Bayrampaşa Cezaevi park ve kültür alanına dönüşüyor...
Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden Bayrampaşa Cezaevi'nin kapısına törenle kilit vuruldu.
Cezaevinin yerinde ağırlıklı yeşil alanların yer alacağı, kültür-sanat ve rekreasyon alanlarından oluşan bir projeyi hayata geçireceklerini açıklayan Başkan Topbaş, "İnsanların gelmek için can attığı, soluk alınacak bir alan ortaya çıkacak" dedi.
Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden biri olan ve yaklaşık 40 yıldır hizmet veren Bayrampaşa Cezaevi, yeşil alanların yoğunlukta olduğu kültür-sanat ve rekreasyon alanına dönüşüyor. Bayrampaşa Cezaevi'nde düzenlenen kapanma törenine Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ile vatandaşlar yer aldı.
Bakan Şahin; "Cezaevleri ve adliyeleri yeniliyoruz"
Törende konuşan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, son 5 yılda Türkiye'de kötü şartlarda hizmet veren 150 civarında cezaevinin kapatıldığını belirterek, bunların kapanışıyla ilgili hiç tören yapılmadığını söyledi. İlk kez bir cezaevinin kapanışı için tören düzenlendiğini anlatan Bakan Şahin, "Neden bir cezaevinin kapanışı için tören düzenliyoruz? Bir defa, Bayrampaşa Ceza İnfaz Kurumu, bizim cezaevi tarihimizin sembolüdür. 40 yıllık geçmişi var. Binanın 1956'da temeli atılmış ve 1968'de hizmete girmiş. 40 yıldır Türk infaz sistemine hizmet ediyor. Bugün Bayrampaşa Cezaevini kapatıyoruz, terk ediyoruz. Aslında sadece Bayrampaşa Ceza İnfaz Kurumunu terk etmiyoruz, onun şahsında çağ dışı kalmış olan bir ceza infaz sistemini de terk ediyoruz. Koğuş sistemine dayalı, hükümlü ve tutukluların 50-60-70 kişilik, üst üste ranzalarda bazen de yer yataklarında yatmak zorunda kaldıkları infaz anlayışını terk ediyoruz" diye konuştu.
Bayrampaşa Cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlüleri, inşa ettikleri çağdaş ve modern ceza infaz kurumlarına naklettiklerini anlatan Mehmet Ali Şahin, aslında bu törenin, bir anlamda bu çağda bulundurulmaması gereken bir infaz sistemini bırakarak, yeni bir infaz sistemine geçişin töreni olduğunu kaydetti. Bir daha böyle bir tören yapılabileceğini zannetmediğini ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bana, `yeni, modern ve çağdaş anlayışla hazırlanan Silivri'deki cezaevinin açılışı yapılacak mı?' diye soruyorlar. Cezaevlerinin kapatılmasını içime sindiriyorum da bir cezaevine ne kadar çağdaş ve modern olursa olsun açılış töreni yapmayı içime sindiremedim. Hayır, böyle bir açılış töreni yapılmayacak. Çünkü biz insanımızı cezaevlerinde görmek istemeyiz. Cezaevlerinin boş olmasını isteriz. Vatandaşlarımızın iyi insan olarak hayatlarını sürdürmelerini, buralara hiç ihtiyaç duyulmamasını arzu ederiz."
Son yıllarda mevzuatta yapılan değişikliğe paralel olarak prestij binaları anlamında yeni adliye sarayları da yapmaya başladıklarını belirten Şahin, 2003 yılı başında Türkiye'deki 70 müstakil adliye binasının bugün 160'a çıktığına dikkat çekti. "Bizim dönemimizde 90 civarında yeni adliye binası hizmete girmiştir. Bir o kadarının da proje çalışmaları ve inşaatı devam etmektedir" diyen Şahin, İstanbul'da biri Kartal'da, diğeri Çağlayan'da olmak üzere inşaatı devam eden iki adliye binasının da 2010 yılında hizmete gireceğini söyledi. Adalet Bakanı Şahin, 2003 yılı başında adliyelerin toplam 569 bin metre kare alana sahip olduğunu, son 5 yılda buna 802 bin metre kare eklendiğini anlatarak, inşaatı devam eden adliye sarayları da bittiğinde Türkiye'de müstakil adliye binalarının toplam kullanım alanlarının 2 milyon metre kareye çıkacağını kaydetti. Bakan Şahin, "Bu, son 5-6 yıl içinde, Cumhuriyet tarihinde yapılan müstakil adliye saraylarının 4 misli adliye sarayı yapma anlamına gelir" dedi.
Türkiye'nin, çağın içinde bulunduğu değişimi ve dönüşümü yargıda da ceza infaz sisteminde de yakalaması çabası içinde olduklarını ifade eden Şahin, şunları kaydetti; "Bugün Bayrampaşalıların sık sık bana ifade ettiği noktaya geldik. Biraz sonra kapatacağız, kilit vuracağız ve anahtarını da Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a teslim edeceğiz. Adil, hızlı, erişilebilir, güven duyulan, insan haklarına saygılı etkin bir yargı ve infaz sistemini ortaya koymayı amaçlıyoruz. Bunu da büyük ölçüde başarmaktayız. Neyi özlerim biliyor musunuz? Bir gün Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Kenan Bey bana gelsin ve desin ki `Sayın Bakanım, bizim şu anda 29 bin ceza infaz koruma memurumuz var. En son aldığımız bilgiye göre, cezaevlerinde kalan hükümlü ve tutuklu sayısı 29 bine inmiş. Bu personel biraz fazla. İsterseniz bunların bir kısmını arzu ettikleri kurumlara gönderelim' desin. Bugün böyle bir noktaya gelmiş olayı temenni ediyorum. Acaba Türkiye'de çok mu suç işleniyor? Ülkemizde bugün itibariyle bulunan tutuklu ve hükümlü sayısı 97 bin. Acaba Türkiye nüfusuna göre bu çok mudur? Ben tabii ki çok diyorum, ama uluslararası bir mukayese yaptığımızda ABD'de cezaevlerinde bulunan kişi sayısı 100 binde 600, İngiltere'de 300, Almanya-Fransa'da 250, bizde 128'dir. Ben bunu dahi yüksek buluyorum. Çünkü bizim toplumumuzun kendine has özellikleri, kültürü ve hayata bakışı, iyi insan, iyi vatandaş olmaya müsaittir. O nedenle bir gün Kenan Bey'in bana veya bir başka genel müdürün bir başka adalet bakanına bu düşünceyle gelmesini temenni ediyorum."
Başkan Topbaş; "Bayrampaşa'da yeni bir dönüşüm başlıyor..."
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da şehrin çok önemli yatırımlarla dünyanın en modern kentlerinden biri haline geldiğini belirterek, "İstanbul'un birçok noktasında kentsel dönüşüm çalışmaları başlattık. Kartal Alt Bölge, Kağıthane Cendere Vadisi ve Küçükçekmece İç-Dış Kumsal dönüşüm projeleri bunlardan en önemlileri. Şimdi Bayrampaşa'da da cezaevinin kapatılmasıyla yeni bir dönüşüm başlıyor" dedi.
Cezaevi de olsa insanın yaşadığı her yerde hayatını en mükemmel idame ettirecek şekilde mekanlar hazırlanmasının mutlaka gerektiğine dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş; "İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak asla kurumsal taassup göstermeden hizmet ediyoruz. Çağlayan'daki arazimiz çok kıymetli ve kupon yer olmasına rağmen, Sayın Başbakanımızın başlattığı `Adalet Sarayları' projesinin en önemli noktasını oluşturacak bir adalet sarayı yapımı için burayı banaklığımıza devrettik. Karşılığında Sultanahmet Adliyesi ve Bayrampaşa Cezaevi önümüze kondu. Ülkemizin ve şehrimizin menfaatlerini düşünerek bu değişime evet dedik, el sıkıştık. Şimdi Çağlayan'da Türkiye'ye örnek olacak bir adalet sarayı inşaatı hızla yükseliyor. Buradaki cezaevinin daha iyi koşullarda hizmet verecek bir alana taşınması İstanbul için çok önemli bir gelişme" diye konuştu.
Büyükşehir'den Bayrampaşalıların kaygılarını giderecek bir proje...
Bayrampaşa Cezaevi'nin acı ve tatlı hatıralarıyla yıllarca yaşandığını, şimdi kötü hatıraları silecek güzel bir projeyle ilçenin dönüşümünü sağlayacaklarını anlatan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Biz 120 dönümlük bu arazinin Bayrampaşa ve İstanbullulara hizmet veren, yapı yoğunluğu getirmeyen, insanı esas alan ve buradaki esnafımızı da düşünen bir projeyi önümüzdeki günlerde kamuoyuna takdim edeceğiz. İstiyoruz ki burada, kötü hatıraların güzelliklere dönüştüğü güzel bir mekan ortaya çıksın. Burada yeşil alanlarıyla, kültür-sanat aktivite merkezleriyle, yeraltı otoparklarıyla bölgenin soluk aldığı, insanların gelmek için can attığı, ağırlıklı yapıların yer almadığı soluk alınacak bir alan ortaya çıksın. Burada gelecek kuşakların konuşacağı bir tarih düşüyoruz. 41 yıl acı tatlı hatıralarıyla hizmet veren cezaevinin nasıl güzel bir alana dönüştüğünü anlatacaklar. İnsanların `Allah kurtarsın' dediği bu cezaevinin nasıl modern bir alana dönüştüğünü hep birlikte göreceğiz. İnşallah böyle bu mekanın açılışında da birlikte olacağız. Bayrampaşalı vatandaşlarımız tedirgin, biliyorum. Ama buraya bir yapı yoğunluğu getirmeyeceğiz. Yeraltına yer yer kapalı otoparklar, kültürel aktivite alanları bulunacak. Ağırlıklı bölgedeki ağaçların korunacağı yeşil bir projeyi hayata geçireceğiz. Bölge insanlarının yıllardan beri sıkıntı yaşadığı bu alanı, gelip soluklanabilecekleri, mutlu olacakları bir alan haline getireceğiz. Bu alan içersine konut düşünmüyoruz. Parkların, rekreasyon alanlarının, kültür-sanat aktivite alanlarının ve yeraltında kapalı otoparkların bulunacağı bir proje."
Törende konuşmaların ardından Bakan Mehmet Ali Şahin ve Başkan Kadir Topbaş, basın mensuplarıyla birlikte cezaevini gezdi. Bakan Şahin, "Bayrampaşa Ben Fazla Kalmayacağım" filminin oyuncuları Vural Çelik ve Okan Tangücü ile koğuşta bir süre sohbet etti. Ardından Mehmet Ali Şahin ve Kadir Topbaş tarafından cezaevinin kapısı kilitlendi ve Bakan Şahin anahtarı Başkan Topbaş'a teslim etti.