23 / 11 / 2024

Başmelekler ve Kemerli kiliselerinin restorasyonu için onay bekleniyor!

Başmelekler ve Kemerli kiliselerinin restorasyonu için onay bekleniyor!

Fener Rum Patrikhanesi adına Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis tarafından 2012 yılında satın alınan Mudanya ilçesindeki "Başmelekler" ile "Kemerli" kiliselerinin restorasyonuna, onay verilmesinin hemen ardından başlanacak.




Fener Rum Patrikhanesi adına Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis tarafından 2012 yılında satın alınan Mudanya ilçesindeki "Başmelekler" ile "Kemerli" kiliselerinin restorasyonuna, hazırlanan projelere onay verilmesinin hemen ardından başlanacak. Lambriniadis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "dünyanın en eski üçüncü kilisesi" sayılan Kumyaka Mahallesindeki Başmelekler Kilisesi ile Trilye Mahallesinde yer alan Kemerli Kilise'yi satın aldıktan sonra vakit geçirmeden restorasyonla ilgili çalışmalara başladıklarını söyledi. Öncelikle bu yapıların ilk planlarım bulup projeler hazırladıklarını belirten Lambriniadis, ruhsat ve diğer izinlerle sürecin daha çabuk gerçekleşmesi için bir danışmanlık firmasıyla anlaştıklarını dile getirdi


Bizans imparatorlarından 4'üncü Konstantinos Porphyrogenetos döneminde 780-797 yıllannda yaptırılan Başmelekler Kilisesi ile i3'üncü yüzyıldan kalma Kemerli Kilise'nin, Türkiye için çok önemli birer kültürel miras olduğunu vurgulayan Lambriniadis, "İki kilisenin restorasyonu için gerekli başvurular yapıldı. Ruhsatların onaylanmasının ardından restorasyon çalışmalara başlanacak" dedi. Başmelekler Kilisesi'nin, mevcut haliyle bile ciddi anlamda turist çektiğini anlatan Lambriniadis, burasının Ortodokslar için büyük öneme sahip olduğunu aktardı. 



"Restorasyon çalışmalan tamamlandığında Mudanya, yabancı ziyaretçi anlamında Trabzon'daki Sümela Manastırı'na ciddi anlamda rakip olur" diyen Lambriniadis, ilçenin inanç turizminden hak ettiği payı fazlasıyla alacağına inandığını bildirdi. Lambriniadis, Kemerli Kilise'ye bitişik arazideki evi de satın aldıkları bilgisini vererek, restorasyonun ardından bu binada, kilisede kullanılan kutsal eşyalann tutulacağını belirtti. Restorasyonlar için maddi kaynak bulma çahşmalannm sürdüğünü dile getiren Lambriniadis, "Bu iki kilisenin, yaşayan mekanlar olmasını arzuluyoruz. Paskalya gibi özel günlerde yurt içi ve dışından gelecek misafirlerle ayinler yapılacak" diye konuştu. Kumyaka Mahallesi Muhtarı Ramiz Batmaz ise Başmelelder Kilisesi restore edilince bölgeye ciddi anlamda turist akını beklediklerini anlattı. Kilisenin şu anda metruk olduğuna değinen Batmaz, "Yavaş yavaş yıkılmalar başladı. Aslında etrafında güvenlik çemberi olması gerekir. Özellikle üst bölümdeki taşlar, ciddi tehlike oluşturuyor.


 

Patrikhane, kiliseyi satın alınca camları geçici olarak tuğlayla kapatıldı ve giriş bölümlerine demir kapı konuldu. Toplu gelenler olduğunda ziyarete açılıyor" ifadesini kullandı. Konstantinos Porphyrogennetos'un, 780 yılında kendisini firtınadan kurtaran köylülere teşekkür etmek için yaptırdığı "Taksiyarhon Kilisesi" olarak da bilinen Başmelekler Kilisesi, 1448 ve 1819 senelerinde onarıldı. Geçmişte akü hastalarının tedavi edildiği bir mekan olarak da bilinen kilise, 1922'ye kadar gerek Rumlar gerek Türkler tarafından ziyaret edildi ancak Siyi ya da şimdiki adıyla Kumyaka'ya Müslüman halkın yerleşmesiyle önemini kaybetti. Naos, Narthex, Exo Narthex, Aziz Haralamboş ve Aziz Nikolas şapelleri, giriş mekanı, kuzeydoğuda bir oda ve tedavi hücresi olmak üzere 8 bölümden oluşan kilisede süsleme olarak sütun ve başlıklarıyla renkleri seçilemeyecek kadar harap durumdaki freskolar görülüyor. Kemerlerinde, ayakta duran, başları haleli iki figür bulunan kiborion planlı bir yapı olan kilisenin, Hristiyanlığın ilk yıllarından itibaren mezar binalarında da görülen, dört duvar üzerine oturtulan beşik tonozlar ve yükselen kubbeden ibaret görünümü bulunuyor.


 

Bu plan tipinin örneklerinden ikisi de İstanbul'da yer alıyor. Trilye'deki Kemerli Kilise ise gezgin Dr. John Covel'in 1676 yılına ait el yazması bir belgesine göre, Panagia Pantobasilissa'ya adandı. İlk yapı, duyar tekniği ve başka özellikleri göz önünde bulundurularak 13'üncü yüzyıl sonlannda inşa edildi. İlk tabaka freskolar 14'üncü yüzyıl başları, ikinci tabaka freskolar da 18'inci yüzyıla (1723) tarihlendirildi. Burası, tarihte "duvarlara ilk kez resim yapüan kilise" olarak kabul ediüyor. Heybeliada'daki Aya Triada Manastın'mn başıahibi de olan Lambriniadis, mülkiyeti, İstanbul'da yaşayan iş adamı Mete Yalçın'a ait olan iki küiseyi, Fener Rum Patrikhanesi 10 Eylül 2012'de satın almıştı.


Ekonomi Gazetesi 


Geri Dön