Kent Haberleri

Beklenen büyük İstanbul depremine duyarsız olunmamalı: Mega kentte ikamet son 5 yılını burada yaşayanlarla kısıtlanmalı!

Türkiye'de peş peşe meydana gelen depremler büyük İstanbul depremi için tedirginliği artırırken, Ekonomim Gazetesi köşe yazarı A. Levent Alkan, beklenen deprem ile ilgili alınması gereken önlemleri sıraladı. İşte o açıklama...

Ekonomim Gazetesi köşe yazarı A. Levent Alkan, bugünkü köşesinde İstanbul depremini kaleme aldı ve "İstanbul’un deprem gerçeğine neden duyarsızız?" sorusunu yöneltti. Alkan, söz konusu yazısında İstanbul depremine sadece duyarsız değil kör, sağır ve dilsiz olunduğunu dile getirdi. 

Marmara Bölgesi'nde sulumbacı sendromu yaşandığını belirten Alkan, söz konusu sendromu şu şekilde anlattı:

"Eski İstanbul’da tulumbacılar bugünkü itfayecilerin işini yapıyorlardı. Tulumbacıların örgütsel yapıları tam bir başıboşluğun ve curcunanın içindeydi. Mesela tulumbacılar yangın haberini aldıktan hemen sonra olay bölgesine koşarlarken müthiş bir yarış içindedirler, “kim daha önce yangın yerine ulaşacak ve yangına müdahale edecek*”. Çünkü kim söndürürse, aferini ve bahşişleri o alacaktır. En keskin, en ölümcül, en acımasız rekabet ortaya çıkar. Yolun ortasında birbirleriyle kapışmaya başlar ve usturalarını çekerler; birbirlerine düşman iki farklı grup tekme tokat girişir. O arada konutlar yanar kül olur. İşte tulumbacıların kendi kişisel çıkarları için didişmeleriyle esas amaçlarından tamamen koparlar. Asıl hedefleri yangını söndürmek olan tulumbacılar bir anda peşinde birkaç ölü ve 3-5 yaralı bırakan kavgayla karşı karşıya kalırlar." 

ÖĞRENCİLERİN İSTANBUL TERCİHLERİ BİLE BAŞKA İLLERE YÖNLENDİRİLMELİ 

A. Levent Alkan, Marmara'da yaklaşın depremin unutularak, metroların üstüne “U” ve “M” işaretleri koyarak bölgenin deprem gerçeğinin, “sen yaptın, ben yaptım” kavgasına indirgenebildiğini dile getirdi. 

"20 senede çalışabilir işgücünün genç nüfus kısmı, 28’den 33’e çıktı; değerlendiremedik. Yüksek Öğretim Kurumu YÖK, üniversiteye giriş sınavında İstanbul için sınırlı kontenjan ile planlamayı en tepeden gerçekleştirmelidir. Çünkü durum o kadar vahimdir" şeklinde konuşan Alkan, Anadolu’daki öğrencilerin İstanbul tercihlerinin Ankara, Eskişehir, Erciyes’e yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Alkan, söz konusu yazısında "Eskişehir 20 sene içinde devasa bir üniversite şehrine dönüştü. Türkiye’nin en öğrenci dostu kenti olabildi. Demek ki planlama ve doğrucu bir uygulamayla çok şey başarılabiliyor" ifadelerine yer verdi. 

İSTANBUL'DA İKAMET SINIRLANDIRILMALI 

Ekonomim Gazetesi köşe yazarı A. Levent Alkan, depremde hazırlanması gereken üç ayak olduğuna, bunların da insan, şehir ve kurum olarak sıralandığına vurgu yaptı. 

"İstanbul’da sadece burada ikamet edenlerle (son beş yılını burada yaşadığını kanıtlayarak) sınırlamak gerekiyor. Çünkü tehlike çok büyüktür" diyen Alkan, İstanbul finans merkezi projesinin de kamu kurumlarını İstanbul’a taşıdığını, İstanbul'un bir finans merkezi olmadığını sadece depremde patlamaya hazır bomba haline getirildiğini belirtti. 

Alkan, söz konusu yazısını "Uzun lafın kısası yaşayıp göreceğiz. İstanbul ve Marmara bölgesi Türkiye ekonomisinin yüzde 60’ı. Bölge çöker ve  Türkiye de çöker. Gerçekler bangır bangır bağırıyor ancak duymak isteyenlere. Duymak istemeyenden daha derin bir sağırlık olmazmış, olmaz olsun böyle sağırlık" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Konut ve iş yeri kiralamalarında neye dikkat edilmeli? Gayrimenkul uzmanı uyarıyor! Uzman gayrimenkul danışmanları şart!

İstanbul Sarıyer ve Muğla Ula'da bazı alanlar kesin korunacak hassas alan oldu! Resmi Gazete'de yayımlandı! 

'Ev almayın balon patlayacak' diyenlere İslam Memiş'ten sert çıkış: Almayanların patladığı kesin!