29 / 04 / 2024

Basmane Çukuru'nun akıbeti ne olacak?

Basmane Çukuru'nun akıbeti ne olacak?

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu tarafından satışa çıkarılan İzmir'deki Basmane Çukuru, bölge esnafında heyecan yarattı. Esnafın görüşü, çukur alanına Dünya Ticaret Merkezi ve otopark yapılması yönünde yoğunlaşıyor




Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Basmane Çukuru olarak bilinen Basmane'deki Ege Dünya Ticaret Merkezi alanını satışa çıkardı. 9 Eylül 2014 tarihinde yapılacak olan satış için 117 milyon dolar muammen değer belirlendi. İhale kapalı zarf ve açık artırma usülü ile yapılacak. Uzun yıllardır imar problemleri yaşanan bölgede sorunun çözüme kavuşmasıyla buraya ne yapılacağı merak konusu oldu. Biz de konuyu bölge esnafına sorduk ve Basmane Çukuru'na ne yapılmasını istedikleri konusunda görüşlerini aldık. Esnaf, buradaki otobüs duraklarının kaldırılmasıyla işlerinin bozulduğuna dikkat çekerken, buraya yapılacak bir Dünya Ticaret Merkezi'nin işlerini artıracağı fikrinde birleşti. Çukur, daha önce çevreye yaydığı pislik ve kötü koku ile gündeme gelmişti. Esnaf, çukura yapılacak yeni düzenleme ile bölgenin pislikten ve kötü kokudan kurtulacağını savundu.


ESNAF NE DİYOR?


Ramazan Avşar: “Bu rezaleti uzun yıllardır çekiyoruz. Basmane Çukuru adı verilen bölgede sürekli bir belirsizlik var. Burası İzmir'in göbeği sayılır. Bir an önce çözüm bulunmalıdır. Artık buraya ne yapılırsa yapılsın, ancak bir şey yapılsın diyoruz.”


Recep Balta: “Burası birçok esnafın olduğu bir bölge. Durakların kaldırılması ve Basmane Çukuru’nun kötü görüntüsüyle iş yapamaz hale geldik. Yıllardır bir şeyler değişecek ümidiyle bekliyoruz. Ancak maalesef değişen hiçbir şey olmadı. Yetkililerin bu bölgeye derhal el atması lazım”


Nuri Özer: “Buradaki çukur ben dahil birçok insanı ekonomik açıdan mağdur etti. Bölgede yıllardır belirsilik yaşanıyor. Buraya yapılacak bir Dünya Ticaret Merkezi esnafın yüzünü güldürecek ve pek çok insana istihdam alanı yaratacaktır. Böylece bu bölgenin değeri artacak ve esnaf kazanacaktır.”


Nuri Aldırmaz: “Bölgeye yapılacak bir otopark buranın trafik yükünü azaltacaktır. Eğer otopark yapılırsa Basmane çevresindeki trafik kesinlikle azalır. Görüyorsunuz şu an birçok araba yolları işgal ediyor.”


Alaattin Akmeşe: “Bölgenin en büyük sıkıntısı etrafa yaydığı kötü koku ve pisliktir. Esnaf olarak bu konuda çok mağdur oluyoruz. Hatta bazı işletmeler çöplerini bu alana boşaltıyorlar. Eğer bir an önce alanda inşaat başlarsa sıkıntılar azalacaktır. Böylece işlerimiz de rayına girer.”


Mikail Bulut: “Basmane Çukuru’na yapılması gereken Dünya Ticaret Merkezi’dir. Durakların kalkmasıyla etkilenen işlerimiz böylece tekrar açılacaktır. Buraya derhal çözüm bulunmasını istiyoruz.”


Saadet Akın: “Burası şehrin en önemli bölgesi ancak şu an da pislikten geçilmiyor. Alana yapılacak Dünya Ticaret Merkezi ile bölge hareketlenecek ve pek çok insana iş sahası yaratılacaktır. Böylece hem esnafımızın işleri açılır hem de görüntü kirliliğinden kurtuluruz.”


Süleyman Dağtekin: “İzmir'in göbeğinde maalesef bu kötü görüntü yaşanıyor. Bir an evvel daha önce gündeme gelen ve sürüncemede kalan Dünya Ticaret Merkezi buraya yapılmalıdır. Böylece esnafın yüzü gülecek ve  İzmir  görüntü kirliliğinden kurtulacaktır.”



Gazete Yenigün




Geri Dön