08 / 05 / 2024

Belediye sınırları dışında karayolu kenarındaki yapı ve tesisler!

Belediye sınırları dışında karayolu kenarındaki yapı ve tesisler!

Belediye sınırları dışındaki karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesislerden karayoluna bağlantı yapılmak istenmesi halinde, yolu yapan ve bakım altında tutan kuruluştan Geçiş Yolu İzin Belgesi alınması gerekiyor...



Belediye sınırları dışında karayolu kenarındaki yapı ve tesisler!

Belediye sınırları dışında karayolu kenarındaki yapı ve tesisler ile ilgili esaslar, Karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler hakkında yönetmelik kapsamında açıklanıyor.


Yönetmelik gereğince, belediye sınırları dışındaki karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesislerden karayoluna bağlantı yapılmak istenmesi halinde, yolu yapan ve bakım altında tutan kuruluştan Geçiş Yolu İzin Belgesi alınması gerekiyor.


Belediye Sınırları Dışında Karayolu Kenarındaki Yapı ve Tesisler

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar

Geçiş Yolu İzin Belgesi

Madde 16 - Belediye sınırları dışındaki karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesislerden karayoluna bağlantı yapılmak istenmesi halinde, yolu  yapan ve bakım altında tutan kuruluştan Geçiş Yolu İzin Belgesi alınması zorunludur.


Kavşak Mesafesi

Madde 17 - Kavşak Mesafesi : Tesislere ait geçiş yolu ekseninin taşıt yolu dış kenarı  ile kesiştiği noktanın kavşak başlangıcına mesafesi, aynı yönde birden fazla şeridi olan iki yönlü devletyolları ile bölünmüş devletyollarında enaz 200 metre, diğer devletyolları ile platform genişliği 10 metre ve daha fazla olan il yollarında enaz 150 metre, diğer ilyollarında enaz 100 metre ve diğer yollarda enaz 50 metredir. Geçiş yolu, giriş ve çıkış yolu olarak tesis edilmiş ise, kavşak tarafında kalan giriş veya çıkış yolu ekseni bu mesafenin tahkikinde esas alınır.

 

Tesislere ait geçiş yolu ekseninin taşıt yolu dış kenarı ile kesiştiği noktanın, platform genişliğinde daralma olan köprü, tünel ve menfez gibi yapıların yaklaşımlarında yol platformundaki daralmanın başladığı kesime olan mesafesi; iki yönlü devlet ve il yollarında her iki yönde ayrı ayrı olmak üzere enaz 100 metre, bölünmüş devlet ve il yollarında enaz 50 metredir


Ancak;

a) Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının bakımı altında bulunmayan tapuda kayıtlı yollar.

b)Çeşitli kamu  kurum veya kuruluşların  bakımı altında bulunmayan veya bu kuruluşların bakımı altında olmasına  rağmen kamuya açık tutulmayan yollar.

c) Çeşitli kamu, kurum veya kuruluşlarınca daha önce bakım altında iken, sonradan bakım ağından çıkarılan karayolları,

d) Geçiş yolları,

e) İlgili kuruluşlarınca yapım ve bakım altında bulundurulan sulama kanalı yolları,baraj yolları ile radyoling, radar, televizyon yayın aktarıcı istasyonları, haberleşme istasyonları, katı, sıvı veya gaz iletim hatları gibi tesislere ulaşan yollar,

f) Serbestçe girmenin yasaklandığı yollar,

g) Bölünmüş yollarda sadece ,"U" dönüşleri için ayırıcı üzerinden verilen aralıkları,

h) Bölünmüş yollarda, ayırıcıda aralık bırakılmaksızın tesis yeri karşı tarafındaki yol bölümüne bağlanan veya bu bölümden ayrılan yollar,

Kavşak mesafesi tahkikinde dikkate alınmaz.


Görüş Mesafesi

Madde 18 – (Değişik birinci fıkra:RG-6/1/1998-23222) Görüş mesafesinin tespitinde bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinde belirtilen mesafeler içinde görüşün açık olması şartı aranır.

Bölünmüş yollarda görüş mesafesi, tesis yerinin sol tarafında kalan karayolu kısmı için aranır.


Görüş mesafesinin tahkikinde,  tesisin giriş ve çıkış yolu eksenlerinin ayrı ayrı,taşıt yolu kenar çizgisi (kaplama kenarı) ile kesiştiği nokta kotunun (1) metre yukarısından bakıldığı zaman taşıt yolunun her iki yönünde ve aranacak mesafe içinde, taşıt yolu her noktasının (1) metre yukarısının açık olarak görülmesi şartı aranır.


Yapıların Konumu

Madde 19 - Yapıların Konumu : Kavşak yakınındaki tesislere ait yapıların, görüş üçgeninin dışında  olması zorunludur.

Görüş Üçgeni : Kavşaklardaki komşu kollarda kavşak başlangıcından itibaren, bu Yönetmeliğin 16.Maddesinde belirtilen mesafeler içinde, taşıt yolunun tesis tarafındaki kenar çizgileri üzerinde işaretlenecek iki noktanın birleştirilmesi ile bulunacak doğru parçasının, kavşak tarafında taşıt yolu kenar çizgileri ile teşkil ettiği alandır.


Tesis Sahasının Kaplanması

Madde 20 - Geçiş yolları ve uzantıları ile parkyerleri ve tesisin taşıt trafiğine açık diğer alanlarının, karayolu sınır çizgisinden itibaren enaz 50 metrelik mesafe içinde, karayolunun kaplama cinsine uygun olarak (stabilize yollar dışında parketaş, asfalt veya beton) kaplanması zorunludur.


Geçiş Yolları ile Adaların Düzenlenmesi

Madde 21 – (Değişik:RG-6/1/1998-23222)

Geçiş yolları ve bu yollar ile ilgili adaların düzenlenmesinin;

A)   Bölünmüş yol kenarındaki tesisler için;

a)Akaryakıt istasyonları, LPG ikmal istasyonları ile yolcu terminallerinde Ek-1 deki proje örneğine,

b)  Diğer tesislerde Ek-2 deki proje örneğine,

B)   İki yönlü yolların kenarındaki tesisler için ;

a) Akaryakıt istasyonları, LPG ikmal istasyonları ile yolcu terminallerinde, tesisin geçiş yolu ile bağlanacağı yolun devlet yolu, il yolu veya diğer yol olması durumuna göre sırasıyla Ek-3 ,Ek-4 veya Ek-5 deki proje örneğine,

b) Diğer tesislerde Ek-6 daki proje örneğine

. uygun olarak yapılması zorunludur.

Cephe genişliği , akaryakıt istasyonları, LPG ikmal istasyonları ile yolcu terminalleri için, iki yönlü devlet yollarında enaz 75 metre ,bölünmüş devlet yollarında enaz 45 metre ,il yollarında enaz 55 metre ve diğer yollarda enaz 40 metredir.


Akaryakıt istasyonları , LPG ikmal istasyonları ve yolcu terminalleri dışındaki tesisler için cephe genişliği enaz 30 metredir.


Cephe genişliğinin tahkikinde,mülkün karayolu sınır çizgisine kesintisiz olarak çakışan ortak kenar uzunluğu esas alınır. Cephe genişliğinin tahkikinde %2 tolerans uygulanır.


Tesis İzni ile İlgili Başvuru

Madde 22 - Yapılması istenilen tesis yerini açık olarak gösteren bir dilekçe ile ilgili Kuruluşun Bölge Müdürlüğüne başvurulur. Bu dilekçeye, tesis yerini  hiçbir tereddüte yer vermeyecek şekilde  arazi boyutları ile birlikte gösteren ve tesisin sabit bir noktaya olan mesafesi de belirtilmek suretiyle  hazırlanmış detaylı  kroki,tapu kaydı, çaplı tasarruf belgesi veya zilyetlik ilmuhaberinden herhangi birinin örneği eklenir. Başvuranın mal sahibi olmaması halinde, mal sahibinin Noterden tasdikli muvafakatı aranır.

Eksik belge ile yapılan başvurular ile alt veya üst birimlere yapılan başvurular geçersiz sayılır.


Başvuruda belirtilen tesis yerinin incelemeye alınabilmesi için yolun trafiğe açılmış olması şarttır.


(Ek dördüncü fıkra:RG-6/1/1998-23222) Projeleri onaylanarak kesinleşmiş, kamulaştırma işlemleri tamamlanmış, ancak inşaatı bitirilip tamamı trafiğe açılmadığı halde, başkaca bir alternatifi olmadığı için yöresel trafiğin zorunluluk nedeniyle kullandığı karayolu kenarında yapılmak istenen tesis başvuruları da incelemeye alınır.


Başvuru sahibi, her bir inceleme için belirlenecek olan  ''Tesis Yeri Ön İnceleme Masrafı'' karşılığı  bedelini   ilgili kuruluşun göstereceği banka  hesabına en geç 15 gün içinde yatırır. Tesis Yeri Ön İnceleme Masrafı'nın  yatırıldığına dair makbuzun ibraz edildiği tarihten itibaren de bir ay içinde ilgililerce gerekli inceleme mahallinde yapılarak, Yönetmelik hükümlerine uygun görülmeyen yerler için bu durum başvuru sahibine bildirilerek, dosya işlemden kaldırılır.


Geçiş Yolu  Ön İzin Belgesi

Madde 23- Adı geçen  Ön İzin Belgesini almak üzere başvuru sahiplerince yapılacak işlemler :

a) (Değişik:RG-3/4/2012-28253) Durumu bu Yönetmelik hükümlerine uygun olan yerler için başvuru sahibine tebligat yapılarak; Geçiş Yolu Ön İzin Belgesi düzenlettirmek üzere, aşağıdaki evraklar istenecektir.

1- Tesis yapılacak yerin tapusu,

2- Çaplı tasarruf belgesi,

3- Zilyetlik ilmühaberi veya kira kontratından herhangi birinin aslı veya noter tasdikli bir örneği,

4- Vaziyet planı: Teknik elemanlarca hazırlanmış ve imzalanmış tesisin  arazi üzerindeki konumunu, her türlü giriş çıkış yollarını gösteren ve arazideki hâlihazır durumun işlenmiş olduğu vaziyet planlarından beş adet,

5- Tesis yerinin belediye sınırı veya mücavir alan dışında olduğuna dair ilgili belediyeden alınmış resmi yazı.

Tesis yerine ait müşterek veya iştirak halindeki mülkiyette, sahiplerinden her birinin noterden tasdikli onayları ayrıca istenir.


Tesis yapılacak yerin tapusu, çaplı tasarruf belgesi, zilyetlik ilmühaberi veya kira kontratından herhangi birinin aslının ibraz edilmesi ve işlem bitiminde geri istenilmesi halinde, belgenin fotokopisi, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir ve işlem bitiminden sonra, elden veya bir yazı ekinde iade edilir.


Gerekli belgelerin tamamlanmasını takip eden bir ay içinde ilgili kuruluşun Bölge Müdürlüğünce Geçiş Yolu Ön İzin Belgesi düzenlenerek, vaziyet planı onaylandıktan sonra bir örneği ön izin belgesi ile birlikte başvuru sahibine ve ilgili Valiliğe gönderilir.

b)  Geçiş Yolu Ön İzin  Belgesi  alınmadan  tesise  inşaat izni verilemez. Geçiş Yolu  Ön İzin  Belgesi alındığı tarihten itibaren  engeç 1 yıl içinde  ilgili  Valilikten inşaat izni alınmalıdır.  Bu inşaat izin belgesinin tasdikli bir  örneği  yolu yapan ve bakım altında tutan kuruluşun ilgili  Bölge  Müdürlüğüne  gönderilir.

c) Başvuru sahibinin yazılı isteği veya dilekçe ekinde ibraz edilen belgelerin sahte, eksik veya usulüne uygun olmadığının anlaşılması hallerinde bu belge  iptal edilir ve durum ilgili Valiliğe ve başvuru sahibine bildirilir.

d) Yolu yapan ve bakım altında tutan Kuruluşlar, tesis inşaatının her aşamasında, inşaatın bu yönetmelik hükümlerine uygunluğunu kontrol etmeye  yetkilidirler.

e) Geçiş yollarının, bu yollar ile ilgili adaların, parkyerlerinin ve ilgili diğer hususların bu Yönetmelik ve Geçiş Yolu Ön İzin Belgesinde belirtilen şartlara uygun olarak düzenlenmesi zorunludur. İlgililerce, aykırı bir durumun belirlenmesi halinde, aykırı görülen hususlar için zabıt düzenlenerek, aykırılığın giderilmesi için ilgili Bölge Müdürlüğünce  üç ay süre verilir. Bu süre sonunda belirlenen aykırılığın giderilmemesi halinde bu belge iptal edilir.


Geçiş Yolu İzin Belgesi

Madde 24 - Adı geçen  izin  belgesini almak üzere tesis sahiplerince yapılacak işlemler.

a) Bu Yönetmelik ile Geçiş  Yolu Ön İzin Belgesinde  belirtilen şartlara uygun olarak inşaatı bitirilen tesisler  için  Geçiş Yolu Ön İzin Belgesini  Geçiş Yolu İzin  Belgesi ile değiştirmek üzere İlgili Kuruluşun Bölge Müdürlüğüne müracaat edilir. İlgili Kuruluşca yerinde inceleme yapıldıktan ve Yönetmelik şartlarına aykırı bir durumun olmadığı tespit edildikten sonra  tesise  Geçiş Yolu İzin Belgesi  verilir. 

Geçiş Yolu İzin Belgesinin  bir örneği de  ilgili Valiliğe  gönderilir.


b) Geçiş Yolu İzin Belgesi  verilen tesisler  için   3194 Sayılı İmar Kanunu ve buna bağlı  Yönetmeliklere göre  ilgili  Valilikten İşletme İzin  Belgesi (Yapı Kullanma İzni ) alınır. Bu Yönetmelik hükümleri  ile Geçiş Yolu İzin Belgesinde belirtilen hususlara aykırı olarak inşaatı bitirilen tesislere İşletme İzin Belgesi verilemez.


Tesislerin işletilmesi sırasında, bu Yönetmelik hükümleri ile Geçiş Yolu İzin Belgesinde belirtilen şartlara uygunluğu, ilgililerce sürekli olarak denetlenir. Aykırı görülecek hususlar tesis sahibine yazılı olarak tebliğ edilerek, aykırılığın giderilmesi istenir.  Aykırılığın durumuna göre  uygun bir süre  verilir. Bu süre sonunda aykırılığın  giderilmemesi  durumunda Geçiş Yolu İzin Belgesi geçici olarak iptal edilir ve durum ilgili Valiliğe ve tesis  sahibine bildirilir.  Valilikçe,  ilgili  kuruluşla  işbirliği sağlanarak  tesise ait geçiş yolları her türlü gider tesis sahibine ait olmak üzere  araç giriş çıkışına imkan vermiyecek şekilde tamamen kapatılmak  suretiyle  tesis geçici olarak faaliyetten men edilir. Belirlenen aykırılıkların giderildiği tesis sahibince yazılı olarak bildirildiğinde, gerekli inceleme yapılarak, bu aykırılıkların giderildiğinin anlaşılması halinde Geçiş Yolu İzin Belgesi yeniden verilir ve bu durum ilgili Valiliğe bildirilir.


İzinsiz Tesis Edilen Geçiş Yolları

Madde 25 - Gerekli izin alınmaksızın tesis edilen geçiş yolları her türlü gider tesis sahibine ait olmak üzere ilgili kuruluşca ortadan kaldırılır.


Geri Çekme Mesafesi

Madde 26 - Tesisler bünyesinde mevcut olan yerüstü akaryakıt, sıvılaştırılmış gaz ve diğer tehlikeli madde depoları cephe hattının karayolu sınır çizgisine enaz 50 metre, tesislerin ana binaları,  her türlü yeraltı ve yerüstü  depoları , ticari amaçlı  kümes, ağıl, ahır ve benzeri besi çiftlikleri, balık ve benzeri üretme çiftlikleri , ticari amaçlı sundurmalar, yüzme havuzları ve sabit kantarlar ile ticari, eğitim, sağlık, dini, kültürel ve benzeri kamu ve özel yapıların cephe hattının karayolu sınır çizgisine enaz 25 metre, pancar, buğday,  fındık, tütün, pamuk, sebze ve benzeri tarım ürünlerinin depolandığı,  yıkama, kurutma, yükleme ve boşaltma işlemlerinin yapıldığı  açık sahalar , bekçi kulübesi, , akaryakıt pompaları , sıvılaştırılmış gaz pompaları ve kaideleri, yükleme - boşaltma rampaları ve benzeri ikinci derecede yapıların cephe hattının karayolu sınır çizgisine enaz 5 metre mesafede olması zorunlur. Meskenlerde de, cephe hattı ile karayolu sınır çizgisi arasında enaz 5 metrelik mesafe aranır.


Park Alanları

Madde 27 - Tesisler bünyesinde;

a) Akaryakıt istasyonlarında beher pompa başına enaz 150 metrekare

b) Servis istasyonlarında beher lift  ve/veya kanal başına enaz 150 metrekare

c) Akaryakıt ve sıvılaştırılmış gaz dolum istasyonlarında, toplam depo kapasitesinin beher 10 tonu için enaz 50 metrekare,

d) Tehlikeli madde depolarında, depo kapasitesi ile yükleme-boşaltma hızı dikkate alınarak beklemesi muhtemel araçlara yetecek büyüklükte,

e) Umuma açık parkyerleri ve garajlar için enaz 25 otomobilin parketmesine yetecek büyüklükte,

f) Yolcu terminallerinde enaz 10 otomobil ve enaz 10 otobüsün parketmesine yetecek büyüklükte, (Bu tesiste parkyeri, çit, duvar, korkuluk, tel kafes ve benzeri gibi fiziki engelle tesisten ayrılması zorunludur),

g) Yük terminalleri için, enaz 10 kamyonun parketmesine yetecek büyüklükte,

h) Fabrikalar için, üretim, yükleme-boşaltma kapasitesi dikkate alınarak, beklemesi muhtemel araçlara yetecek büyüklükte,

i) İşhanı, çarşı ve pazaryerlerinde, brüt kullanma alanının beher 100 metrekaresi için enaz 25 metrekare,

j) Sinema, tiyatro, gazino ve benzeri eğlence yerlerinde, beher 20 oturma yeri için enaz 25 metrekare,

k) Turistik yapı ve tesislerde;

1-Oteller için beher 10 yatak başına,

2-Moteller için beher 8 yatak başına,

3-Lokanta kahvehane ve diğer hizmet birimi yerleri için brüt kullanma alanının beher 40 metrekaresi başına,

Enaz 25 metrekare,

l) Araç bakım ve onarım yerlerinde, tesis kapasitesi dikkate alınarak, beklemesi muhtemel araçlara yetecek büyüklükte,

m)Araç teşhir ve satış yerlerinde, tesis kapasitesi dikkate alınarak, teşhir ve satış için bulundurulacak beher otomobil için enaz 10 metrekare, beher kamyonet ve minibüs için enaz 20 metrekare, beher kamyon ve otobüs için enaz 30 metrekare, beher yarı römorklu ve römorklu araç için enaz 50 metrekare,

n) Otel, motel, lokanta ve kahvehane için, bu Maddenin (k) bendinde belirtilen esaslara uygun olacak büyüklükte,

o) Hububat, tütün, fındık, pamuk pancar ve benzeri tarım ürünü depolarında, tesis kapasitesi dikkate alınarak, beklemesi muhtemel araçlara yetecek büyüklükte,

p) Sürücü kurs yerlerinde, tesis kapasitesi dikkate alınarak, beklemesi muhtemel araçlara yetecek büyüklükte,

Parkyeri bulundurulması zorunludur.

Parkyeri hesabında, aksi belirtilmedikçe, beher otomobil için enaz 25 metrekare, beher minibüs ve kamyonet için enaz 35 metrekare, beher kamyon ve otobüs için enaz 50 metrekare, beher römorklu veya yarı römorklu araç için enaz 100 metrekarelik alan esas alınır.

Turistik yapı ve tesislerde parkyeri alanı, en fazla parkyeri alanı gerektiren birim esas alınarak bulunur.

Bu Yönetmelik kapsamındaki diğer tesislerin birarada ve müşterek hizmet verecek şekilde kurulması halinde parkyeri alanı, her farklı hizmet birimi için ayrı ayrı hesaplanarak bulunacak alanların toplamı kadar alınır.

Tesislerin Karayoluna Bağlantısı

Madde 28 - Bir arada  veya yanyana  bulunup aynı  veya farklı  hizmet birimlerini ihtiva eden tesislerin  karayoluna  bağlantısı, aynı geçiş yolu ile sağlanabilir.


Karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler hakkında yönetmelik tam metni!


Geri Dön