07 / 05 / 2024

Beklenen İstanbul depremi kenti nasıl etkileyecek? O isim peş peşe açıkladı: Resmen felaket...

Beklenen İstanbul depremi kenti nasıl etkileyecek? O isim peş peşe açıkladı: Resmen felaket...

Beklenen İstanbul depremi kenti nasıl etkileyecek? O isim peş peşe açıkladı: İstanbul'da herkesin mezar taşı hazır!



Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; İYİ-SEN Genel Başkanı Hasan Kırlangıç, deprem haberinin gelmesi itibarıyla herhangi bir afet bölgesine giderek arama kurtarma çalışmalarına katılmak istediklerine ve Hatay'da herhangi bir çalışma olmadığı belirlenince hedeflerinin burası olması gerektiğine karar verdiklerine vurgu yaptı. 

Kendisinin 17 Ağustos depreminde de yardım amaçlı Kocaeli'ye gittiğine dikkat çeken Kırlangıç, o dönemki çalışmaların daha organize olduğunu aktararak, "Gölcük'te gittiğim mahallede daha ilk günden itibaren yıkılan tüm binalarda çalışma vardı. Giriş çıkış kontrolleri vardı. Tabi ki o zamanki hükümet sınıfta kalmıştı, ama bugünkü hükümetse okuldan atıldı. Burada halk kendi imkanlarıyla çalışıyordu. Biz inşaat işçileri olarak zaten ekmeğimizi bu işten kazandığımız için bu konuda çalışmaya hazırdık" açıklamasında bulundu.

Beklenen İstanbul depremi kenti nasıl etkileyecek? O isim peş peşe açıkladı: Resmen felaket... 

Enkazlardaki çalışmalara katılırken, kullanılan beton ve diğer malzemeleri de incelediklerinin altını çizen Kırlangıç, "50'lik olması gereken kolon 35 olarak kullanılmış. Bulunduğumuz Mustafa Kemal Mahallesi'nde (İskenderun) eski binaların neredeyse hepsi duruyor. Yeni binalarınsa hepsi ya yıkılmış ya da hasar var. 1 yıl önce yapılmış binalar yıkılmış" ifadelerini kullandı ve eski binalarda betonun dondurulması için kimyasal madde kullanılmadığına vurgu yaptı. 

"Bugün beton döküp 1 gün sonra üzerinde çalışma yapmaya başlıyoruz. Yani o betonu biz kimyasallarla dolduruyoruz" diye konuşan Kırlangıç, demir ve çimentonun birbiriyle pekişmeden yapılmış olduğunu belirtti. 

TV ekranlarında yıkılan binalarla ilgili konuşan kimi "uzman"ların ve sektör temsilcilerinin işçileri tembellikle suçlayıp "işi bir an önce bitirmek amacıyla duvarı sağlam yapmadıkları" gibi ifadeler kullandıklarını aktaran Kırlangıç, binanın kolonlarının çöktüğüne, kat kat olup aşağı inmiş bir yapıda duvarın dayanmayacağına dikkat çekti ve "Binayı taşıyan kolonlardır, kirişlerdir. Keşke sadece duvarlar yıkılmış olsa... En fazla yaralı çıkarırsınız" şeklinde konuştu. 

"Defalarca imar barışı yapıldı mı bu ülkede? Binalar yapılırken fay hatları üzerine imar planı veren ve bunu denetleyen kurumlar buranın fay hattı üzerinde olduğunu bilmiyor mu? Buraya yapılabilecek kat sayısı belirleniyor mu belirleniyor" açıklamasında bulunan Kırlangıç, beton yapım aşamasında denetim olmadığının altını çizdi. 

Beklenen İstanbul depremi kenti nasıl etkileyecek? O isim peş peşe açıkladı: Resmen felaket...

İYİ-SEN Genel Başkanı, beklenen İstanbul depremine ilişkin de açıklamalarda bulundu ve "Felaket.. Bunun 10 misli bir durumu düşünün" dedi. 

Hatay'da "lüks güvenilir" diye pazarlanıp satılmış yapıların bugün yerle bir olduğunu vurgulayan Kırlangıç, İstanbul'da da durumun farklı olmayacağına dikkat çekerek "Bu kafayla, bu mantıkla devam edildiği sürece, kentsel dönüşümle 3-4 katlı binaların yerine 10-15 katlı yaptığınız binaların hiç biri dayanmaz. Siz bunu sistemli kazıklı, depremeye dayanıklı raylı yapmazsanız, betonu da bu şekilde kurgularsanız, bu kaçınılmaz olacaktır" dedi. Kırlangıç, "İstanbul'da herkesin mezar taşı hazır" diyerek mezarda yaşandığını belirtti. 

İYİ-SEN olarak önemli bir talepleri bulunduğunu aktaran Kırlangıç, "Arama kurtarma çalışmalarında inşaat işçilerinin katkısı olabileceğini gördük. Bunun olması gerekiyor. Gerekirse bu konuda eğitim de alabiliriz. Gerekli araçlar olduğunda inşaat işçileri bu bölgelerde çalışmalara ciddi faydası olacağını artık biliyoruz" diyerek kolonu ve kirişi tanıyanların kendileri olduğuna dikkat çekti. 

Prof. Dr. Naci Görür peş peşe açıkladı: İstanbul'un hangi ilçeleri riskli?

TOKİ kura tarihleri açıklandı mı? TOKİ yeni etap kura çekimi ne zaman? Başvuranlar hemen bakın!

EYT’liler dikkat! Flaş bir düzenleme geldi! Hemen bakın!


Geri Dön