25 / 11 / 2024

Belediye sınırı ne demek?

Belediye sınırı ne demek?

Belediye sınırı ne demek? Belediye sınırı nasıl belirlenir? Yeni kurulan bir belediyenin sınırları ne zaman ve nasıl belirlenir? İşte Belediye Kanunu kapsamında yer alan hükümler..




Belediye sınırı ne demek?

Belediye sınırı, bir belediyenin kurulmuş olduğu yerin özelliğine ve büyüklüğüne göre yasada belirtilen usullere göre belirlenen ayrıca yetkili makamlarca onaylanan, harita ve belgelerde yer alan sınırı olarak tanımlanıyor.


Mücavir alan ise, belediye sınırları dışında olan ancak, belediyenin yakın çevresindeki imar faaliyetleri kapsamına giren alanları ifade ediyor.


Yakın komşu alan olarak da nitelendirilen mücavir alan, imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altında bulunuyor.


Belediye sınırı; belediye idaresinin yetki ve görev alanını belirten ve çerçeveleyen bir tespit olarak karşımıza çıkıyor. 


Bir belediyenin emir ve yasaklarını uygulama, cezalandırma, gelirlerini toplama ve benzeri hak ve yetkileri belediye sınırları içinde geçerlidir. Belediye sınırlarının tespiti, Belediye Kanunu'nda 5. maddede; sınırların kesinleşmesi ise 6. maddede şu şekilde açıklanıyor;


Sınırların tespiti

MADDE 5. — Yeni kurulan bir belediyenin sınırları, kuruluşu izleyen altı ay içinde aşağıdaki şekilde tespit edilir:


a) Eskiden beri o yerleşim yerine ait sayılan tarla, bağ, bahçe, çayır, mera, otlak, yaylak, zeytinlik, palamutluk, fundalık gibi yerler ile kumsal ve plajlar belediye sınırı içine alınır.


b) Belediye sınırlarını dere, tepe, yol gibi belirli ve sabit noktalardan geçirmek esastır. Bunun mümkün olmaması durumunda, sınır düz olarak çizilir ve işaretlerle belirtilir.


c) Belediyenin sınırları içinde kalan ve eskiden beri komşu belde veya köy halkı tarafından yararlanılan yayla, çayır, mera, koru, kaynak ve mesirelik gibi yerlerden geleneksel yararlanma hakları devam eder. Bu haklar için sınır kâğıdına şerh konulur.


d) Çizilen sınırların geçtiği yerlerin bilinen adları sınır kâğıdına yazılır. Ayrıca yetkili fen elemanı tarafından düzenlenen kroki sınır tespit tutanağına eklenir.


Sınırların kesinleşmesi

MADDE 6. — Belediye sınırları, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile kesinleşir.


Kesinleşen sınırlar, valilikçe yerinde uygulanmak suretiyle taraflara gösterilir ve durum bir tutanakla belirlenir. Kesinleşen sınır kararları ile dayanağı olan belgelerin birer örneği; belediyesine, mahallî tapu dairesine, il özel idaresine ve o yerin mülkî idare amirine gönderilir.

                

Kesinleşen sınırlar zorunlu nedenler olmadıkça beş yıl süre ile değiştirilemez.


Belediye sınırları nasıl belirlenir?


Geri Dön