkentray için bu ay yapım ihalesine çıkılacak!

Başkentray için bu ay yapım ihalesine çıkılacak!

TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara banliyö hatlarını metro standardına ulaştıracak BAŞKENTRAY Projesi için bu ay yapım ihalesine çıkmayı planlıyor



Yapım süresi bir yıl öngörülen proje kapsamında tüm raylar, peronlar ve istasyonlar yenileneceği için Sincan-Kayaş arasında banliyö treni çalıştırılamayacak.

AA muhabirinin Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Sincan-Kayaş arasındaki banliyö hattını metro standardına yükseltmeyi amaçlayan BAŞKENTRAY projesi için TCDD Genel Müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) bu ay sonuna kadar projenin fizibilite raporunu gönderecek. Fizibilite raporunun
onaylanmasının ardından Şubat ayı içinde BAŞKENTRAY Projesi için yapım ihalesine çıkmayı planlayan TCDD Genel Müdürlüğü, ihale ilanından iki ay sonra mali teklifleri almayı ve yıl sonuna kadar projenin yapım işlerine başlamayı hedefliyor.

TCDD Genel Müdürlüğü, BAŞKENTRAY Projesi'nin yapımının bir yılda tamamlanmasını ve bu kapsamda Sincan-Kayaş arasındaki 36 kilometre uzunluğundaki demiryolunda tüm raylar, peronlar ve istasyonların yenilenmesini planlıyor. Yapım süresi boyunca Sincan-Kayaş arasında banliyö trenleri çalıştırılamayacak.

-HAT SAYISI ARTIRILACAK-
BAŞKENTRAY Projesi, Sincan-Kayaş arasındaki günlük taşıma kapasitesini 100 bin yolcuya yükseltecek ve konforlu bir yolculuk imkanı sunacak. Proje ile Ankara-Sincan arasında üç, Ankara-Kayaş arasında ise iki hat olan demiryolu yeniden inşa edilecek ve Ankara-Behiçbey arasındaki dört hat altı hatta, Behiçbey-Sincan arasındaki üç hat beş hatta, Ankara-Kayaş arasındaki iki hat ise dört hatta çıkarılacak. Yapılan hatlardan ikisi yüksek hızlı tren taşımacılığında, ikisi ise metro standardındaki banliyö taşımacılığında hizmet verecek.

-"AKILLI" TRENLER-
BAŞKENTRAY Projesi kapsamında kullanılması planlanan yeni elektrikli tren setlerinin yedisi Güney Kore'de, 25'i Türkiye'de üretilecek. Yapımı tamamlanan ve Türkiye'ye getirilen üç tren setinin sertifikalandırılması için gereken testler tamamlandı.

Yeni tren setlerinde uçaklardaki gibi karakutuların yanı sıra elektronik güvenlik sistemleri ve engelli vatandaşlar için hazırlanmış özel bölümler bulunuyor. Akıllı trenler, 170 koltuk, üç tekerlekli sandalye bölümü ve 574 ayakta yolcu olmak üzere toplam 747 kişiyi taşıyabiliyor.

Aralarında geçiş imkanı bulunan üçer vagondan oluşan trenler her iki taraftan kumanda edilebiliyor. Her yanında kameralar bulunan yeni trenlerde "kapalı devre televizyon sistemi" yer alıyor. Dahili telefon, klima, otomatik
kapı, anons ve görsel yayın sistemi gibi teknik özellikleri barındıran akıllı trenlerde her üç vagonun ön kısmında elektronik yolcu bilgilendirme panoları bulunuyor.
AA


Geri Dön