29 / 04 / 2024

Belediye Gelirleri Kanununa göre kısıtlıdır ne demek?

Belediye Gelirleri Kanununa göre kısıtlıdır ne demek?

Şerh; tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması anlamına geliyor. Peki, tapuya konulan şerhlerden olan belediye Gelirleri Kanununa göre kısıtlıdır ne demek?



Belediye Gelirleri Kanununa göre kısıtlıdır ne demek?

Şerh; tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile  belirtme yapılması anlamına geliyor. 


Tapuya şerh konulması, taşınmaz mal sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak amacıyla konulan uyarı niteli taşıyan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.


Tapu sicilinin şerhler bölümüne, kanunda sayılmış kişisel haklar ve tasarruf yetkisini kısıtlayan veya yasaklayan şerhler, geçici tescil şerhleri ile kanunlarda öngörülen diğer hususlar yazılır ve bu şerhler herkese karşı ileri sürülebiliyor.


Tapuya konuşan şerhin kaldırılabilmesi için şerhi koyan kimselerin hepsinin onay vermesi gerekiyor. Türk Medeni Kanunu‘nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülemiyor. 


Bu şekilde konulan şerhler için, taraflardan biri şerhin kaldırılması için dava açabiliyor.


Tapu üzerinde konulabilen şerhler arasında "Belediye Gelirleri Kanununa göre kısıtlıdır" şerhi de bulunuyor. Peki, belediye Gelirleri Kanununa göre kısıtlıdır ne demek?


"Belediye Gelirleri Kanunu’na göre kısıtlıdır." beyanı kısıtlayıcı nitelikte olup, ilgili belediyeden alınacak yazı ile kayıtlardan kaldırılması gerekiyor.


Tapuda şerh nasıl kaldırılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön