17 / 05 / 2024

Bekar kardeşler ancak kendi tapulu malvarlıklarını birbirlerine vasiyet edebilir!

Bekar kardeşler ancak kendi tapulu malvarlıklarını birbirlerine vasiyet edebilir!

Kardeşler vasiyetname yapabilir. Vasiyetname ile birbirlerine malvarlıklarını vasiyet edebilirler. Ölümleri halinde vasiyetname geçerlidir



Benim babam iki defa evlenmiş. Birinci evlilikten çocukları olmuş ikinci evlilikten bizler olmuşuz. İkinci evlilikten olan çocuklar arasında bekar olan biz iki kardeşin çalışıp yaptığımız birikimimiz var. Bunların içinde iki ev vesair birikimimiz var. Biz öldükten sonra birikimimizin bekar kız kardeşler olarak birbirimize kalmasını istiyoruz. Ancak başka kimselere gitmesinden korktuğumuz için iki evi annemizin üzerine yaptık. Acaba doğru mu yapmışız T.T.

Okuyucum kardeşlerin sayısını da vermiş ama bu sayı öyle bir sayı ki her evlilikte bu sayıya ulaşılamaz. Sayısını verirsem kimlikleri ortaya çıkacak diye sayıyı vermedim.

Önce varlıklarının birbirlerine kalması için yapabileceklerini söyleyeyim. Anneleri henüz hayatta. Şayet kendileri annelerinden önce ölürse mirasçılar anneleri ve tüm kardeşler. Ancak önce anne ve sonra kardeşlerden biri ölürse mirasçılar bu defa tüm kardeşler. Ancak miras payları eşit değil. Kendi annelerinden olan kardeşler daha çok paya sahip, ilk hanımdan olan kardeşler daha az paya sahip. Bu yasal durum.

Şimdi geleyim arzularına. Kardeşler vasiyetname yapabilir. Vasiyetname ile birbirlerine malvarlıklarını vasiyet edebilirler. Ölümleri halinde vasiyetname geçerlidir. Ölümlerinde şayet anneleri hayatta değil ise vasiyetname tam olarak uygulanır. Zira kardeşlerin mahfuz hissesi yoktur. Ancak burada olayın akışını değiştiren bir hadise var. O da sahip oldukları evlerin annelerinin üzerine yapmış olmaları. Bu durumda söz konusu evler vasiyetname kapsamına girmez. O artık annenin malıdır. Annenin ölümü ile de bu evler ölen anneden doğan kardeşlere eşit hisse ile kalır. Dolayısı ile yapacakları vasiyetnamenin kapsamına iki ev dışında sair malvarlıkları girecektir. Evleri anne adına yapmakla doğru mu yaptık diye soruyorlar ya, doğru mu yanlış mı bilmem ama durum bu. Artık kendileri karar verecek.

Tamer Heper/Posta


Geri Dön