13 / 11 / 2024

Bayraklı deprem konutlarında 'fay' tartışması: JMO'dan açıklama!

Bayraklı deprem konutlarında 'fay' tartışması: JMO'dan açıklama!

JMO İzmir Şube Başkanı Sonuvar, İzmir Bayraklı’da yapılması planlanan deprem konutlarıyla ilgili, “Tercihimiz; alanda eğer diri fay söz konusuysa yapılaşmanın yüzey deformasyonu olabileceği bir yakınlıkta olmaması” dedi.




İzmir’de 30 Ekim 2020’de yaşanan depremde evlerini kaybeden depremzedeler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bayraklı’da deprem konutlarının yapılacağı alandan fay hattı geçtiğine yönelik tartışmalar devam ediyor. İz Gazetesi'nden Gizem Taban'ın haberine göre; Jeoloji Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi eski Başkanı Alim Murathan geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, konutların yapılmasının planlandığı alanda Bornova Fay Zonu’nun geçtiğini dile getirmişti. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise söz konusu alandaki fayın aktif olmadığını belirten açıklamalar yaptı.

 Bayraklı deprem konutlarında fay tartışması: JMO dan açıklama!

Bakanlık da deprem konutlarının yapılması planlandığı alanın aktif fay hattı üzerinde bulunduğuna ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Gelişmelerin ardından Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’ne bağlı (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şube Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Bora Sonuvar, yeniden açıklama yaptı. 

 Bayraklı deprem konutlarında fay tartışması: JMO dan açıklama!

DİRİ FAY VARSA UYARISI

Tartışmalara açıklık getiren ve sürecin nasıl işlediğine de değinen Sonuvar, “Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) 2005 yılında bu faylarla ilgili hazırladığı rapor var. Ve bu rapora istinaden biz geçtiğimiz ay web sitemizde bir duyuru yayımladık, bölgede bir fay söz konusu olduğunu ve bunun çalışılması gerektiğini ifade ettik. Çünkü MTA burada 15 yıl önce küçük ölçekte bir çalışma yapmış, biz de burada daha geniş alanda ve detaylı bir şekilde çalışılması gerektiğini söyledik. Odamız bu konuda ilgili mercileri uyarmak istedi ve bununla ilgili bir bildiri yayımladı. Bu bölgede, MTA’nın 15 yıl önce yaptığı çalışmanın üzerine yapılmış bir çalışma yok. Bakanlık bunu fark etti ve bununla ilgili çalışmaya başladı. Bu çalışmaya bağlı olarak da bir somut bir sonuç ortaya çıkacak. Çıkan sonuca bağlı olarak da diyecek ki; ‘Biz konutları yaparken şu bölümden uzak tutayım’ ya da belki hiçbir şey çıkmayacak ve ‘Çalışmalardan elde ettiğim sonuca göre planlamamı şu şekilde yapabilirim’ diyecek. Bizim de arzu ettiğimiz bu. Tercih ettiğimiz şey; kaya temelin olduğu bölgede konutların yerleşmesi ama burada yapılan bu çalışmalarda eğer diri bir fay söz konusuysa orada yüzey deformasyonu oluşabileceği alandan biraz uzaklaşılarak tekrardan yapılaşma yapabilirsiniz ama yüzey deformasyonu olabileceği, yani deprem olduğunda binaya zarar verebileceği bir yakınlıkta olmaması” şeklinde konuştu. 

İzmir deprem konutları nereye inşa edilecek?

İzmir Bayraklı'da inşa edilecek yeni konutlar tartışma yarattı!


Geri Dön