15 / 05 / 2024

Bebek Sarayı restore ediliyor

Bebek Sarayı restore ediliyor

Bebek Sarayı gençleşiyor. Mısır Başkonsolosu İman Mostafa Ahmed Abdou ile Konsolosluk binası olarak kullanılan tarihi yapının öyküsünü konuştuk



Hidiv Yalısı veya Bebek Sarayı olarak tanıdığımız Boğaz'ın Rumeli yakasında Bebek Koyu'nun tam ortasındaki muhteşem bina iki yıldır restorasyon çadırının altında gizli. Ağustos ayında perde açılacak ve tarihi Bebek Sarayı tüm güzelliğiyle yüzünü gösterecek. Mısır Başkonsolosu, İman Mostafa Ahmed Abdou projenin üzerine titriyor. Mısır Dışişleri'nin de çalışmayı yakından takip ettiğini söylüyor.  

Kaç yıldır Türkiye'desiniz ?
Üç yıldır İstanbul'dayım ve bu görevdeyim.İstanbul'da olduğum için çok mutluyum.1980'de turist olarak geldiğimde burada yaşamak ve çalışmak hayalimdi. Amacım Türk - Mısır ilişkilerini daha iyi bir hale getirmek. Şu anda Mısır'da 250 firma fabrika açtı ve istihdam yarattı.Türkiye ve Mısır arasında Serbest Ticari Antlaşması var ve Türk Serbest Sanayi Bölgesi kuruldu. Benim en önemli önceliğim Bebek Sarayı'nın restorasyonudur.

Restorasyon kaç yıldır devam ediyor?
İki yıldır devam ediyor ve 2010 İstanbul Kültür Başkenti kapsamında ağustosta sona erecek.

Restorasyon bittiğinde saray nasıl olacak?
Bebek Sarayı Türk-Mısır ortak mirası. Bu yüzden de bizim için çok önemli. Türk Halkı için de büyük önem taşıyor. Mısır Hükümeti bu konuda çok hassas. Zira eski halini tamamıyla koruyarak her parçasıyla orijinaline sadık kalacağız. Biz restorasyona temelden başladık.Yani tam bir çalışma bu. Haremlik, selamlık, çatı, duvarlar, avizeler, halılar aslına uygun olarak dönüştürülüyor. Saray bittiğinde boğazın mücevheri olacak. Türkiye'de yaşayan herkes yedi bin yıllık Mısır tarihini burada görecek.

Projeyi hangi firma yürütüyor?
Restorasyon uzun sürecekti ve bu konuda uzman kişilerle çalışmak istedik. Daha önce Süleymaniye Külliyesi'nin de restorasyonunu yapmış olan Gür Yapı ile çalışıyoruz. Mısır Dışişleri restorasyon konusunda sorumlu davranıp üç ayda bir buraya gelip takip ediyor. En kısa zamanda bitmesini ve sergilenmesini istiyor.

İslam dünyasında bir kadını böyle bir mevkide görmek çok sevindirici. Mısır'da kadınların bulunduğu konum nasıl bir yerde?
Ben de bu durumdan dolayı çok mutluyum. Mısır'da kadınlar bu konuda çok şanslı.Yani kadınlar olarak bizler istediğimiz işi yapabiliyoruz. Mısır Dışişleri'nde çalışan tek kadın ben değilim.Dışişleri'nin yüzde 28'i kadın çalışandan oluşuyor.

İstanbul'u nasıl buluyorsunuz ve en sevdiğiniz yeri neresi?
İstanbul harika bir şehir. Burada  evimde gibi hissediyorum. Özellikle Haliç, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe. Buralarda kendimi tarih sahnesinde buluyorum.

SARAYIN ÖYKÜSÜ
Bina, Sadrazam Ali Paşa'dan (1815-1871) II. Abdülhamid (1876-1909) tarafından satın alınarak Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa'nın annesi ve eski Hidiv Tevfik Paşa'nın eşi Hidiva Emine Hanım'a 1896'da hediye edilmiş.Yeni saray, Hidiva Emine Hanım tarafından bu yüzyılın başında inşa ettirilmişti.
Handan Yıldırım/Milliyet Cadde


Geri Dön