14 / 05 / 2024

Batılı şirketlerin yüzde 82’si yatırımlarını Rusya’dan çekmedi!

Batılı şirketlerin yüzde 82’si yatırımlarını Rusya’dan çekmedi!

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası açıklanan yaptırımlara rağmen Rusya’da faaliyet gösteren AB ve G7 merkezli 1405 şirketten sadece 120’sinin bu ülkedeki öz sermaye yatırımlarından çekildiği belirlendi.



 

Şirketlerin sadece yüzde 8’i çekildi

Kasım 2022 itibarıyla 1.404 şirketin 120'sinin, yani sadece yüzde 8,5'inin, öz sermaye yatırımlarını Rusya'dan çektiği ortaya çıktı. Rusya'dan çıkan 120 şirketin yüzde 25'i Amerika Birleşik Devletleri, % 12,5 Finlandiya ve 11,7'si Almanya merkezli şirketlerden oluştu.
Bu şirketlerin yüzde 10,8'inin merkezinin İngitere, yüzde 7,5'inin Fransa, yüzde 5,8'inin Japonya, yüzde 4,2'sinin Danimarka, yüzde 4,2'sinin Hollanda, yüzde 3,3'ünün İrlanda'da olduğu belirlendi.

Batılı şirketlerin yüzde 82’si yatırımlarını Rusya’dan çekmedi!

Rusya'da hala aktif öz sermaye yatırımları bulunan 1.284 G7 ve AB'li şirketler arasında en büyük payı ise yüzde 19,5 ile Almanya merkezli şirketler oluşturuyor. Bunu, yüzde 12,4 ile ABD, yüzde 7 ile Japonya ve yüzde 6,3 ile İtalya takip ediyor.
Şirketlerin kalan yüzde 5,8'inin Birleşik Krallık, yüzde 5,6'sının Fransa, yüzde 3,7'sinin Avusturya ve yüzde 2,9'unun Hollanda merkezli olduğu tespit edildi.

Amazon ve Apple faaliyetlerini askıya almıştı

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş sonrasında enerji, moda, yiyecek-içecek, kozmetik, otomotiv ve teknoloji gibi sektörlerde birçok şirket, Rusya'daki faaliyetlerini sonlandıracağını açıklamıştı. Amazon ve Apple, Mart 2022 itibarıyla Rusya'daki çalışmalarını askıya alırken, Google bazı operasyonlarını, Microsoft da yeni satışlarını durdurdu. Samsung, Starbucks, Mercedes ve Disney gibi şirketler de faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı.
Shell, geçen yıl Rusya'daki proje ve ortak girişimlerinden çıkacağını, Norveçli enerji şirketi Equinor da Rusya'daki ortak girişimlerden çıkarak ülkedeki yeni yatırımları durdurduğunu duyurmuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön