02 / 05 / 2024

Belediye sınırının belirlenmesi

Belediye sınırının belirlenmesi

Belediye sınırı ne demek? Belediye sınırı nasıl belirlenir? Yeni kurulan bir belediyenin sınırları ne zaman ve nasıl belirlenir? İşte Belediye Kanunu kapsamında yer alan hükümler..

Kocaeli'de riskli yapıların belirlenmesi için binaların röntgenleri çekiliyor!

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen kentsel dönüşümde öncelikli bölgelerin belirlenmesi için 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nin merkez üssü Kocaeli'de, riskli yapıların belirlenmesi için binaların röntgenleri çekiliyor!

Mücavir alan nedir? Mücavir alan sınırları nasıl belirlenir? 

Mücavir alan, belediye sınırları haricinde bulunan ancak imar mevzuatı gereği belediyelerin denetim ve sorumluluğu altında olan arazi parçalarını ifade eder. Bu durumda mücavir alan nedir, mücavir alan sınırları nedir ve mücavir alan sorgulama gibi sorular önem kazanıyor.

Ekrem İmamoğlu olası bir depremde İstanbul’da ağır hasar alacak bina sayısını açıkladı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olası büyük depremde İstanbul'da ağır hasar alması mümkün olan olası bina sayısının yaklaşık olarak 90 bin olduğunu söyledi.

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik!

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik bugünkü 31966 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar...

Konak'ta kentsel dönüşümde sürdürülebilir enerji ve çevre ön planda!

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, dünyanın en büyük çevreci girişimlerinden olan “Başkanlar Sözleşmesi”ni imzaladı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kentsel dönüşümde sürdürülebilir çözümlere öncelik verdiklerine de vurgu yaptı.

Kırşehir'de kentsel dönüşüm adalarının sınırlarında değişiklik!

Kırşehir Belediye Meclisinin 2017 yılı Şubat dönemi toplantısı yapıldı. Toplantıda banka evleri ve eski sanayi sitesi kentsel dönüşüm alanlarının sınırlarında değişiklik yapılması görüşülerek karara bağlandı.

Çatalca Belediye Meclisi 2017'nin ilk toplantısını yaptı!

Çatalca Belediye Meclisi 2017 yılı Ocak Ayı Toplantısının 1. Birleşimi yapıldı. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara Başkanlığında toplanan mecliste gündemde bulunan maddeler görüşüldü

İzmit Belediye Meclisi 2016'nın son toplantısını gerçekleştirdi!

İzmit Belediye Meclisi 2016 yılının son toplantısını gerçekleştirdi. İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, önemli gün ve haftalarla ilgili görüşlerini dile getirdi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi kent çalışmalarını sürdürüyor!

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Üreterek halkımızın ihtiyaçlarını karşılama cihetine gidiyoruz. Bu alanda yeni tesisler üzerinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Yüreğir Kozan Çarşısı dönüşümünde konut sayısı artırıldı!

Yüreğir Belediyesi, Kozan Çarşısı ve Sanayi Çarşısı dönüşümünde 192 olan konut sayısını yaklaşık 5 kat artırıp 916’ya çıkaracak. Belediye 800 iş yerine karşılık sadece 140 iş yeri açacak.

Kadıköy kat sınırı uygulaması ne zaman başlayacak?

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı karar ile Kadıköy’de binalara 15 kat sınırı getirildi. Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre, şu ana kadar ruhsatı alınmış binalar ile ilgili herhangi bir işlem yapılmayacak.

Nazilli'de imar sınırı 682 kilometreye çıktı!

Aydın Denge Gazetesi, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ile röportaj gerçekleştirdi. Alıcık, röportajda Nazilli'deki projeleri, yatırımları ve hizmetleri anlattı. Nazilli'de imar sınırının 24 kilometreden bir anda 682 kilometreye çıktığını belirtti.

Cruise'lar Tarihi Yarımada'nın görüntüsünü bozacak mı?

Fatih Belediye Başkanı Demir: "İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Cruise'lar için yaptığı çalışmayı biliyorum. Tarihi Yarımada'nın görüntüsünü bozmayacak şekilde daha iyi bir yer konusunda Büyükşehir Belediyemizin ciddi gayretleri var" dedi.

Belediye sınırının belirlenmesi Haberi

Belediye sınırının belirlenmesi

Belediye sınırı ne demek?

Belediye sınırı, bir belediyenin kurulmuş olduğu yerin özelliğine ve büyüklüğüne göre yasada belirtilen usullere göre belirlenen ayrıca yetkili makamlarca onaylanan, harita ve belgelerde yer alan sınırı olarak tanımlanıyor.


Mücavir alan ise, belediye sınırları dışında olan ancak, belediyenin yakın çevresindeki imar faaliyetleri kapsamına giren alanları ifade ediyor.


Yakın komşu alan olarak da nitelendirilen mücavir alan, imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altında bulunuyor.


Belediye sınırı; belediye idaresinin yetki ve görev alanını belirten ve çerçeveleyen bir tespit olarak karşımıza çıkıyor. 


Bir belediyenin emir ve yasaklarını uygulama, cezalandırma, gelirlerini toplama ve benzeri hak ve yetkileri belediye sınırları içinde geçerlidir. Belediye sınırlarının tespiti, Belediye Kanunu'nda 5. maddede; sınırların kesinleşmesi ise 6. maddede şu şekilde açıklanıyor;


Sınırların tespiti

MADDE 5. — Yeni kurulan bir belediyenin sınırları,...