BDDK, 325 milyon TL'lik konut kredisi borcunun peşinde!
Enuygun.coma göre, 2011 yılı Temmuz ayı itibariyle bankaların takibe aldığı sorunlu kart ve tüketici kredisi borçları 7 milyar lira iken, bunun 3,75 milyar lirası kredi kart borçlarından kaynaklanıyor. Geriye kalan borç içinde yüzde 10'unu konut kredil
Karşılaştırma sitesi Enuygun.comun analizine göre, Türkiyede bankaların takibe aldığı sorunlu bireysel kredilerin yarısını kredi kart borçları oluşturuyor.
Enuygun.comun BDDK verilerinden derlediği analize göre, 2011 Temmuz ayı itibariyle tüketicilerin bankalara olan kredi kart borcu son iki yıl içinde yüzde 45 artarak 35 milyar liradan 51 milyar liraya, tüketici kredileri borcu ise yüzde 91 artışla 82 milyar liradan 157 milyar liraya yükseldi. Bu verilere göre, kredi kartlarının toplam bireysel krediler içindeki payı yüzde 30dan yüzde 25e geriledi.
Tüketici kredilerine kıyasla oransal olarak daha az büyüyen kredi kartları ise iki yıl önce olduğu gibi sorunlu kredilerin yarısını oluşturdu. 2011 yılı Temmuz ayı itibariyle bankaların takibe aldığı sorunlu kredi kart ve tüketici kredisi borçları toplamda 7 milyar lira iken, bu rakamın yüzde 54ü yani 3,75 milyar lirası kredi kart borçlarından kaynaklanıyor. Geriye kalanları ise yüzde 10 ile konut kredileri, yüzde 4 ile taşıt kredileri ve yüzde 32 ile ihtiyaç kredileri ve diğer krediler oluşturuyor.
Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, sektörde kredi hacminin büyümesiyle birlikte aslında tüm kredi türlerinde takibe dönüşüm oranının azaldığını, kredi kalitesinin önemli ölçüde arttığını belirtti. Sungurlu, "Son iki yıl içinde tüketici kredilerinin takibe dönüşüm oranı yüzde 4,1den yüzde 2,1e gerilemiş durumda. Kredi kartlarının takibe dönüşüm oranı da aynı dönemde yüzde 11lerden yüzde 7,4e düştü. Her iki kredi türünde de oranların düşmesi olumlu bir gelişme olarak görünse de kredi kartlarındaki oran hala çok yüksek ve hala kredi kalitesi gelişiminde izlenmesi gereken bir konu" dedi.
BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartlarına yönelik olarak gerçekleştirdiği yeni düzenlemelerin bu oranlara etkisinin uzun vadede görülebileceğine işaret eden Sungurlu, şunları ifade etti:
"Asgari tutarı ödeyerek kredi kartı borcunu çevirmeye çalışan ve bunu sık sık tekrarlayan tüketici zaten borç sarmalı içinde demektir. BDDKnın kararı, tüketicinin sorunla biraz daha erken yüzleşmesine neden olacaktır diye düşünüyoruz. Bu durumdaki kişilerin ihtiyaç kredisi alarak borçlarını ödenebilir hale getirmeleri gerekiyor. Ancak ne yazık ki bu kişilerin önemi bir kısmı da bankalardan kredi alamıyor. Enuygun.com olarak biz, bu durumdaki kullanıcılarımıza kart borcu en yüksek olan bankadan başlayarak sorunlarını bankaları ile paylaşmalarını öneriyoruz. Bu şekilde daha yapıcı çözümler üretilebileceğini düşünüyoruz."
BDDK, 17 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" ile kredi kartı kullanıcısını yakından ilgilendiren bazı uygulamalar getirerek, temmuz, ağustos ve eylül aylarında kredi kartı borcunun yüzde 50sini ödeyemeyenlerin, nakit çekemeyeceklerini ve limitlerini artıramayacaklarını kararlaştırmıştı.
AA